13.2 C
Chișinău
miercuri, septembrie 29, 2021

100 de ani de la nașterea Mariei Tănase

Must read

Comentarii recente

imagesAstăzi, 25 septembrie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea celei mai cunoscute interprete a cîntecului popular românesc, Maria Tănase. Supranumita „regina cîntecului românesc” sau „Edit Piaf a României”, Maria Tănase s-a născut în 1913, în vechea mahala a Cărămidarilor din București.

Maria Tănase a urmat timp de un semestru cursurile Liceului „Spiru Haret”, apoi pe cele ale Liceului de fete „Ion Heliade Rădulescu”. A debutat la Teatrul de revistă „Carabus” (1934).

În 1934, a imprimat „Mansarda”, o romanță de Nello Manzatti, la casa de discuri „Lifa Record”, aceasta fiind prima imprimare a artistei. Doi ani mai tîrziu, a mai imprimat alte două cîntece populare intitulate „Cine iubește și lasă” și „M-am jurat de mii de ori”, sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner.

A debutat la postul de Radio București, la 20 februarie 1938, unde a fost acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, și a susținut, în direct, un program de cîntece românești la emisiunea „Ora satului”.

De asemenea, și-a făcut debutul și la Teatrul Alhambra (septembrie 1938). În noiembrie 1938, a încheiat un contract cu restaurantul „Dory-Parc”, devenit, apoi, „Neptun”, cîntînd și pe estradele restaurantelor „Luxandra” și „Parcul Luther”.

A susținut concerte de muzică românească în folosul Crucii Roșii. A fost desemnată să reprezinte cântecul popular românesc la Expoziția universală de la New York (mai 1939).

A făcut turnee în Italia, la Roma și Milano, apoi în martie 1941, în Turcia, unde a cîntat la teatrul de revistă „Melody Revue” de la Istanbul.

A avut roluri pe scena Teatrului Național, în „Cadavrul viu” de Lev Nikolaevici Tolstoi (1945) și „Horia” de Mihail Davidoglu (1956), și a cîntat în filmele „Se aprind făcliile” (1939, film care nu mai există), „România” (1947), „Ciulinii Baraganului” (1958) și în scurt-metrajul „Amintiri din București” (filmat în 1958). De asemenea, a cîntat în opereta „Mascota” de Edmond Audran (1944) și a avut rolul principal în comedia muzicală „Sfinxul de la Hollywood” de Ralph Benatzky (1946).

De asemenea, a interpretat o serie de cîntece românești de mare popularitate la inaugurarea noii fundații a Societății Române de Radiodifuziune din 28 octombrie 1946.

În 1952 a fost solicitată să profeseze la Școala medie de muzică nr. 1 din București, în cadrul unei catedre de cînt popular nou creată, unde le-a avut eleve pe Victoria Darvai, Ileana Constantinescu, Natalia Șerbănescu.

În 1955 a fost laureată a Premiului de Stat pe 1954, distincție acordată pentru interpretarea cîntecelor populare și decorată cu Ordinul Muncii. În 1958 a primit titlul de „Artistă emerită”.

A fost nevoită să-și întrerupă turneul în Bulgaria din cauza bolii (cancer pulmonar), medicii sfătuind-o să se interneze la Spitalul oncologic bucureștean. Și-a pregătit testamentul, odată cu care lasă posterității, sub titlul „Femeia dacă”, versuri imortalizate în pagina-manuscris. A murit la 22 iunie 1963.

Ca un omagiu adus artistei, în 1969 se instituie, la Craiova, Festivalul-Concurs Național al Interpreților Cîntecului Popular Românesc „Maria Tănase”, ce se desfășoară o dată la doi ani.

De-a lungul carierei sale, Mariei Tanase i s-au atribuit calificative precum „Privighetoarea”, „Ciocîrlia”, „Luceafărul”, „Ambasadoarea cîntecului nostru popular”, „Regina cîntecului românesc”, „Steaua”, „Prințesa liricii sentimentale și a cîntecului românesc” sau „Maria cântecelor”, „Pasăre maiastră”.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri