Ponta-si-Leanca-300x208Premierul român Victor Ponta l-a invitat pe omologul său Iurie Leancă la una din ultimele ședințe ale guvernului din acest an, după ce premierul de la Chișinău a spus zilele trecute că declarația lui Traian Băsescu referitoare la unire nu ajută Republica Moldova.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, s-a aflat într-o vizită fulger în România, fiind invitat de premierul Victor Ponta la una din ultimele şedinţe ale guvernului de la Bucureşti, după ce premierul de la Chișinău a spus zilele trecute că declarația lui Traian Băsescu referitoare la unire nu ajută Republica Moldova, ci doar îi creează „probleme cruciale”.

În România există de mai multă vreme o falie, care se tot lărgește, între președintele, care are vederi de dreapta și premierul socialist, care guvernează având de partea sa o majoritate parlamentară de 70 la sută. De altfel consilierul prezidențial, Iulian Chifu i-a atras atenția premierului moldovean că și-a prefațat vizita la București amestecându-se „în politica dâmbovițeană”, fără să înțeleagă „cu adevărat ce se întâmplă la București și în regiune”. Iurie Leancă – a mai adăugat consilierul lui Traian Băsescu – deși a fost ajutat de toate instituțiile statului român, „a pierdut ocazia să tacă”: gestul său „chiar dacă îi este util în campania electorală, poate fi lesne interpretat drept lipsă de caracter”, a mai adăugat Iulian Chifu.

Traian Băsescu declarase înaintea summit-ului de la Vilnius, unde Republica Moldova a parafat acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană că „următorul proiect de țară pentru România este unirea cu Republica Moldova”, precizând că este vorba despre un proiect de viitor. Iurie Leancă a salutat, în schimb, poziția omologului său Victor Ponta, care a explicat la rândul lui că spusele lui Băsescu îi ajută pe comuniștii de la Chișinău. Totuși premierul român nu s-a disociat până la capăt de „următorul proiect național” prezentat de președinte, ci doar a spus că „trebuie să-i convingi, nu trebuie să-i iei cu forța pe cei din Republica Moldova” recunoscând însă că dezideratul unirii face parte din „obiectivele și interesele naționale” ale României „pe care nimeni nu le pune sub semnul întrebării”.

Revizionismul pare deci să fie acceptat ca politică de stat, dar și Traian Băsescu și diplomații români știu că nu există soluții pentru o eventuală unire cu Basarabia, cu toate că subiectul este prizat de electoratul din România

Primirea lui Iurie Leancă doar la Palatul Victoria, unde este sediul executivului român, nu și la Palatul Cotroceni, sediul președinției, cum se întâmplă în genere când este vorba despre un șef de guvern străin care vizitează țara întărește ideea că Traian Băsescu a fost deranjat de riposta premierului moldovean, care a intrat, poate fără să-și dea seama, în disputa internă din România.

Astăzi premierul moldovean a participat pentru prima dată la o ședință a guvernului de la București, unde Victor Ponta a anunțat că executivul român tocmai a aprobat hotărârea privind alocarea celor 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea educației din Republica Moldova. Șeful guvernului român a argumentat că „vorbele nu sunt suficiente” și că e momentul ca România să fie mai „solidară” și mai „serioasă” în raporturile sale cu Republica Moldova.

Primul ministru al României a mai anunțat că vrea să lanseze un program național prin care românii să doneze cărți pentru copii și DVD-uri care să ajungă la școlile și grădinițele de dincolo de Prut. „Tom și Jerry pot vorbi în română, nu în rusă”, a argumentat Victor Ponta, oferindu-i lui Iurie Leancă mai multe filme pentru copii dublate în limba română.

Șeful guvernului român încearcă, așadar, să puncteze în cursa politică personală cu Traian Băsescu, demonstrând că spre deosebire de strategiile de viitor ale președintelui român, el are la îndemână proiecte clare de sprijin financiar pentru Republica Moldova.

Sursa: europaliberă.org

(222 accesari)