20.5 C
Chișinău
sâmbătă, 28 mai, 2022

Deutsche Welle: Votul anti-Greceanîi i-a adus victoria lui Dorin Chirtoacă  

Must read

Comentarii recente

chisinauEchipa liberalilor a sărbătorit noaptea trecută în stradă victoria lui Dorin Chirtoacă în turul doi al alegerilor pentru funcţia de primar de Chişinău cu şampanie, artificii şi lampioane, iar astăzi dimineaţă acesta a fost întâmpinat la Primărie cu aplauze şi flori, comentează Deutsche Welle.

Liberalul Dorin Chirtoacă a învins-o pe socialista Zinaida Greceanîi cu scorul de 53% la 46%, acesta fiind al treilea mandat de primar de Chişinău pe care îl obţine. „Sunt bucuros! Dumnezeu le vede pe toate! Mă gândeam că avem atâtea proiecte începute şi acum să vină alţii să culeagă smântâna. Mulţumesc tuturor pentru participarea la vot. A fost o competiţie corectă”, a declarat, luni dimineaţă, Dorin Chirtoacă.

Socialiştii vor contesta rezultatele

De altă părere este, însă, liderul socialiştilor, Igor Dodon. Acesta a declarat noaptea, după aflarea rezultatelor votării, că PSRM nu recunoaşte rezultatele scrutinului şi că le va contesta. Vădit iritat, el a utilizat un limbaj suburban la adresa lui Dorin Chirtoacă în timpul declaraţiilor de presă, încercând, emoţionat, să invoce anumite nereguli care, în opinia sa, ar constitui temei pentru repetarea scrutinului. Dodon l-a numit pe primarul ales „râie liberală”, „maidanez” şi i-a ameninţat pe liberali că „o să le iasă pe ochi această victorie”. Culmea, Dodon a spus că socialiştii „sunt oameni civilizaţi şi mai democraţi decât maidanezii”.

Dorin Chirtoacă a menţionat că victoria sa în acest scrutin înseamnă că Moldova merge înainte până la integrarea europeană completă şi definitivă în UE. El le-a mulţumit moldovenilor pentru vot, iar candidatei socialiste, Zinaida Grecanîi, i-a mulţumit pentru că s-a implicat în competiţia electorală: „Mai rău pentru bărbaţii din PSRM care s-au ascuns după fusta ei. Recomandăm Kremlinului ca data viitoare să nu se mai ascundă după fusta unor doamne. Chirtoacă a adăugat că Partidul Liberal îşi ”va consolida eforturile în Parlament şi în Consiliul Municipal Chişinău cu partidele pro-europene” şi va analiza ce poate prelua din propunerile de reformă înaintate de celelalte formaţiuni.

Va fi alianţă PLDM-PL-PDM la nivel central

Astfel, Dorin Chirtoacă a dat de înţeles că PL va face parte din coaliţia reformatată la nivel central. Totuşi, potrivit lui, o alianţă pro-europeană cu PL va fi formată „la limită” şi că ţara va intra în toamnă cu un nou guvern”: „Sunt două soluţii: ori se creează alianţa, ori vor avea loc alegeri parlamentare anticipate”, a spus Chirtoacă. El a precizat, totuşi că „alegeri anticipate acum ar însemna să pierdem totul şi să încăpem pe mâna Moscovei”. Întrebat despre posibilitatea întreruperii mandatului de primar şi preluarea funcţiei de prim-ministru, Chirtoacă a spus că acest subiect nu se discută acum, dar a adăugat că la alegerile parlamentare ordinare din 2018 „PL va propune o guvernare liberală”.

Posibilitatea constituirii, cu rezerve, a unei coaliţii parlamentare la nivel central PLDM-PL-PDM a fost confirmată şi de liderul PL, Mihai Ghimpu. El a spus astăzi dimineaţă că „partidele pro-europene trebuie să formeze cât mai curând posibil o alianţă la nivel central”. Potrivit lui, înainte ca în regiuni să fie create coaliţii locale pro-europene, este necesar ca şi la nivel central să se ia o decizie în acest sens. „Discuţiile, eu consider că trebuie să aibă loc la nivel central. Voi convoca biroul politic, apoi Consiliul Republican al PL şi o să decidem. Sunt multe probleme, de aceea, aşa, cu ochii închişi, nu putem porni. Am mers odată sau de două ori aşa, cu ochii închişi, doar pentru faptul că se numeau (PLDM şi PD – n.n.) partide pro-europene…”, a declarat Ghimpu.

Nu există motive de bucurie!

Dacă analizăm rezultatele celor două tururi de scrutin local, situaţia nu pare deloc îmbucurătoare. Deşi în general alegerile au fost câştigate de PLDM, PD, PL şi chiar dacă Partidul Comuniştilor „moare” electoral, noi structuri apropiate Moscovei (PSRM, dar mai ales „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi) sunt în ascensiune. Proaspăt creat, „Partidul Nostru” a învins în 32 de primării, inclusiv în 11 oraşe, majoritatea din regiunea de nord a ţării, dar şi în Autonomia Găgăuză. Candidatul „Partului Nostru”, Serghei Atanasov, a învins ieri la Comrat, centrul administrativ al Găgăuziei. Acesta a acumulat 55,39% din voturi faţă de Nicolae Dudoglo care a întrunit doar 44.61%. În plus, în mai multe oraşe mari, candidaţii partidelor pro-europene au învins la diferenţă de numai câteva voturi: la Nisporeni – la diferenţă de 10 voturi; la Edineţ – la diferenţă de 13 voturi, la Ialoveni – de 17 voturi.

În turul doi al alegerilor de ieri, au fost aleşi primari în 28 de centre raionale. În 9 dintre acestea au câştigat candidaţii „Partidului Nostru” condus de controversatul primar de Bălţi (ales din primul tur pe 14 iunie) Renato Usatîi. PD a câştigat în 6 oraşe, PLDM şi PCRM în câte 3, PSRM şi PL în câte 2, iar în trei oraşe au învins candidaţi independenţi.

Apel la responsabilitate politică

Deloc entuziasmat de rezultatele alegerilor, ex-premierul reformator Ion Sturza susţine, totuşi, că „pe fundalul tragediei greceşti, moldovenii au dat dovadă de maturitate strategică şi de cunoştinţe profunde de geografie” într-un scrutin în care au avut de ales „între un hârb şi o oală spartă”. (…) „Încă două-trei scrutine „geostrategice” şi se va alege praful din proiectul de ţară Republica Moldova… Sau poate aceasta se şi doreşte? Cu cât mai rău, cu atât mai bine?! Moldova – o pradă mai uşoară a intereselor obscure, interne şi externe, folosită pe post de fată de companie”, comentează Sturza, chemând politicienii să dea dovadă de responsabilitate faţă de cei care i-au ales.

Deutsche Welle

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri