Monica MacoveiProcurorul general şi şeful Centrului Naţional Anticorupţie trebuie demişi, iar politicienii responsabili de jaful de miliarde din sistemul bancar trebuie să ajungă la puşcărie. Declaraţiile aparţin europarlamentarului Monica Macovei. Oficialul european a avertizat Guvernul de la Chişinău că, în lipsa reformelor, Uniunea Europeană ar putea retrage regimul liberalizat de vize.

„Îl va retrage dacă reformele puse pe hârtie nu vor continua, nu contează dacă guvernul va fi proeuropean sau prorus. Este perioada cea mai grea, de implementare a legilor, pentru că până acum a fost etapa de adoptare. Politicienii indiferent cum îi cheamă şi din ce partide sunt trebuie să ajungă şi la puşcărie pentru că au furat, la fel ca în România. Că au luat şpăgi şi au aranjat contracte. Dacă nu se fac reforme, nu se va continua cu liberalizarea vizelor. Nu vedem nicio reformă şi nici oamenii nu sunt mulţumiţi şi asta se vede în stradă”, a declarat Monica Macovei în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la manifestaţiile antiguvernare organizate de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, deputatul european a accentuat că anume lipsa reformelor au scos oamenii să protesteze în stradă.

„Platforma DA protestează faţă de corupţie şi pentru reforme reale. Vreau să atrag atenţia Guvernului de la Chişinău că trebuie să facă reforme reale, că pentru asta au fost aleşi de oameni. Să-şi dea demisia procurorul general, şeful CNA. Trebuie să fim foarte atenţi cine va fi numit în locul guvernatorului BNM. Categoric să-şi dea demisia preşedintele Parlamentului, pentru că nu s-a făcut nicio anchetă parlamentară. Şi evident cine e vinovat de jaful de un milliard de dolari să întoarcă banii şi să plătească penal şi politic. Nu se poate să se întâmple aşa ceva şi să nu fie consecinţe”, a adăugat Monica Macovei.

Cât despre protestele forţelor proruseşti, în frunte cu Igor Dodon şi Renato Usatîi, europarlamentarul a menţionat că aceştia nu vor decât să pună mâna pe guvernare. Şi asta în condiţiile în care unii dintre ei sunt acuzaţi că au participat la fraudele din sistemul bancar.

„Aceste partide proruseşti au încercat practic să fure protestele. A pornit o mişcare reală din partea unor oameni nemulţumiţi pe bună dreptate că nu se fac reformele care au fost promise în campania electorală de alianţa proeuropeană. Şi pe fundalul acestei revolte apar partidele proruseşti care, manevrate de păpuraşii de la Moscova, zic că şi ei vor căderea Guvernului. Există o mare posibilitate ca unii dintre ei să fie implicaţi în scandalul cu jaful din sistemul bacar”, a conchis Monica Macovei.
Sursa:europalibera.org

(15 accesari)