7.7 C
Chișinău
marți, 30 noiembrie, 2021

Andrei Năstase, despre concluziile Consiliului UE: „Spulberă definitiv majoritatea miturilor cu care guvernarea Plahotniuc-Filip manipulează cetăţenii RM”

Must read

Comentarii recente

Concluziile Consiliului Uniunii Europene privind relaţiile cu Republica Moldova sunt un document extrem de important, care prezintă într-un mod obiectiv situaţia reală din Republica Moldova din punctul de vedere al partenerilor europeni, a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, adăugând că UE trage un semnal de alarmă privind lipsa democraţiei, a statului de drept, a luptei cu corupţia şi multe alte aspecte ce ţin de implementarea reformelor.

„Consiliul Uniunii Europene este o instituţie-cheie în cadrul UE care reprezintă guvernele statelor membre ale UE, negociază şi adoptă legislaţia europeană împreună cu Parlamentul European şi coordonează politicile UE. De asemenea, Consiliul UE elaborează politica externă şi de securitate a UE în baza orientărilor Consiliului European, aprobă bugetul în colaborare cu Parlamentul European şi încheie acorduri între UE şi alte state”, a adăugat Andrei Năstase.

„În ceea ce priveşte documentul aprobat, în calitate de lider al unui partid pro-european de opoziţie, membru observator al PPE, aş vrea, întâi de toate să-mi exprim profunda recunoştinţă instituţiilor europene, în special Consiliului UE pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani ţării noastre, dar şi pentru determinarea de a oferi acest suport în continuare. De asemenea, apreciem foarte mult preocuparea instituţiilor europene ca anume cetăţenii Republicii Moldova să fie principalii beneficiari ai asistenţei externe, abordare care este reflectată şi în cadrul acestui document”, a mai spus liderul DA.

Potrivit lui Andrei Năstase, documentul aprobat spulberă definitiv şi irevocabil majoritatea miturilor cu care guvernarea Plahotniuc-Filip manipulează cetăţenii Republicii Moldova despre aşa numitele reforme în beneficiul cetăţenilor.

„Această poziţie aprobată de Consiliul UE reconfirmă majoritatea absolută a criticilor şi a iniţiativelor formulate de Platforma DA pe parcursul anilor. În primul rând, este reiterat faptul că asistenţa UE va fi acordată doar în baza unor condiţionalităţi care sunt legate strict de progresele înregistrate în implementarea reformelor. Această prevedere denotă o lipsă de încredere din partea partenerilor europeni în bunele intenţii ale guvernării Plahotniuc-Filip. Sperăm că această abordare va forţa guvernarea să nu se limiteze doar la mimarea reformelor ci chiar să întreprindă anumite acţiuni care sunt necesare cetăţenilor. În al doilea rând, partenerii europeni regretă ignorarea Recomandărilor Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte modificarea abuzivă a sistemului electoral, dar şi constată lipsa unor progrese în aprobarea unor reglementări europene privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale”, a mai spus preşedintele Platformei DA.

De asemenea, Andrei Năstase a mai declarat că „se constată grave probleme în domeniul presei şi audiovizualului, cum ar fi lipsa de transparenţă şi concurenţă în sector, concentrarea abuzivă a mass media, probleme cu informarea corectă a cetăţenilor”.

„Printre cele mai grave probleme care se constată în acest document se numără: politici slabe de combatere a corupţiei şi a spălării banilor; existenţa unei corupţii sistemice; situaţia gravă din justiţie şi necesitatea urgentă de a reforma justiţia; cazuri de încălcare a drepturilor omului; persecutarea oponenţilor politici, a unor judecători, avocaţi, utilizarea justiţiei selective; politizarea instituţiilor statului. Cel mai grav este că partenerii europeni constată că autorităţile nu întreprind suficiente măsuri şi acţiuni pentru investigarea furtului miliardului, etc. În pofida unor mici progrese întreprinse de guvernare, majoritatea aprecierilor Consiliului Uniunii Europene constată situaţia gravă în care s-a pomenit Republica Moldova din cauza actualei guvernări”, explică liderul DA.

În context, Andrei Năstase spune că Platforma DA reiterează faptul că dacă nu reuşim să înlăturăm această guvernare în mod democratic, prin intermediul alegerilor parlamentare şi locale, consecinţele economice, sociale şi politice vor fi ireversibile, iar relaţiile cu Uniunea Europeană nu vor avansa aşa cum ne-o dorim cu toţi.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

2 COMENTARII

 1. „DRUM BUN!” și „Îi bun o …!” sau CUM PLAHOTNIUK NE VA FACE DRUMURI PE BANII NOȘTRI

  Pe un panou din cele ce se întâlnesc destul de des la noi pe marginile drumurilor scrie cu majuscule de tipar obișnuita urare: „DRUM BUN!” Mai jos cineva a scris cu o cariocă cu litere de mână: „Îi bun o …!” Cred, că de aici s-a ispirat și controversatul oligarh uzurpator Plahotniuk, când a lansat proiectul său grandios marca PD: „Câte 740 de metri de drum pentru fiecare sat până la finele anului!”

  Liderul PDM, controversatul oligarh uzurpator Vlad Plahotniuc a lansat cu mare pompă pe toate posturile de televiziune controlate de el anunțul, că principalele străzi din toate satele din ţară vor fi reabilitate până la sfârșitul acestui an. Lucrările vor fi efectuate în cadrul proiectului Drumuri bune pentru Moldova, astfel în total vor fi reparaţi aproximativ 1.200 de kilometri de drum.

  Apare întrebarea firească: Pe ce bani? Poate pe cele 2 miliarde de dolari pe care oligarhul uzurpator Plahotniuk le-a primit de la escrocul evreu Ilan Șor pentru ca să-l scape pe acesta de închisoare pentru furtul celor 2,9 miliarde de dolari de la popor? Dar aceste 2 miliarde de dolari n-au fost furate tot de la poporul moldovenesc? Dacă PD-ul se laudă, că ne face drumuri apoi s-o facă din banii lui, sau în cel mai rău caz, fie și din banii noștri furați de escrocul evreu Ilan Șor.

  Da am mai vrea noi, că potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatâi, valoarea proiectului este estimată la aproximativ 1,6 miliarde de lei, dintre care 500 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul Rutier Naţional, iar restul sumei – din bugetul de stat.

  Adică, oligarhul uzurpator de rea pomină Plahotniuk se laudă că el și PD-ul lui ne fericesc, făcându-ne drumuri pe banii noștri și că trebuie să-i fim recunoscători că nu va conta din ce partide fac parte primarii localităților, întrucât PDM şi-a propus să modernizeze toate satele din ţară, iar acest lucru nu poate fi făcut fără drumuri bune, ca și cum Fondul Rutier Naţional și bugetul de stat nu sunt al întregului popor, dar sunt numai al oligarhului Plahotniuk și PD-iștilor lui.

  Oligarhul uzurpator Plahotniuc și gașca lui istucani PD-iști se indentifică cu stăpânii absoluți ai R. Moldova, proprietarii unici ai Fondului Rutier Naţional și
  bugetului de stat și încearcă să ne sugereze să fim cuminți și ascultători de oligarh, că de nu pe panourile de pe marginile drumurilor noastre cu inscripția cu majuscule de tipar „DRUM BUN!”, încă mulți ani de acum înainte vom scri alături de mână cu cariocile „Îi bun o …!”

 2. “SUȘITE SUHARI, REBEATA!” SUNTEM FALIȚI!

  Banca ABLV din Riga, Letonia, una dintre cele trei instituții bancare care au servit drept „porți europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova care au ajuns să fie lichidate din cauza fraudei bancare de 2,9 miliarde de dolari, va fi lichidată. Anunțul despre lichidarea ABLV Bank în conformitate cu legislația Letoniei a fost făcut de Banca Centrală Europeană (BCE), care precizează că „salvarea băncii nu este în interesul societății”. Privind lucrurile în profunzime la asta și trebuia să ne așteptăm!
  „Mavr sdelal svoio delo, mavr dolgen uiti!”

  Astfel banii noștri ne-au spus “Good-bye!”, băieți! Orice-ar spune Candu, Leancă și alte marionete ale lui Mandu (Plahotniuk), suntem faliți! Singura speranță, care ne-ar fi mai rămas era să-l juchim și să valorificăm cât mai scump pielea răpănoasă a jidanului ista, Ilan Șor! Dar și aici oligarhul uzurpator Plahotniuk ne-a luat-o înainte. Din cele 2,9 miliarde de dolari furate de escroc din cele trei bănci, 2 miliarde de dolari escrocul le-a dat lui Plahotniuk pentru a scăpa de închisoare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri