-B-Elite-fara-granite---Ei-sunt-Romania---B--Romanca-de-la-Harvard--implicata-in-discutiile-despre-UE-la-cel-mai-inalt-nivel-academicRomânia are tineri supradotați, care uimesc o lume întreagă prin performanțele lor. Auzim însă prea puține despre ei, iar pe mulți nici nu îi cunoaștem. Este și cazul Ruxandrei Paul, care cercetează evoluția recentă a țărilor din Europa de Est la cel mai înalt nivel academic.

Românca este doctorand la Harvard, unde a predat cursuri despre democrație, politica Uniunii Europene, capitalism și democrație în Europa Centrală și de Est, design instituțional comparat. Anul acesta va preda Cyberpolitics – un curs despre noile tehnologii de informație și comunicare și efectele lor asupra vieții politice și sociale a statelor, organizațiilor, comunităților, indivizilor.

Și-a prezentat lucrările în cadrul a numeroase conferințe internaționale, în Statele Unite, Franța, Germania, Portugalia, Olanda etc. În timpul doctoratului, românca a făcut cercetare pentru teza sa de doctorat un an la Paris, în cadrul Sciences Po, grație unei burse din partea Guvernului francez, iar în anul în care a studiat la Oxford, a avut o prezentare denumită „Romanians at Oxford. Romanians abroad” (Romani la Oxford. Români în străinătate).

Roxana Paul a primit numeroase premii pentru activitate ca urmare a notelor foarte bune pe care studenții i le-au dat în evaluările finale ale cursurilor pe care le-a predat. I s-a acordat și premiul Hoopes, o distincție specială, rar acordată, care recunoaște excelența în arta predării. Românca urmează să primească si Certificate of Distinction in Teaching pentru cursul pe care l-a predat la Harvard în primăvară.

O șansă visului american

Ruxandra Paul mărturisește că a aflat de posibilitatea de a aplica pentru burse integrale de studiu pentru a face facultatea în Statele Unite întîmplător și relativ tîrziu, în clasa a XII-a.

„Mi-a plăcut sistemul pentru că era simplu, transparent și nu avea intermediari: de-o parte erai tu, studentul care aplica, de cealaltă era universitatea americană, care te putea admite și-ți putea oferi ajutor financiar (bursa) care să acopere costul studiilor, cazarea la cămin, masa la cantină, chiar costul transportului cu avionul etc. Cu toate că am aflat tîrziu, mi-am încercat și eu norocul și am dat o șansă „visului american’. Am fost acceptată prin concurs cu bursa integrală la mai multe universități dintre care am ales Williams College, numărul unu în clasamentele de liberal arts colleges din America, o universitate care are un parteneriat unic cu Universitatea Oxford din Marea Britanie.

După ce am ajuns la Williams, am dat concurs și am fost selectată pentru a studia în anul III la Oxford. Am absolvit Williams College summa cum laude cu dubla licență în Științe Politice (Relații Internaționale) și Franceza. Am aplicat pentru admitere în programe de doctorat în Științe Politice în anul IV de facultate – nu am făcut vreo pauză între facultate și doctorat”, face românca o scurtă prezentare a parcursului său academic.

De ce Harvard? Instituția „exercita o fascinație aparte asupra oricui a fost vreodată tentat de carieră universitară… și nu numai. Departamentul de Științe Politice are o reputație excepțională, care poate la o adică intimida într-o oarecare măsură. (…) A fost însă dragoste la prima vedere”, mărturisește Ruxandra Paul.

„Nu am ridicat granițe niciodată din principiu; nu am pornit cu idei preconcepute. Am încercat, pe cît posibil, să fiu acasă acolo unde mă aflu și să mă bucur de șansele pe care le oferă prezentul, să învăț și să dăruiesc din experiența mea. Îmi place statutul meu de cetățean global și încerc să-l trăiesc din plin”, ne-a dezvăluit românca.

România vs. SUA

Se face cercetare la un nivel mai înalt în afară? „Nu am avut încă ocazia să lucrez în mediul universitar de cercetare din țară, dar sper să colaborez cu colegi de la universități românești în viitor. Am lucrat în SUA, Franța și Marea Britanie. La conferințele internaționale, întîlnesc frecvent cercetători români care activează în țară sau la universități din străinătate. Îmi face mare plăcere să îi cunosc și să vorbim românește, fie și preț de cîteva minute”, spune Ruxandra Paul.

Acesta precizează și că există niște reviste de specialitate foarte bune în România, la care și-ar dori să publice în viitorul apropiat.

Problemele sistemului de învățămînt din România – corupția, lipsa fondurilor…

„Principalele probleme ale sistemului de învățămînt românesc sunt binecunoscute. Una este corupția. Alta este lipsa fondurilor, iar la nivel universitar, lipsa fondurilor de cercetare. De abia după ce sunt rezolvate acestea două vom putea vorbi despre diferențe de mentalitate dintre România și alte țări unde competiția e pe bune și resursele există. Din punct de vedere al capitalului uman, România stă foarte bine. Problema rămîne valorificarea acestuia”, atenționează Ruxandra Paul.

Românca este implicată în discuțiile despre UE la cel mai înalt nivel al lumii academice. „Cercetarea pe tematica europeană reprezintă un domeniu vast, în continuă dezvoltare. Pînă în prezent, m-am specializat pe dinamici de integrare și extindere, cetățenie europeană și noi forme de migrație în cadrul Uniunii Europene”, explică ea.

Sunt românii patrioți?

„Chiar zilele trecute vorbeam cu un coleg despre semnificația patriotismului, definițiile sale și variațiunile posibile pe tema sentimentului național. (…) Trăirea sentimentului național, experiență fiecăruia la capitolul „iubirii de țară” este ceva foarte personal, ca orice poveste de dragoste. Acum sigur, există variate moduri de a operaționaliza și a măsura „variabila” aceasta în științele politice, dar generalizările sunt problematice. (…) Numeric vorbind, prin urmare, românii nu sunt nici la extrema de sus, nici la extrema de jos, ci undeva destul de aproape de media la nivel european”, ne-a explicat românca, prezentînd date ale sondajelor de opinie Eurobarometer realizate de Comisia Europeană. În afara de asta, „una este sentimentul, emoția declarată, iar alta este comportamentul, fapta observabilă”, spune Ruxandra Paul.
Relația cu România
În călătoriile sale, povestește Ruxandra Paul, a întîlnit mulți oameni „care voiau să afle mai multe despre România, despre cultura și tradițiile românești, despre mîncarea românească, despre natura, relieful și anotimpurile de la noi, despre oamenii de la noi, despre istoria țării, despre obiceiuri…”.

„Vorbesc cu drag de România de fiecare dată și am convins pe mulți că se merită să călătorească prin țara noastră și să-i descopere frumusețea. Poate or fi fost și mărunte dificultăți datorate faptului că sunt româncă (timpii de așteptare de prin aeroporturi cînd nu eram în UE, poate?), dar sincer nu le-am observat, nu le-am dat importanță… Îmi place să mă concentrez asupra jumătății pline a oricărui pahar”, spune Ruxandra Paul, care păstrează în permanență legatura cu țara natală.

Pe plan profesional, punctează aceasta, mereu a inclus România între țările pe care le studiază: „Am publicat articole în presa românească. Sunt la curent cu realitățile din țară. Citesc presa românească. Pe plan personal, petrec o bună parte a vacanțelor în România. Păstrez multe dintre tradițiile și sărbătorile românești; aduc multă lumină în viața oricui. Cînt la pian și la chitară, iar repertoriul meu de cîntece românețti – care mai vechi, care mai noi – este în permanență expansiune”.

În ceea ce privește planurile de viitor, acestea includ „un manuscris de carte, cursuri de predat, un articol de publicat, niște proiecte de colaborare, două conferințe internaționale… Un semi-maraton și vreun maraton sau două – îmi place să alerg curse pe distanțe lungi, iar aici pe malul rîului Charles care traversează campusul și Bostonul, antrenamentul e o placere. Multă muzică. Mult înot”.

În final, am rugat-o să ofere cîteva sfaturi tinerilor care își doresc să își continue studiile în străinătate.

„Nu știu dacă sunt persoana în măsură să dea sfaturi. Pot împărtăși, eventual, trei idei pe care le consider utile: (1) Dificultățile sunt oportunități necesare în evoluția fiecăruia. Indiferent de ele, trebuie să țintești sus. (2) Fiecare dintre noi are multe motive de a fi recunoscător; doar opacitatea obișnuinței ne face să le neglijăm. (3) Oriunde am fi, nu trebuie să uităm niciodată de unde am plecat”, încheie Ruxandra Paul.

Sursa: ziare.com

(211 accesari)