VPLa sfîrșitul anului trecut, în cadrul unei conferințe de presă, politicianul Sergiu Mocanu a făcut publică o informație care m-a șocat. Era ceva ieșit din comun, demn de comparat cu tunetul din 6 ianuarie 2013, cînd au fost făcute publice, la umbra luminoasă a unui singur microfon tv, dezvăluirile dramatice despre crima din Pădurea Domnească, comisă de procurori ( Zubco), judecători (Pleșca, Crețu), consilieri, funcționari de partid și alți braconieri de soi din anturajul afaceristului Plahotniuc.

De această dată am fost informați punctual că oligarhul și mogulul Ulinici-Plahotniuc, individul cu două identități cunoscute, cu două locuri de naștere, cu două date diferite despre ziua și anul nașterii are un dosar de urmărire penală în România în legătură cu falsul privind identitatea.

Au trecut de atunci cîteva săptămîni și nu am văzut în presa aservită în proporție de 90 la sută din Republica Moldova nici măcar o literă despre acest subiect, care ar fi zguduit orice societate democratică din lume!

Ce s-ar fi întîmplat în România, dacă, să zicem, se lansa informația că demnitarul, afaceristul și mogulul Voiculescu este urmărit penal? Se întîmpla ceea ce s-a și întîmplat, mass-media, inclusiv cea a oligarhului în cauză, a dezbătut subiectul în cele mai mici amănunte și detalii, a dezbătut la ore de maximă audiență subiectul cu invitați din presă și societatea civilă, etc., etc., etc.! România fierbe cînd sunt vehiculate informații despre crimele comise de politicieni, moguli, oameni de afaceri, procurori sau judecători. Sunt subiecte de prima pagină care produc audiențe colosale și stîrnesc un interes general în cadrul societății române.

De ce la noi e altfel? De ce în Republica Moldova interesul presei pentru un pîrlit prins cu mită de 100 de euro se vrea infinit mai mare decît informația privind deschiderea unui dosar penal în chestiunea falsului privind identitatea, vizîndu-l nu pe un orișicare buticar, nu pe un orișicare neica consilier sătesc, ci pe însuși tartorul corupției, personajul urmărit de Interpol, beneficiar dovedit al atacurilor raider, beneficiarul unor hotărîri ale CSJ prin care a obținut cîștiguri fabuloase ( vezi cazul Insulele La izvor, Casa media în două exemplare, hotelul Codru, cafeneaua de milioane de euro Guguță, rezolvată recent de judecătorul raider Druță, etc., etc., etc.!) Să ne amintim de cuvintele grele spuse de ex premierul Filat despre acest individ, pentru a întări rechizitoriul social al personajului mai mult decît controversat:„Demiterea lui Plahotniuc este un început pentru Republica Moldova. Toți trebuie să fie egali în fața legii și să răspundă. Eu sunt premier în urma votului a mii de oameni, iar Plahotniuc a ajuns în funcția de prim-vicepreședinte a Parlamentului având în spate firme off-shore, bani furați și crime pentru care încă trebuie să răspundă. Nu el este cel care trebuie să vorbească cu mine despre curaj”, a declarat Vlad Filat. Nu o să accept miniștri sabotori în Guvern sau pe cei care nu-și fac meseria. Aceste instituții vor fi eliberate de sub controlul lui Plahotniuc. Ele își vor face datoria și vor răspunde la întrebările care au apărut pe parcursul timpului. De mult timp discutăm despre preluări de afaceri, despre presiuni asupra oamenilor, despre monopolizări, despre atacuri raider”, a mai spus Filat.

Să recapitulăm – conform declarației lui Filat Limpede La CAP, Plahotniuc este un individ care a furat bani, a comis CRIME, pentru care va trebui să răspundă. Instituțiile statului sunt capturate de către Plahotniuc și ele vor fi eliberate de sub dominația acestuia!

Înțeleg dacă aceste lucruri erau spuse de cineva din afara puterii, din afara politicului în general, de un nea Pupăză de la coada vacii. Afirmate și declarate cu tărie de una din primele persoane din stat aceste cuvinte constituie în mod obligatoriu nu doar subiect de presă, ci parte componentă a unui dosar penal deschis de îndată de Procuratură, cu Filat în calitate de martor principal, dacă nu chiar de autor al unui denunț oficial!

Și iată că la sfîrșit de an cînd presa nu prea are subiecte fierbinți, apare o adevărată bombă informațională, ce ar fi trebuit să producă o adevărată explozie mediatică.

A ieșit însă un fîs, nici măcar atît! O mărgică de cuc! Toți au băgat pliscul în nisip. Tace presa mogulului, tac vocile Europei, tac corifeii ziaristicii moldovenești, tac anal-iștii grei (la propriu) ai partidelor de la guvernare. Tace opoziția liberală, complicitară și marginalizată în propriul oportunism, populistă și pseudonațională.

Recunosc că nu am făcut nici eu mare lucru. Oricum, am pus mîna pe telefon și pe alte instrumente electronice și am luat legătura cu colegi din România, în special din București. Spre deosebire de corifeii noștri, ziariștii de la București au fost foarte interesați de subiect, întrebîndu-mă dacă nu cumva vor lua “pîinea de la gura presei basarabene”?

Îmi veni să-mi înghit limba română, reușind, totuși, să zic, adică s-o scald, cumva, că, de, mă rog, poate da, poate nu, însă colegul meu de la București, mai volubil de cîteva zeci de ori, continuă:”Mai ales că e vorba de baronul vostru urmărit de Interpol, nu, coleg de partid cu unul Guma, dacă țin bine minte, condamnat la patru ani de pușcărie cu executare de o instanță din România, sigur că sunt interesat, cine n-ar fi?!, uite cum facem, eu chiar din clipa asta încep să miros ce și cum, imediat ce aflu ceva te pun la curent”.

Peste două – trei zile ajung în posesia primelor informații de dincolo de Prut, care confirmă, încă o dată, pe deplin și în totalitate informația lansată de Sergiu Mocanu – Plahotniuc este urmărit penal pentru falsul privind identitatea!

“Poliția Sector 1 SIF, București se ocupă de instrumentarea dosarului penal 13875/P2013 deschis în baza articolului 293 Cod Penal de către Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București în care este vizat numitul Ulinici Vladimir/ Ulinici Vlad”. Pentru a fi mai limpede ce prevede articolul în chestiune, îl vom insera în continuare:

Articolul 293 Cod penal România

Falsul privind identitatea

Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, pentru a induce sau a menţine în eroare un organ sau o instituţie de stat sau o altă unitate dintre cele la care se referă art.145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează încredinţarea unui înscris care serveşte pentru dovedirea stării civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fără drept.”

Pentru a concretiza ce prevede articolul 145, la care se face referință în precedentul, incriminatoriu, precizăm că acesta stipulează următoarele:

Public

Prin termenul public se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.”

Revenind la articolul 293, terbuie să facem precizarea că dacă în cadrul urmăririi penale se constată că la baza includerii unor date noi în actele românești de nouă identitate au stat acte false furnizate de Plahotniuc, riscul unei condamnări cu executare al acestuia este iminent.

Amintim celor interesați, mai puțin jurnaliștilor ”independenți” din anturajul oligarhului cu dublă identitate, că problema în chestiune a fost pusă pe tapet acum mai bine de un an, după ce presa a relatat că afaceristul controversat, care deține și cetățenie română, a solicitat autorităților din România să-i fie schimbat numele din Vladimir Plahotniuc în Vlad Ulinici. Este important de reținut că, pe lângă numele schimbat, cu care a decis să figureze în actele românești, Plahotniuc a indicat și o altă dată de naștere – dacă în pașaportul moldovenesc figurează ziua de naștere 28 decembrie 1965, apoi în cel românesc e trecută ziua de 1 ianuarie 1966!!!

O altă ilegalitate comisă de oligarh e că acesta nu a anunțat, conform rigorilor legii, autoritățile Republicii Moldova despre schimbarea identității în România, iar legislația națională prevede că acest lucru trebuie făcut în maximum 6 luni de la schimbarea numelui. Cu toate acestea, instituțiile abilitate de la Chișinău nu au întreprins nicio acțiune de sancționare a controversatului politician și afacerist urmărit de Interpol, beneficiar al atacurilor raider asupra sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova, deținător ilegal al monopolului asupra audiovizualului, călăul TVR-ului prin însușirea frecvenței cu acoperire națională a acestuia, cel care, conform presei și oficialităților, a capturat întreg sistemul judecătoresc, inclusiv Procuratura și procurorul general, în repetate rînduri, beneficiarul unor decizii judecătorești emanate de CSJ prin care oligarhul a obținut bogății incomensurabile din proprietatea statului.

Importantisim este să accentuăm și să ne pătrundem de ideea că „dedublarea” oligarhului, recursul la falsul de identitate se întampla în timpul guvernării comuniste de la Chisinau, de la care fugarul de la 7 aprilie a beneficiat din plin, fără a i se intenta vreun dosar penal, așa cum li s-a întâmplat mai multor oameni de afaceri! Dimpotrivă, conform presei tocmai acesta, Plahotniuc, a stat în spatele inițierii mai multor cause penale oamenilor de afaceri care nu doreau să se despartă de businessul și proprietățile sale legale. Adică a fost o chestiune conștientizată, făcută cu bună știință și intenție, probabil pentru a-și pregăti evadarea din sistem cu potul cel mare înhățat de la foștii patroni politici și a se face nevăzut în hăurile off-shorurilor sale fără început și sfîrșit, cu o identitate pe care să nu o poată depista nici cel mai abil Sherlock Holmes al contemporanietății!

Unii “biografi” consacrați ai afaceristului susțin că aceste elemente incriminatorii constituie doar vîrful aisbergului, că adevăratele proporții ale ilegalităților comise de acesta nici măcar nu sunt cunoscute de către opinia publică!

(459 accesari)