4.3 C
Chișinău
miercuri, 8 decembrie, 2021

Armand Goşu: Retragerea lui Lupu din cursa prezidenţială e un cadou otrăvit pentru Maia Sandu; Este important ca alegătorii să nu se lase înşelaţi

Must read

Comentarii recente

gosu armandÎn spatele retragerii candidatului PD din cursa prezidenţială se ascunde eşecul lui Marian Lupu. „Făcând declaraţia că te retragi în favoarea candidatului de dreapta cel mai bine plasat, Maia Sandu, tu, practic, o îngropi pe Maia Sandu. Acesta este un cadou otrăvit”. Astfel a comentat analistul politic român Armand Goşu ultimele evoluţii pe scena politică de la Chişinău.

„Probabil că se citeşte disperare. Disperare că Marian Lupu, candidatul PD, stă foarte prost în sondaje şi s-a luat decizia retragerii lui. Dacă era cel mai bine plasat candidat pentru turul doi, cu siguranţă că echipa PD, Marian Lupu însuşi nu s-ar fi retras pentru că ar fi sperat la o victorie în turul doi. Numai că în turul doi, el cu Dodon ar fi o finală de coşmar, niciunul, nici altul nu polarizează electoratul. Şi riscăm să avem nişte alegeri care aparent nu ar fi avut nicio miză, între doi „pupili” ai lui Voronin, nu între doi politicieni interesanţi care aveau de transmis emoţii electoratului. Ce se ascunde? Se ascunde eşecul candidaturii PD, eşecul candidatului Marian Lupu. Şi, după mine, este şi un cadou otrăvit pentru că, făcând declaraţia că te retragi în favoarea candidatului de dreapta cel mai bine plasat, Maia Sandu, tu, practic, o îngropi pe Maia Sandu”, a declarat analistul politic, pentru europalibera.org.

„Maia Sandu şi-a construit campania pe mesaje antioligarhice, anticorupţie, necesitatea reformelor, şi acum şeful corupţilor în Moldova, cel puţin, în percepţia opiniei publice, omul cel mai detestat, vine din spatele unui candidat care se retrage şi spune că îşi retrage candidatul, cum ar veni, în favoarea Maiei Sandu. Deci, înseamnă că e un atac direct la electoratul Maiei Sandu, care va pica pe gânduri: să mai votez cu Maia Sandu, dacă o susţine însuşi Plahotniuc?”, a adăugat Armand Goşu.

Întrebat dacă toată armata de loialişti de prin teritoriu va urma gestul candidatului PD, expertul de la Bucureşti a spus că este exclus aşa ceva.

„Problema candidatului PD tocmai aceasta este, că el nu are un electorat propriu-zis. Deci, eu nu ştiu despre ce electorat discutăm. În mod raţional, dacă ar fi să facem o analiză, după ceea ce s-a întâmplat, ar fi trebuit să ne gândim la profilul electoratului domnului Lupu, el nu se transferă mecanic dintr-o parte în alta, de la un candidat la altul. Şi să spunem, acest electorat ar putea vota, mai degrabă, cu Dodon sau, mai degrabă, cu Maia Sandu, crede în valori europene şi altceva. Numai că, care e electoratul lui Lupu?”, se întreabă analistul politic.

Expertul de la Bucureşti a mai adăugat că Maia Sandu a făcut foarte corect când a spus că nu are nevoie de acest sprijin şi s-a delimitat de Lupu. „Ce era de făcut Maia Sandu a făcut. Şi a făcut corect, a înţeles imediat că e o capcană şi a reacţionat în consecinţă. De asemenea, au mai fost câţiva oameni politici implicaţi, într-o formă sau alta, în această campanie electorală, care au reacţionat corect, din punctul meu de vedere. Important este ca alegătorii să nu se lase înşelaţi, să iasă la vot, să nu-şi piardă încrederea în Maia Sandu, cum s-a încercat prin această retragere tactică a lui Lupu şi, chipurile, sprijinirea Maiei Sandu. Şi să considere că viitorul ţării e, până la urmă, în mâna lor, nu în mâna unor forţe oculte care nu ştiu cum şi nu ştiu ce manipulează. E foarte important să nu-şi piardă speranţa şi angajamentul pentru politică, pentru o tentativă de a schimba ceva. Aceste alegeri pot fi un punct de plecare pentru o tranziţie mult aşteptată şi care trebuie odată să pornească în Republica Moldova”, a conchis Armand Goşu.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri