26.2 C
Chișinău
sâmbătă, 25 iunie, 2022

Dezbateri aprinse la Comisia Juridică: „Se pregăteşte terenul pentru a refuza din nou înregistrarea grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului antimixt”; Sîrbu: „Afară!”

Must read

Comentarii recente

Autorităţile pregătesc terenul pentru a refuza din nou înregistrarea grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului legislativ de abrogare a sistemului electoral mixt. Astfel au calificat membrii grupului decizia Comisiei Juridice din Parlament care, la solicitarea CEC, a emis astăzi un aviz consultativ. 

Deputatul PD, Sergiu Sîrbu, a propus ca în această opinie să fie indicat faptul că cetăţenii au dreptul de a organiza numai referendumuri consultative, nu şi legislative. Acest fapt i-a nemulţumit pe reprezentanţii grupului de iniţiativă prezenţi la şedinţă, care au încercat să-şi expună poziţia. Ei au fost însă împiedicaţi de şefa Comisiei, Raisa Apolschi, care le-au sugerat să păstreze tăcerea, întrucât nu sunt membri ai acestei comisii.

„Procesul transparent din Parlament înseamnă să-ţi spui o părere, iar a asista nu înseamnă să fii mut. Aceste persoane reprezintă sute de oameni care au semnat”, le-a luat apărarea deputatul PLDM, Tudor Deliu. Legislatorul a adăugat că demersul CEC nu poate fi examinat, întrucât instituţia nu a examinat chestiunea în şedinţă.

„Suveranitatea aparţine poporului direct sau prin intermediul instituţiilor. Constituţia prevede inclusiv dreptul cetăţenilor de a organiza referendumuri. Dacă permitem dreptul de a organiza referendum de modificare a Constituţiei, care este legea supremă a statului, de ce Comisia Juridică propune ca cetăţeanul să nu aibă dreptul la referendum legislativ? Este o decizie foarte periculoasă care va fi fluturată de CEC”, a adăugat Tudor Deliu, care ulterior a părăsit în semn de protest şedinţa Comisiei.

Au urmat un schimb de replici, iar preşedintele grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt, Ştefan Gligor, l-a numit pe Sergiu Sîrbu „agramat”, fapt care l-a scos din sărite pe deputatul PD. „Auzi tu, clovnule, am să-ţi spun acuş cine-i agramat”, a reacţionat Sârbu.

Ulterior, şefa Comisiei, Raisa Apolschi, le-a cerut activiştilor să părăsească şedinţa. „Afară! Afară”, a fost de-acord Sîrbu. „Nu ne spuneţi „afară”. Avem mai multă legitimitate decât toţi voi împreună. Aţi comis un abuz”, a spus Ştefan Gligor.

„CEC-ul are dubii că cetăţenii au acest drept, iar Serioja Sârbu cu mai mulţi colegi de-ai lui îl susţin. Cu toate că avizul Comisiei Juridice este unul consultativ, suntem siguri că se pregăteşte terenul pentru a refuza înregistrarea grupului de iniţiativă în mod repetat”, a comentat ulterior pe Facebook preşedintele grupului de iniţiativă.

„Vă atrag atenţia asupra faptului că demersul CEC a fost adresat Parlamentului şi nu Comisiei parlamentare. Or, prin demers se solicita interpretarea legislaţiei de Parlament, dar deoarece acest lucru nu se reuşea până luni, 12 martie, când se întruneste CEC-ul să examineze înregistrarea grupului, PD a decis să emită un aviz al Comisiei care va servi temei de refuz pentru CEC, chiar dacă nu produce efecte juridice şi este consultativ. Cu alte cuvinte procesul de uzurpare a puterii în acest stat şi anihilarea suveranităţii poporului este în plină desfăşurare”, a adăugat Ştefan Gligor.

Amintim că prima cerere de înregistrare a grupului de iniţiativă a fost respinsă de CEC în ianuarie curent. Drept consecinţă, pe 11 februarie a fost constituit un nou grup pentru iniţierea referendumului legislativ, privind adoptarea Legii cu privire la sistemul electoral al Republicii Moldova. CEC urmează să ia o decizie cu privire la înregistrarea noului grup în şedinţa din 12 martie.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. MOLDOVEANUL ȘI MINTEA CUCOȘULUI

  Bre, moldovene! Cei cu tine!? Trezește-te! Dezmetecește-te! Tu măcar știi pe ce lume te afli? Cică președintele osman Recep Tayyip Erdogan a acceptat solicitarea lui Igor Dodon să repare sediul Președinției! Și că pe osmanul Recep Tayyip Erdogan l-a apucat atâta dragoste de Moldova lui Ștefan cel Mare și Sfânt, încât s-a hotărât să repare tomberonul lui Dodon gratis, adică mai pe moldovenește spus, pe degeaba!

  Și tu dragul meu moldovean, mâncător de capete de cucoș cu tot cu minte din răcitură și nu numai, chiar crezi acest lucru? Oare în Turcia osmanului șiret Recep Tayyip Erdogan nu există destulă sărăcie, încât el n-are pe ce-și cheltui galbenii? Recunosc cât se poate de sincer, că eram și eu cât pe ce să cred această glumă anticipată de 1 aprilie!

  Și cum spune proverbul cela moldovenesc? Cine n-are bâtrâni să și-i cumpere? Nu pe banii turcului Recep Tayyip Erdogan, desigur! Și îl mai ține cineva minte pe moșneagul cela marasmatic Vladimir Voronin? Cel care strica aierul în Parlament și spunea din când în când câte o pătăranie de ne prăpădeam toți de râs? Păi bine, să vezi și să nu crezi! De la moșneagul ăsta marasmatic ne-a venit salvarea!

  Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: “Cu ce ocazie Turcia are interes sa ne repare președenția? A aparut noutatea, că Dodon le-a promis că va fi construit aici o moschee. Si asta în țara unde mai mult de 90% suntem ortodocși. Așa vinzi tu religia ta.” http://basarabialiterara.com.md/?p=30351 Dacă aceasta ar spune-o altcineva, m-ași îndoi, dar dacă asta o spune septuagenarul (77 ani) Vladimir Voronin, colegul lui Dodon în marxism-leninism, trebuie s-o credem!

  Înțeleg dragul meu compatriot moldovean cu care ne-a unit cândva pasiunea comună atât de duioasă și de moldovenească pentru tulburelul nostru drag, că acum memoria îți mai joacă
  din când în când câte o festă și ție, dar nu-i prima dată când moșneagul septuagenar marasmatic ne salvează în ultimul moment de o belea foarte mare de la străini. Mai ții minte odiosul memorandum Kozak? Când monstrul imperialist Vladimir Putin a venit după pielicica noastră și a trebuit să plece cu mâinile goale și buza umflată? Păi bine, bre frate moldovean! Dar atunci ne-a salvat același moșneag marasmatic Vladimir Voronin! Trebuie să-l dăm jos de pe calul cela cu coada bârligată din fața hotelului „Cosmos” pe banditul cela Kotovski și să-l încălecăm pe cal pe septuagenarul Voronin. Numai să nu uităm să vopsim calul în alb!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri