-0 C
Chișinău
miercuri, 30 noiembrie, 2022

Delegația UE trage alarma: Sistemul judiciar din Republica Moldova nu este independent

Must read

Comentarii recente

Moldova-UE-steaguriDelegația Uniunii Europene în Republica Moldova oferă o reacția la condamnarea fostului premier Vlad Filat la 9 ani de închisoare. Delegația europeană spune că va continua să evidențieze lipsa independenţei sistemului judiciar şi a agențiilor de aplicare a legii în Republica Moldova.

„Uniunea Europeană este ferm convinsă de importanţa asigurării unei investigaţii minuţioase şi imparţiale a cazurilor privind frauda bancară din anul 2014. Aceasta include aducerea tuturor celor responsabili în faţa justiţiei, ceea ce încă nu a avut loc”, se arată în mesajul delecației UE.

În același timp, membrii delegației europene transmit că este esențial ca drepturile la un proces echitabil și public să fie respectate.

„Şedinţele de judecată pe cazul domnului Filat au avut loc cu ușile închise. Astfel, societatea civilă, presa, oamenii de rând nu au putut urmări mersul anchetei, care ar fi putut pune în lumină schemele utilizate pentru fraudarea sistemului bancar. UE va continua să evidențieze lipsa independenţei sistemului judiciar şi a agențiilor de aplicare a legii în Republica Moldova. UE este gata să continue suportul pentru implementarea reformelor, care vor asigura independenţa, eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea sistemului judiciar şi instituţiilor anticorupţie”, se mai arată în mesajul delegației UE la Chișinău.

Amintim că magistrații de la Judecătoria Buiucani l-au condamnat, luni, pe Vlad Filat la 9 ani de închisoare.

De asemenea, judecătorii au decis ca Filat să achite o amendă în valoare de până la 60.000 de lei moldovenești, fiind privat și la dreptul de a deţine anumite funcţii publice pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, Filat va rămâne fără Ordinul Republicii. Procurorul de caz, Adriana Bețișor, a solicitat în instanță o pedeapsă pentru Filat de 19 ani de închisoare.

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri