109387Acum un an s-a produs omorul lui Sorin Paciu la vînătoarea ilegală din Pădurea Domnească. Invitaţii emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV consideră că dosarul nu va avea o finalitate şi nimeni nu va plăti pentru viaţa unui om.

„Crima a ajuns în vizorul public abia după 2 săptămîni de cînd a avut loc acea vănătoare. Dacă nu făceam acel anunţ public, această tragedie ar fi rămas o banalitate moldovenească. La un an după acest eveniment nu s-a întîmplat nimic cu cei care care au săvîrşit această crimă, nimeni nu a fost tras la răspundere. După 6 ianuarie, societatea noastră este cu totul alta, deoarece a sesizat că este periculos să trăieşti în ţara asta cu asemenea putere politică”, declară Sergiu Mocanu.

Totodată Mocanu menţionează că Ion Lupu, fostul director „Moldsilva”, care figurează pe lista noului partid constituit de Filat se bucură deplin de libertate, la fel ca şi Valeriu Zubco care predă liniştit la universitate şi a pierdut doar fotoliul de procuror general din urma acestei vînători ilegale. Şi despre Iurie Năstas spune că după moartea lui Sorin Paciu a primit 2 loturi de pămînt de la Primărie.

„Cu părere de rău dosarul lui Sorin Paciu nu va avea niciodată finalitate. Din start probele au fost distruse, începînd cu data producerii tragediei, pînă cînd a fost făcută public acest omor de către Sergiu Mocanu. Au fost ameninţaţi martorii, au fost falsificate date atît în registre, cît şi alte documente care ar duce la aflarea adevărului, de atunci încoace nu poate fi tras la răspundere nicio persoană. Eu cred că acesta a fost motivul principal care i s-a promis lui Gheorghe Creţu doar ca să ia asupra sa toată vina. Creţu niciodată nu va fi găsit vinovat şi nu va plăti recompensele care i se cuvin familiei Paciu.

Cazul a fost transferat într-o judecătorie de raion, care într-un mod foarte ciudat și-a asumat competența de a examina, în timp ce partea vătămată, inculpatul și martorii sunt din Chișinău. Competența era cu desăvârșire a judecătoriei din Chișinău care corespunde circumscripției procuraturii ce a finalizat urmărirea penală. Cel puțin dubioase sunt două decizii al Curții Supreme de Justiție care a refuzat să strămute cazul la Chișinău. În acest raion îndepărtat, pe vreme de iarnă nu o să poată să vină nici familia lui Sorin Paciu. Prezența părții vătămate în sala de judecată într-un caz de crimă este un argument extraordinar”, a precizat avocata Ana Ursachi. Privitor la declaraţiile controversate pe care fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel, avocata explică că nu poate fi tras la răspundere penală.

De asemenea, Ana Ursachi consideră acest dosar cu timpul se va da uitării, întrucît mai multe procese vor fi anulate, tergiversate şi regretă că pînă în prezent familia Paciu n-a primit nicio susţinire din partea statului. „Cinismul nu este de cea mai înaltă calitate, dar face parte din cea mai perfidă categorie, dacă se poate spune şi aşa, atunci cînd ne referim la cinismul cu care este tratată familia Paciu, dosarul acestuia, cît şi amintirea lui Sorin Paciu”, conchide sursa.

În acelaşi timp, avocata menţionează cîteva incriminări penale, care au rămas în aer. Acestea sunt: vînatul ilegal, încălcarea regimului de protecţie a regnului animal şi a fondurilor naturale, falsificarea de probe, imixtiunea justiţiei, neglijenţa în serviciu. „Cel puţin 6 articole ar fi trebuit să constituie capete de acuzare pentru toţi cei care au avut tangenţă directă sau indirectă cu acest dosar”, completează avocata.

Potrivit europarlamentarei, Monica Macovei, în primul rând, magistrații care au participat, alături de politicieni, la acea vânătoare trebuie dați afară din sistemul judiciar. Aici nu ține de investigația penală, dar de Consiliul Superior al Magistraturii, care trebuia imediat să-i dea afară.

” Cu trimisul în judecată depinde de ce este vorba, dar primul pas este să dai afară judecătorii și procurorii care au fost acolo, pentru că această prietenie cu politicienii arată oamenilor că ei nu sunt independenți. Dacă te duci cu politicienii la vânătoare, deci ești prieten bun cu ei, atunci eu nu am încredere că o să mă ajuți. Nu mai spun că vânătoarea era și ilegală. Ce încredere poți să ai în judecători și procurori care se duc la o vânătore ilegală. Ei nu mai pot îndeplini aceste funcții”, a declarat Monica Macovei.

Avocatul familiei Paciu susţine că procesul nu se desfăşoară normal. Mai mult ca atît “este o distanță foarte mare. Zilnic trebuie să facem câte 300 de kilometri încolo. Sunt factorii climaterici și îți pui viața în pericol mergând atât de des încolo. Ședințele încep la ora 11:00. La ora 16:00 nu mai poți examina cauza, pentru că nu vin nici martorii și alți participanți la proces vor să se întoarcă. Marea majoritate dintre participanți suntem din Chișinău, deci una din instanțele de aici ar fi putut să preia cazul. Cererea noastră a fost foarte argumentată, inclusiv din punct de vedere a sănătății părții vătămate, dar Curtea Supremă de Justiție nu le-a luat în considerare. Majoritatea martorilor de la Glodeni și Fălești au fost deja audiați. Noi am făcut 14 ședințe de judecată, deci 14 navete la Fălești. Acum urmează audierea și examinarea expertizelor. Eu consider că de acum termenii rezonabili au fost încălcați. Pe viitor, instanța de judecată trebuie să ia toate măsurile pentru a examina cauza în termenii cât mai restrânși”, dezvăluie Petru Munteanu.

 

(261 accesari)