-0 C
Chișinău
miercuri, 30 noiembrie, 2022

Andrei Năstase, despre condamnarea lui Platon: „Plahotniuc a ales să-l condamne pe cel mai periculos pentru siguranţa sa şi să preia proprietăţile acestuia pentru sine, nu pentru ţară”

Must read

Comentarii recente

andrei nastase pdaVladimir Plahotniuc îşi face PR şi capital pe seama condamnării afaceristului Veaceslav Platon. Astfel comentează liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, sentinţa în cazul Platon, care a fost condamnat astăzi la 18 ani de închisoare.

„În 2013 îi deconspiram pe Plahotniuc şi Platon ca beneficiari ai spălătoriei ruseşti de zeci de miliarde de dolari realizată în paralel cu atacurile raider cu complicitatea lui Tănase, Muruianu, Colenco, Poalelungi, Draguţan, Harunjen, Pleşca, Zubco, Gurin şi atâţia zişi judecători, executori, procurori. Din toţi ăştia, Plahotniuc l-a ales pe cel mai periculos pentru siguranţa sa, pe Platon, să-l condamne şi să preia proprietăţile acestuia pentru sine, nu pentru ţară, să-şi facă capital şi PR politic la sărbători sfinte, călcând în copitele sale murdare Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Constituţia şi Codurile ţării”, scrie Andrei Năstase, pe pagina sa oficială de facebook.

„Pentru dezmăţul lui Plahotniuc din justiţie nişte mici şi nişte boico vor fi avansaţi la curţi mai înalte, iar Moldova va fi condamnată într-o zi la CEDO. Şi va plăti pentri mizeriile lui Plahotniuc, pe care gândul la o justiţie corectă şi echitabilă îl înspăimântă”, a mai declarat preşedintele PPDA.

Amintim că astăzi Judecătoria Chişinău l-a condamnat astăzi pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Totodată, i-au fost sechestrate bunuri în valoare de 800 de mii de lei, printre care două apartamente, mai multe terenuri şi imobile, precum şi acţiuni de la compania ASITO.

După ce a fost escortat din sala de şedinţe, Platon a declarat că „acesta este circul lui Plahotniuc”. La rândul lor, avocaţii au declarat că vor contesta decizia şi că, în curând, Veaceslav Platon va prezenta „documente care confirmă cine este cel mai principal în această ţară” şi că în timpul apropiat vor ieşi la iveală mai multe „circumstanţe”.

Totodată, avocaţii lui Platon au precizat că vor merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Ne vom adresa la CEDO. Platon nu este vinovat. Clientul nostru nu a avut ultimul cuvânt, a fost privat de toate drepturile. Nu i s-a respectat niciun drept. Motivul prin care a fost înlăturat din instanţă rămâne sub semnul întrebării”, a declarat avocatul Eduard Rudenco.

​Amintim că Platon a fost reţinut la Kiev pe 25 iulie 2016 şi extrădat în Republica Moldova pe 29 august, fiind transportat pe aeroportul din Chişinău cu un avion charter de lux. Felul în care a fost extrădat Platon a fost urmat de mai multe declaraţii şi controverse, mai ales în situaţia în care Procuratura din Ucraina s-a ferit să dea un răspuns privind instituţia responsabilă de extrădarea lui Platon în RM, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în custodia căruia s-a aflat Platon înainte să fie extrădat în Moldova, le-a declarat avocaţilor omului de afaceri că nu are nicio legătură cu extrădarea lui. Mai mult, Curtea de Apel de la Kiev a decis ulterior, pe 5 decembrie 2016, că extrădarea controversatului om de afaceri a fost ilegală. Mai târziu, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, declara că oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi plătit circa 15 milioane de dolari pentru extrădarea lui Platon. Potrivit lui Usatîi, extrădarea a avut loc în urma unei înţelegeri dintre Plahotniuc cu oficialii de la Kiev, printre care şi partenerul său de afaceri, preşedintele Petro Poroşenko.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri