IMG_1504Desprinsă de casa părintească, educația și cultura națională, Ana Policinschi a pornit în Statele Unite ale Americii să-și trăiască visul. Una dintre agențiile work & travel i-a oferit această oportunitate.

M-am pornit cu ochii închiși Ana povestește că s-a desprins de Republica Moldova cu lacrimi și abia atunci cînd se afla în aeroport s-a întrebat: „În ce lume mergi, dacă tu nu cunoști pe nimeni?” Teama că ar putea fi amăgită persista pînă într-un moment. Și-apoi știa foarte puțin engleza, motiv în plus pentru a se alarma. Aventura americană a început din momentul în care făcuse cunoștință cu responsabilul de bagaje din aeroportul din Las Vegas. Acesta i-a rezervat un loc în bus-ul care ducea spre Laughlin. Ajunsă în fața adresei pe care o avea notată, a respirat adînc, încurajîndu-se că pînă aici a fost bine. Așa cum i s-a și promis, moldoveanca a fost acceptată la job și remunerată pe măsură. „ Am trăit în patru luni o experiență colosală”, mărturisește Ana, adăugînd că „auzeam de la alții că aleargă la două job-uri. Eu însă lucram doar la unul, mi se plătea și pentru over time și eram bine merci”.

Națiunea americană, nu încetează să uimească moldovenii cu politețea și amabilitatea despre care toți vorbesc. „Am învățat să zîmbesc, chiar dacă uneori era împotriva voinței și emoțiilor mele. Trebuia să răspund cu aceeași atitudine americanilor”, mărturisește Ana. De parcă ar fi înțeles toți că tînăra abia cunoscuse o lume văzută doar din poze. Mare le era mirarea cînd aflau că Ana vine tocmai din Republica Moldova. Asta pentru că cei de acolo prea puțin auzise de existența acestui stat. Chiar și așa, curiozitatea nu are limite și solicitau să-i invite să cunoască țărișoara noastră. Făceau ochii mari atunci când aflau despre inițiativele tinerilor moldoveni de a-și asuma angajamente față de job, cu atît mai mult că s-au parcurs atîția kilometri pentru a trăi un vis american. „Un job în timpul verii pentru tineri e absolut normal în viziunea lor. Am remarcat că în vacanța de vară, mai mulți studenți se fac responsabili de a se angaja undeva, doar pentru a cîștiga cîțiva bani. Doar că ei sunt mai organizați și mai hotărîți. Moldovenii sunt capabili, nu pot să neg asta și totdeauna luptă să realizeze mai multe, în timp ce americanii sunt determinați într-o o singură direcție. Se limitează la o singură ocupație, dar care trebuie să fie eficientă”, afirmă tînăra moldoveancă.

DSC_0729Americanii au oferit ajutor grupului de moldoveni în care era și Ana, înțelegere atunci cînd nu se simțeau prea bine. Era prea complicat să perceapă de ce ai noștri stau în bucătărie și gătesc în timp ce fast-food-urile stau la dispoziția oricui, gata să satisfacă foamea.

Ana a apreciat libertatea în care trăiesc tinerii din America, independența pe care o servesc zilnic. A rămas mulțumită și de dolarii pe care i-a cîștigat. „Îmi place la ei că ți se plătește atît cît muncești. Dacă lucrezi legal, primești ce-ți aparține fără-ndoială”, spune moldoveanca.

Altceva ar fi promovarea tinerilor. „Nimeni nu se uită că n-ai experiență în domeniu. Ești tînăr specialist și e firesc să începi de la zero, așa cum au făcut-o cei care s-au pensionat.  Ar trebui să ia exemplu Republica Moldova. Vedem că tot mai mulți pleacă. Alți specialiști buni sunt acceptați la un post care nu este plătit pe măsură sau nu sunt deloc susținuți. Dacă facem  comparație, normal că americanii sunt motivați să lucreze acolo unde s-au născut”, spune Ana.

Ana mai povestește zîmbind că moldovencele au cucerit atenția și simpatia prin simplitate și naturalețe. „Stăteam pe plajă alături de alte fete de la noi și cîțiva salvamari ne-au invitat în oraș. Am făcut schimb de contacte, dar să mergem ne era frică. Nu știam ce atmosferă e acolo unde ne-au invitat… Totuși, a fost totul liniștit”, povestește Ana.

America a făcut-o să-și cunoască cealaltă parte a ei. „Cînd am revenit în Moldova, mulți îmi spuneau că m-am schimbat. Uneori nici eu mă recunoșteam. Într-un cerc de prieteni, deseori mă supuneam opiniilor spuse, chiar dacă nu eram de acord. Acum însă am învățat să-mi impun uneori punctul de vedere, să mi-l argumentez. Nu mai sunt fata naivă și dependentă de ajutoare. Am devenit mai încrezătoare, mai independentă”, spune ferm Ana.

DSC_0030A presat-o gîndul să rămînă acolo, însă era conștientă că nu o așteaptă o viață în roz, trăind ilegal. Risca să rămînă fără serviciu. „Întîlnisem tineri moldoveni care se stabilise acolo de 5 ani ori chiar 10. Erau mulțumiți de modul lor de viață și nici un gînd de Moldova nu-i bătea, fiindcă statul American oferă mai multe posibilități. Am vizitat mai multe locuri împreună cu ai noștri conaționali. Ei țineau cont că lumea frumoasă pe care o vedem încă n-am descoperit-o. Totuși unii dintre ei se aflau ilegal acolo”, afirmă tînăra. Alt motiv pentru a se întoarce a fost facultatea, pe care trebuia s-o absolvească. Acum s-ar întoarce în orice moment pe teritoriul vastelor oportunități.

 

(598 accesari)