1.6 C
Chișinău
miercuri, 7 decembrie, 2022

A murit părintele sud-african, Nelson Mandela

Must read

Comentarii recente

descărcare (1)Nelson Mandela, eroul luptei anti-apartheid, a încetat  din viaţă, ieri, 5 decembrie, la domiciliul său din Johannesburg. Despre tristul eveniment a anunţat aseară președintele sud-african Jacob Zuma, în direct la televiziunea publică.

Mandela a încetat din viaţă la 95 de ani şi era îngrijit la domiciliu de o echipă de 22 de medici, după ce a fost internat timp de aproape 3 luni pentru o infecţie pulmonară.

Problemele pulmonare ale lui Madiba (numele de trib al liderului care a condus campania împotriva apartheidului) au fost probabil legate de sechelele unei tuberculoze, contractate în timpul detenţiei din insula-închisoare Robben Island, unde a stat 18 dintre cei 27 de ani în care a fost închis, transmite mediafax.ro.

Actualul preşedinte al Africii de Sud a informat că scumpul Madiba va avea funeralii de stat, iar de astăzi pînă în ziua înmormîntării, drapelele vor fi coborîte în bernă.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, premierul britanic David Cameron şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au numărat printre primele personalităţi care au reacţionat la aflarea veştii că fostul conducător al Africii de Sud a murit.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a apreciat joi seara că Nelson Mandela este „un simbol al eliberării de colonialism şi de sub ocupaţie pentru toate popoarele care aspiră la libertate”. „Aceasta este o mare pierdere pentru toate popoarele din lume şi pentru Palestina”, a afirmat Abbas.

„Luptător neobosit împotriva apartheidului, el l-a învins prin curaj, persistenţă şi perseverenţă”, a declarat preşedintele francez, subliniind că, „în pofida dificultăţilor personale şi a umilinţelor interminabile din perioada detenţiei sale, care a durat 27 de ani, el a reuşit nu numai să înlăture vechiul regim, ci să obţină reconcilierea sud-africanilor şi prevalarea democraţiei”.

“Nelson Mandela a avut realizări mai mari decât ne-am fi aşteptat din partea oricărui om. Nu imi pot imagina propria viaţă fără a avea exemplul dat de Mandela. Astăzi, Nelson Mandela a plecat acasă. De acum, aparţine istoriei”, a spus preşedintele Statelor Unite, Barack Obama într-o declaraţie de presă făcută la Casa Albă.

„Ne vom aminti de el ca despre un om cu har şi compasiune, pentru care renunţarea la amărăciune şi îmbrăţişarea adversarilor nu este numai o strategie politică, ci şi un mod de viaţă”, a adăugat fostul preşedinte american, Bill Clinton.

Nelson Mandela a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri