4.2 C
Chișinău
duminică, 28 noiembrie, 2021

Andrei Năstase şi Maia Sandu, front comun împotriva lui Plahotniuc: Coordonatorul corupţilor va ajunge la puşcărie

Must read

Comentarii recente

andrei-maia-mandrestiAdevărata luptă împotriva corupţiei va începe după alegerile prezidenţiale, iar oligarhul Vladimir Plahotniuc, coordonatorul corupţilor, va ajunge la puşcărie. Asta promit într-un glas Andrei Năstase şi Maia Sandu. Liderul PPDA şi cel al PAS au participat împreună la o întâlnire cu alegătorii din Mândreşti, Teleneşti, satul de baştină al lui Andrei Năstase.

Acolo liderul mişcării protestatare a anunţat că PPDA a decis să o susţină pe Maia Sandu drept candidat unic al forţelor antioligarhice la alegerile prezidenţiale.

„Am decis cu Platforma Demnitate şi Adevăr ca în acest scrutin că este mai bine pentru ţară, mai bine pentru copiii noştri ca alături de noi să fie un partener de încredere. Acest partener este PAS. Este format din oameni ca şi noi. Nimeni nu ne-a influenţat această decizie, niciun interes ascuns, doar interesul ţării, dragostea de ţară. Era absolut firesc să luăm această decizie”, a declarat liderul PPDA.

„Colegii de la Platforma DA şi Andrei Năstase deja au demonstrat că sunt altfel de politicieni. Oameni apreciază enorm gestul pe care l-aţi făcut. Peste tot oamenii îşi doresc acelaşi lucru: să răsturnăm acest sistem oligarhic, să pornim adevărata luptă împotriva corupţiei. Să-l punem pe şeful corupţiei la închisoare în următoarele câteva luni şi să începem să construim o societate şi o ţară în care instituţiile funcţionează în interesul cetăţenilor. Vorbeam despre coordonatorul corupţilor, cel care a subordonat instituţiile statului, iar numele lui este Plahotniuc pentru cei care nu înţeleg din prima. Suntem tare supăraţi pe corupţi şi vom începe curăţarea acestui sistem pentru că din cauza lor nu avem locuri de muncă”, a adăugat Maia Sandu.

Liderii PPDA şi PAS au adăugat că următorul obiectiv după scrutinul prezidenţial sunt alegerile parlamentare anticipate şi eliberarea Legislativului de sub jugul lui Plahotniuc.

„Parlamentul azi îl reprezintă pe Plahotniuc, nu pe popor. Azi controlează un Parlament prin corupere, prin mizeria pe care o emană. De aceea avem oblgaţia ca după ce câştigăm prezidenţialele, să ne eliberăm de acest criminal. Până nu-l duc la puşcărie nu scapă acest cretin şi acest criminal. Nu contează de pe ce post voi face acest lucru, dar împreună cu toţi îl vom face să plătească pentru toate crimele sale”, a declarat liderul PPDA.

„După prezidenţiale vin alegerile parlamentare. Trebuie să consolidăm cele două partide şi să venim să preluăm puterea în Parlament, astfel încât să putem face transformarea mai repede. Până atunci trebuie să facem tot posibilul ca să nu pierdem lupta pentru preşedinţie”, a spus Maia Sandu.

Precizăm că Platforma DA i-a solicitat Maiei Sandu să-şi asume principalele puncte din programul electoral al lui Andrei Năstase. Printre acestea sunt insistarea pe desfăşurarea unei anchete internaţionale privind jaful miliardului,  neadmiterea restituirii de către cetăţeni a banilor furaţi de la bănci, desemnarea unui procuror independent, înaintarea unor iniţiative legislative privind reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei, etc.

Declarația Platformei DA

Pentru prima dată în istoria de 25 de ani a Republicii Moldova, o forță politică sănătoasă, emanată din sânul unei mișcări populare fără precedent, a dat dovadă de maturitate și grijă față de țară. Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” și Andrei Năstase au făcut un gest de onoare și de o mare responsabilitate politică, respectând angajamentul privind desemnarea candidatului unic la funcția de Președinte al Republicii Moldova din partea partidelor antioligarhice. Această decizie reprezintă esența valorilor politice în baza cărora a fost constituit Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” – interesul țării și al cetățeanului – și demonstrează că în Republica Moldova au apărut lideri politici curajoși și vizionari, care și-au asumat un alt mod de a face politică. Valoarea deosebită a acestei decizii este dată și de faptul că anume la inițiativa liderului Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, prin colectarea celor 400 de mii de semnături, mișcarea protestatară a obținut, pentru cetățeni, dreptul constituțional de a alege președintele în mod direct, de către întregul popor.

Conștientizând faptul că unica posibilitate de anihilare a campaniei de fraudare masivă a alegerilor și de segmentare a votului pentru candidații opoziției anti-oligarhice este conjugarea eforturilor și desemnarea doar a unui candidat;
Ținând cont de interesul țării și al cetățenilor Republicii Moldova, urmărind neadmiterea accederii în turul doi de scrutin a reprezentantului puterii oligarhice, dar și obținerea victoriei asupra candidatului opoziției geopolitice;
Consiliul Politic Național al PPDA ia act de decizia Biroului Politic Permanent, din 11 octombrie 2016, referitor la oferta politică făcută partenerilor de dialog și de răspunsul acestora privind participarea în alegeri cu propriul candidat. În consecință, CPN decide ca PPDA să sprijine în campania electorală candidatul PAS, Maia Sandu.

În același timp, CPN solicită candidatului desemnat să își asume punctele prioritare din programul prezidențial al lui Andrei Năstase pentru primul an de activitate, construit în baza revendicărilor populare, enunțate de cetățeni la protestele desfășurate pe parcursul timpului:
Soluționarea problemei furtului miliardelor prin:
– insistarea asupra anchetei internaționale privind jaful bancar și spălarea miliardelor de dolari;
– contribuirea la recuperarea banilor și sancționarea hoților;
– neadmiterea prin toate mijloacele legale ca oamenii să întoarcă miliardele furate.
Transformarea revendicărilor social-economice ale oamenilor în inițiative legislative, prioritare fiind:
– majorarea pensiilor cel puțin până la minimul de consum;
– stimularea inițiativei private, a investițiilor străine și locale, care vor genera noi locuri de muncă, bine plătite, și vor motiva tinerii să rămână acasă;
– descentralizarea, modernizarea orașelor, reabilitarea satelor, dezvoltarea agriculturii, educației și medicinei,
– demonopolizarea, deoffshorizarea presei și implementarea imediată a acordului privind digitalizarea audiovizualului.
Înaintarea unor inițiative legislative privind reformarea justiției și combaterea corupției mari și mici, prioritare fiind:
– desemnarea unui procuror independent;
– transformarea CNA în DNA și scoaterea instituțiilor anticorupție de sub influență politică;
– lustrația extinsă până în prezent, confiscarea extinsă a bunurilor demnitarilor de stat, procurorilor și judecătorilor, precum și a rudelor acestora, care nu pot demonstra sursele de venit pentru achiziționarea acestor bunuri.
Declanșarea cât mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate.
Promovarea unei politici interne și externe de restabilire a încrederii cetățenilor RM și a partenerilor externi în clasa politică și în statul R. Moldova.

Totodată, Consiliul Politic Național își exprimă agrementul pentru inițiativele președintelui Andrei Năstase cu privire la cele 3 proiecte politice naționale de perspectivă imediată:
– Declanșarea referendumului privind recuperarea miliardelor și neadmiterea întoarcerii lor de către cetățeni,
– Ajustarea pensiilor și indemnizațiilor la mărimea nivelului minim de existență,
– Constituirea fondului cu privire la susținerea presei independente și a libertății de exprimare.

Consiliul Politic Național al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” vine cu un apel către membrii și simpatizanții săi, către toți cetățenii Republicii Moldova, din țară și din diasporă, să se pătrundă de gravitatea situației în care ne aflăm, de pericolul acaparării în totalitate a instituțiilor statului de către oligarhi și, la alegerile prezidențiale, să dăm dovadă de responsabilitate și poziție civică activă.

La 30 octombrie, să ieșim la votare, împreună cu familia, prietenii, vecinii și să alegem candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, care va stopa instaurarea dictaturii plahotniuciste, va pune bazele schimbării clasei politice și readucerii țării pe făgașul normalității.

În același timp, chemăm partenerii de dezvoltare, instituțiile internaționale să monitorizeze îndeaproape procesul electoral, pentru a preveni și sancționa abaterile și falsificările puse la cale de actuala guvernare antipopulară.

Chișinău, 14 octombrie 2016

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri