465x0_aeroportAflat de curând într-o vizită în Republica Moldova, un blogger rus a apreciat pozitiv ospitalitatea moldovenilor, locurile pitorești, vinul moldovenesc și nu în ultimul rând obiectivul de integrare a țării în Uniunea Europeană. Despre toate acestea, blogerul a scris într-un vast material postat pe blog

„Ce pot să spun? Am sosit… Singapore a devenit o normă, iar Chișinăul o destinație exotică. Mă închin în fața presei ruse și sistemului nostru educațional. Trebuie să poți să lucrezi astfel încât orice cetățean simplu al Rusiei la auzirea cuvântului „Chișinău” să se gândească doar la muncitorii sezonieri care vin în Rusia cu pașapoarte moldovenești”, scrie bloggerul rus.

De la începutul materialului, acesta a ținut să menționeze că Chișinăul este un oraș european. „Încep prin a spune că astăzi Chișinăul este un oraș european. Nu este bogat, cu siguranță. Însă este european”, a subliniat rusul.

„Acest lucru se vede încă de la Aeroport, Mai întâi controlul pașapoartelor, unde liniștit, grănicerul zâmbind repede a verificat actele și a pus ștampila, nici măcar n-a încercat să ne urmărească cu priviri reci. Ulterior – afară, în oraș. Unde sunt acele fețe profitoare, care strigă „până în Centru, nu este scump”? Nu sunt aici. Au rămas la Domodedova. În schimb, aici, ca și în orice aeroport civilizat sunt prezenți taximetriști cu automobile de culoare galbenă. Așează-te și pleacă. Plata, conform datelor contorului”, a continuat bloggerul.

De asemenea, acesta a menționat că nu a prea văzut mulți ruși în Chișinău. „Foarte puțini. Nici în Chișinău și nici în localitățile din afara acestuia nu am văzut nici o mașină cu numere rusești. Păcat. Inspecţia auto şi Administrația de Drumuri ale Rusiei ar putea invidia calitatea drumurilor şi organizarea traficului de pe șoselele din Republica Moldova”, a spus bloggerul.

„Republica Moldova iese din colapsul post-sovietic. În tot cazul, astăzi Chișinăul arată mult mai bine ca acum cinci ani, când am fost ultima dată. Se spune că tot mai puțini muncitori sezonieri merg în Rusia. Aceștia preferă mai mult țările europene. Și piața internă reînvie. În capitală au apărut tot mai multe magazine și restaurante moderne, iar pe străzi întâlnești foarte mulți tineri și părinți cu copii în cărucioare”, a mai spus rusul.

Pe durata vizitei sale în Republica Moldova, bloggerul a vizitat mai multe multe locuri pitorești, printre care Complexul Muzeal Orheiul Vechi.

„Nici vorbă de saună, Karaoke sau biliard în Butuceni, în schimb sunt biciclete, cai soare, bucate gustoase și vinuri rafinate. Aici vii să prinzi la puteri, să te bronzezi și să respiri aer curat. Publicul din restaurant este liniștit (moldoveni, polonezi, germani și chiar chinezi). Pe drumuri nu vezi bandiți și prostituate. Europenii scriau într-un comentariu: „Un sentiment de pace și securitate, fericiți sunt copiii””, a scris bloggerul.

Totodată, acesta a apreciat înalt calitatea vinurilor moldovenești. „Este imposibil să vii la Chișinău și să nu deguști vinurile moldovenești. Vinul este super, dar la noi nu se comercializează. Mai concret, acesta nu se aduce la noi. Nu este profitabil. Prețul angro pentru un vin bun este de 3-5 euro. Până când ajunge la Moscova se confruntă cu așa probleme birocratice încât prețul crește până la 10-12 euro. La așa preț, vinul moldovenesc nu-l vinzi. De aceea se exportă în Europa, unde chiria este mai mică și prețul final de vânzare ajunge la 7-8 euro”, a explicat bloggerul.

În context, el a mai specificat că moldovenii păstrează în beciuri o mare bogăție și că vinul oferit în restaurante este de asemenea de calitate.

„În general, calitatea produselor moldovenești este un subiect aparte. Am văzut o vitrină apetisantă de mezeluri și am intrat din principiu, dar nu am putut ieși fără produse. Toate erau așa de proaspete, gustoase și ieftine că nu am putut să nu procur. De la magazin am mers direct la aeroport cu dorința de a reveni încă pe o săptămână în Republica Moldova. Am să mă întorc pentru că este cu totul o altfel de țară decât îmi imaginam”, a concluzionat rusul.

sursa: jurnal.md

(23 accesari)