18.9 C
Chișinău
miercuri, 10 august, 2022

De ce Plahotniuc îi permite lui Usatîi să se dea în spectacol

Must read

Comentarii recente

plaha si usataiUnii spun că dacă Usatîi n-ar fi fost scos din cursa electorală în noiembrie 2014, atunci la putere am fi avut o alianță pro-rusă. Eu, la fel cum am spus-o în decembrie 2014, continui să insist pe ideea că Usatîi a fost poate cel mai convenabil agent electoral a chestiei care se numește astăzi AIE 3.

Atunci, după 5 ani de dezmăț, Filat, Ghimpu și Plahotniuc nu prea mai aveau cum să convingă oamenii să-i voteze. Pentru a mobiliza însă cumva electoratul de dreapta la alegeri, mai ales în condițiile în care cei trei s-au asigurat că nu poate apărea o alternativă proeuropeană viabilă, a fost inventat acest Usatîi, transformat în cea mai odioasă sperietoare pentru cei care își vedeau pe atunci viitorul într-un stat normal.

Atunci Plahotniuc l-a făcut erou la unul dintre posturile sale de televiziune și l-a demonizat la celelalte, l-a umflat în sondaje și l-a prezentat precum cel mai odios urmaș al lui Putin, ca până la urmă să-l scoată din cursă cu doar câteva zile înainte de alegeri. Și n-a avut nimic de pierdut. Pentru că s-a asigurat că odată ajuns în Parlament creația sa nu va deveni prea arogant, pe de o parte, iar pe de alta – l-a eroizat și mai mult, transformându-l deja în victimă a regimului. Iar Usatîi a fugit la Moscova și-a stat liniștit acolo, fără a fi prea vocal.

Citește și: Cum s-a folosit Plahotniuc de Usatîi pentru a-și asigura guvernarea după 30 noiembrie
Apoi ca prin minune, după ce s-a tot vorbit de vreo 16 dosare penale, a apărut pe aeroportul Chișinău, fără ca vreun procuror, polițist sau judecător să-i facă ceva, și-a devenit primar de Bălți.

Acum nu cred că poate fi cineva într-atât de naiv încât să creadă că Plahotniuc, cel care l-a scos pe Usatîi în noiembrie din cursă, dacă ar fi văzut vreodată un pericol adevărat în acest „băiat nesăbuit” i-ar mai fi permis să se întoarcă în Moldova.
La fel cum nu poate fi cineva într-atât de naiv încât să nu se întrebe de ce Usatîi, cel scos de Plahotniuc din cursă, în 6 luni de când a revenit în Moldova doar în cadavrul aproape putrezit deja Filat a bătut, practic fără a pronunța numele celui care ar trebui să fie de fapt inamicul său politic.

Usatîi joacă acum același rol

Și după ce și-a îndeplinit cu atâta succes rolul în 2014, iar bonus a primit primăria Bălți, Usatîi a fost reactivat la nevoie, fiind scos în centrul capitalei pentru a compromite cel mai amplu și curat protest din Republica Moldova de după independență. În momentul în care protestele din PMAN îndreptate împotriva actualei guvernări căpătau cea mai mare amploare, au apărut Usatîi cu Dodon pentru a da totul peste cap și a induce confuzie în rândurile cetățenilor.

Pentru că s-a văzut clar că, oricât de straniu ar putea părea la prima vedere, în loc ca protestele să crească în amploare după ce au apărut încă doi actori în scenă, ele au scăzut. Iar aici a avut grijă presa lui Plahotniuc și Filat să bage destulă „Mâna Moscovei” și confuzie în puținii cetățeni sinceri și proeuropeni care au mai rămas în Republica Moldova.
Și pentru a-și duce rolul la „bun sfârșit”, Usatîi a mers mai departe, recurgând la unele acțiuni de-a dreptul abjecte, și la propriu și la figurat. Să arunci tone de dejecții în centrul capitalei, chiar și în fața sediului lui Filat, este sub orice nivel. Să aduci un tir în centrul capitalei, blocând câteva ore traficul în cele mai aglomerate ore ale celei mai aglomerate zile din săptămână, făcând să sufere simpli cetățeni, ar fi cel puțin de neînțeles.
Numai că rolul lui Usatîi este exact același ca cel din 2014, să demonstreze că se poate chiar mai rău decât Filat și Plahotniuc. Iar trâmbițele din presă și politică ale celor doi deja inoculează această idee. „Uite dom’le, vine individul ăsta necioplit, pentru care nu există lege, care vrea să transforme totul în haos. Ăsta poate fi chiar mai rău decât noi, deci răbdați-ne”.
Mulți se întreabă până unde va ajunge acest teribilism al lui Usatîi, care chiar dacă-i fidelizează o parte din electoratul format din muncitorii sezonieri din Rusia, ce-i au drept idoli pe Lukașenko sau Putin, în același timp îl izolează total, transformându-l într-o copie nereușită a lui Jirinovski.

Probabil se va repeta scenariul noiembrie 2014. După ce se va întinde coarda la maximum, se va lăsa apoi cu niște arestări pentru câteva zile, victimizări, iar apoi eroizări. Între timp, protestele vor îngheța și obosi și mai mult, dar și vor rămâne cu pata acestui aventurier inconștient.

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri