Iohannis si AntonescuDeputata PNL Alina Gorghiu este succesoarea lui Klaus Iohannis la şefia PNL. Ea a câştigat confruntarea internă în faţa lui Ludovic Orban. Alina Gorghiu a obţinut 47 de voturi, în timp ce Ludovic Orban a beneficiat de votul a 28 dintre colegi

Alina Gorghiu va fi copreşedinte al PNL, alături de Vasile Blaga, până la Congresul în care liberalii îşi vor alege noua conducere după fuziunea PNL-PDL. În prima ei declaraţie în calitate de lider al PNL, Gorghiu a precizat că votul liberalilor este o consecinţă a votului românilor din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

”Am perceput mesajele colegilor mei, sper eu corect, spre bucuria mea se suprapun peste voinţa celor care au ieşit să-şi exercite votul în 16 decembrie. Sunt mesaje pentru o reformă în PNL, a instituţiilor statului, de o recredibilizare a PNL şi nu numai, dar noi am înţeles acest lucru. O să ne deschidem ca partid, o să acceptăm orice resursă de valoare. Chiar dacă s-a discutat cât de greu va fi organizatoric, sentimental, să reorganizăm PNL, nu am uitat că adversarul nostru politic e PSD şi că vom avea o strategie să abordăm inclusiv această parte politică a guvernării extrem de serios”, a declarat Alina Gorghiu, la finalul şedinţei.

În plus, ea a subliniat faptul că PNL va rămâne ”un partener de încredere al preşedintelui României şi va continua proiectele pe care şi le-a asumat”.
Într-o declaraţie comună, Ludovic Orban i-a apreciat victoria colegei sale, spunând că o va susţine în continuare.

„O felicit pe Alina Gorghiu pentru că a devenit preşedintele PNL. Chiar dacă am fost în competiţie, când aceasta s-a încheiat sunt alături de preşedintele PNL, Alina Gorghiu”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută alături de noua şefă a liberalilor.

Primul care a felicitat-o a fost însă Klaus Iohannis. „Ţin să o felicit public. Felul în care Biroul Politic a acţionat şi votat îmi confirmă dorinţa PNL de a se moderniza. Vreau să mulţumesc public partidului meu de care m-am despărţit astăzi pentru că am avut onoarea să fiu preşedintele PNL”, a declarat Klaus Iohannis, care a susţinut-o pe Gorghiu la şefia PNL.

„Am zis că e nevoie de o întinerire a partidului. În toată cariera mea politică m-am sprijinit pe votul femeilor şi tinerilor. Ţinând cont de interesul major al partidului, în urma alegerilor, era important să fie un tânăr la conducerea partidului”, a declarat, la finalul şedinţei PNL şi Mircea Ionescu Quintus, comentând că „femeile se ţin de cuvânt”.

Retragerea pe ultima sută de metri a vicepreşedintelui PNL, Teodor Atanasiu, din cursa pentru şefia partidului şi sprijinul anunţat pentru Alina Gorghiu din partea preşedintelui ales, Klaus Iohannis, sunt elementele surpriză ale competiţiei interne pentru şefia PNL. Conducerea PNL va alege viitorul preşedinte interimar între Alina Gorghiu şi Ludovic Orban.

Deşi nu beneficiază de sprijinul lui Iohannis, prim-vicepreşedintele Ludovic Orban a decis să nu renunţe la candidatură şi să lase partidul să aleagă pe cine doreşte. În lupta pentru putere din interiorul PNL, fostul preşedinte al partidului, Crin Antonescu, s-a poziţionat de partea lui Ludovic Orban. Anunţul a fost făcut în premieră la Gândul Live.

”Este o candidatură legitimă, sper să se ţină cont de baza partidului. Eu mi-am căutat legitimitatea politică la baza ierbii, la baza partidului. Nu i-am cerut lui Klaus Iohannis să mă sprijine, i-am spus că şi dacă ar dori să nu facă publică aceast opţiune. Iohannis a spus că o preferă pe Gorghiu”, a spus Orban, care dădea declaraţii presei în timp ce prin spatele său trecea preşedintele ales, Klaus Iohannis.

Alina Gorghiu reprezintă o figură nouă pentru conducerea partidului, deşi a acumulat experienţă în interiorul PNL şi în Parlament.
”Am receptat mesajul de la votul din 16 noiembrie. Mă gândeam de mult la candidatură. L-am informat pe preşedintele Klaus Iohannis, nu am ştiut care va fi poziţia domniei sale până la şedinţa informală, când mai mulţi colegi au insistat pentru a obţine o poziţie de la domnia sa”, a declarat înaintea Biroului Politic al PNL, Alina Gorghiu.

Deputata beneficiază de sprijinul preşedintelui ales, Klaus Iohannis, făcând parte din echipa acestuia în campania prezidenţială.

”Mi-am retras candidatura pentru şefia PNL şi am propus-o pe Alina Gorghiu, cea care a fost inima campaniei electorale în campania pentru prezidenţiale, cea care este purtător de cuvânt al partidului, cea care ne poate reprezenta cu cinste în următorii ani şi mă bucur că am reuşit să obţin sprijinul preşedintelui în funcţie al PNL, al domnului Klaus Iohannis, pentru această candidatură”, a precizat Teodor Atanasiu.

Ludovic Orban este perceput drept personaj din vechea gardă a PNL, el fiind mereu o voce care s-a auzit în interiorul partidului, aflându-se de multe ori pe poziţii diferite faţă de conducerea partidului, indiferent că în fruntea PNL s-a aflat Călin Popescu Tăriceanu sau Crin Antonescu. Orban a fost un adversar al alianţei cu PSD, dar şi al formării USL, având şi poziţii dure la adresa preşedintelui Traian Băsescu.
Orban i-a amintit lui Iohannis că în echipa sa s-a aflat şi el, ambii candidaţi dând garanţii că vor fi parteneri cu Klaus Iohannis după ce acesta va ajunge la Palatul Cotroceni.

Votul din Biroul Politic Naţional va decide astfel cine va fi succesorul lui Klaus Iohannis la şefia PNL şi cine va deţine alături de Vasile Blaga, funcţia de co-preşedinte PNL. După fuziunea PNL-PDL sub sigla PNL, Blaga a devenit automat co-preşedinte al noului PNL, alături de preşedintele vechiului PNL:
Viitorul preşedinte al PNL va avea misiunea de aduce partidul la guvernare şi de a asigura funcţia de copreşedinte până în 2017. Mai mulţi lideri din teritoriu au cerut ca anul viitor în partid să se organizeze un Congres, în care să fie ales un preşedinte plin, nu doar unul interimar.
La şedinţă participă şi fostul preşedinte liberal, Crin Antonescu. Acesta a spus, referitor la vârsta Alinei Gorghiu, că tinereţea nu este mereu un avantaj, însă a precizat că are încredere în cei doi candidaţi.

„Tinereţea întotdeauna este un atu, dar nu este suficientă niciodată. Pentru mine, vârsta nu e un criteriu. Domnul Quintus, de exemplu, are momente de mare tinereţe şi cunosc tineri care au fost în permanenţă bătrâni”, a declarat Antonescu, adăugând că îşi menţine votul pentru Ludovic Orban.
Întrebat dacă se va retrage liniştit din politică, sperând că PNL va rămâne pe mâini bune, fostul preşedinte liberal a spus ca liniştit nu va fi niciodată şi, deşi nu există garanţia că lucrurile vor merge bine, nu are nici motive să creadă că se va întâmpla contrariul.

„Liniştit cât eşti viu nu eşti niciodată, dacă nu eşti prost. Orice om are o scânteie de inteligenţă în ei, unii doar n-o dezvoltă. Deci cât eşti viu, nu eşti liniştit. Dar dacă aş pleca şi mâine, am sufletul împăcat că am făcut în deplină bună credinţă lucrurile pe care am considerat necesar să le fac. Dar nu are nimeni garanţii absolute că lucrurile vor merge bine, oricine ar fi ales. Dar nu am temerea că nu ar fi capabili de un anumit lucru”, a adăugat Antonescu.

Sursa: gandul.info

(99 accesari)