30 C
Chișinău
vineri, septembrie 17, 2021

Analist politic, despre votul preferenţial propus de Platforma Demnitate şi Adevăr: „Acest sistem este cel mai bun”

Must read

Analistul politic Nicolae Negru susţine că propunerea Platformei Demnitate şi Adevăr cu privire la îmbunătăţirea sistemului electoral actual prin introducerea votului preferenţial ar constitui „un model optim în situaţia noastră”.

„Vreau să spun că am fost şi eu printre cei care de la bun început am zis că actualul sistem proporţional poate fi perfecţionat şi anume să se facă în aşa fel încât alegătorul să voteze nu numai partidul, dar şi o anumită persoană concretă. Atunci intrarea deputaţilor în Parlament va depinde nu de liderul de partid, dar de preferinţele electoratului. Acest sistem este folosit în Estonia şi în alte state, este cel mai bun şi cred că e un sistem optim în situaţia noastră”, a declarat Nicolae Negru, pentru oficial.md.

În context, analistul politic a menţionat că iniţiativa de a introduce votul preferenţial ar reprezenta „o ameliorare a situaţiei Republicii Moldova, însă acest vot nu ar ajunge ca şi compromis pentru actuala guvernare”.

„Eu sunt de părerea că ar fi o îmbunătăţire substanţială a sistemului şi am putea zice că ar putea întruni aspectele pozitive atât ale sistemului uninominal, cât şi proporţional. Dacă ar fi fost o soluţie de compromis, cred că ar fi mers de la bun început pe această soluţie. Dacă s-ar fi dorit, cred că era normal să se pornească de la perfecţionarea sistemului electoral actual, dar nu s-a dorit şi nu văd cum ar fi o soluţie de compromis”, a mai spus analistul.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

3 COMENTARII

  1. Plahotniuc este de acord cu propunerea dlui Nicolae Negru. Cei propuși să fie din partidul democrat, sau handicapați care pot fi cumpărați, de-al de acadebâcul Nicolae Dabija, popa Ghilețchi, „analiștii” Gurău, Bogatu, Mihăieș, Cătană, burtosul Tabără, și mai are el mulți.

  2. De fundul lui Plahotniuc se ține scai cel puțin o crimă foarte mare. UZURPAREA PUTERII ÎN STAT!!! Dovezile sunt la suprafață. COMPONENȚA PARLAMENTULUI IMEDIAT DUPĂ ALAGERI ȘI ACUM.

    Mai este și subjugarea justiției, dar asta trebue de dovedit. Nu cred, că acest lucru ar fi foarte greu. Dosarele Filat, Șor și mai sunt și altele, sunt dovezi clare.

  3. Sistemul de vot este foate bun așa cum este la momentul actual, adică votul pe liste de partid. Altceva, mai bun în condițiile noastre cu „monstrul” oligarhic Plahotniuc pur și simplu nu există.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri