3.3 C
Chișinău
joi, 20 ianuarie, 2022

Ziua unei mari înfrângeri pentru Plahotniuc

Must read

Comentarii recente

20 mai a fost o zi emblematică pentru Republica Moldova. Contrar tuturor percepțiilor grosolan create pe parcursul a 2 luni de zile, Andrei Năstase a intrat detașat în turul 2 al alegerilor din Chișinău, având un scor aproape dublu față de cel al Silviei Radu.

Asta după ce prin niște grafice total anapoda, pe care trustul lui Plahotniuc ni le prezenta drept sondaje, toată Republica Moldova a fost pregătită să-i aibă în turul 2 pe cei doi candidați preferați ai oligarhului: Ceban și Radu.

Mai mult chiar, „interpretând datele și tendințele”, unii analiști de la trust se aventurau în prognoze de genul: „Radu poate câștiga din primul tur, iar Năstase se va lupta cu Codreanu și Munteanu pentru locul 3”.

Nu vreau să revin la nivelul de penibil la care au ajuns acești indivizi, mai ales după ce am văzut rezultatele scrutinului de ieri. Să apari seară de seară în acel trust și să te pretezi la toate mizeriile de acolo e deja mult sub gradul epitetului „penibil”.

Au ajuns atât de jos pentru că Plahotniuc le-a pus în cârcă acestor indivizi o misiune grea: Năstase să nu treacă în turul 2 nici într-un caz. Iar ei au încercat, prin toate modalitățile posibile, să-și îndeplinească sarcina. De asta au recurs la absolut orice. Mizeria emanată de trustul lui Plahotniuc a fost atât de mare încât la un moment dat o parte s-a întors chiar împotriva lor.

Sigur, ea s-a împrăștiat pe toată campania. Prezența scăzută și reticența multora față de Năstase, mai ales a celor care nu au prea avut surse alternative de informare, sunt rezultatul acestei campanii mizerabile. Iar scorul de 17% pe care Silvia Radu l-a acumulat, din postura de politician cu 0,3%, cât adunase în prezidențiale, denotă totuși că 80% din mass-media te poate ajuta, dar doar până într-un punct și dacă nu depășești anumite limite.

Iar aceste limite au fost depășite. În special pe final de campanie, când probabil din disperare au recurs la anumite lucruri sub absolut orice nivel.

O mare înfrângere pentru Plahotniuc

Poate că în afaceri, sau în felul lui Plahotniuc de a vedea afacerile, strategia „cu cât mai murdar joc, cu atât mai bine” funcționează. În politică însă ai totuși de a face cu oameni. Iar strategiile lui Plahotniuc de a lucra cu oamenii au eșuat de fiecare dată.

Parcă însă niciodată atât de dur precum la 20 mai. Mai ales că, să nu uităm, oligarhul a suferit o înfrângere zdrobitoare și la Bălți, acolo unde omul lui Usatîi a devenit primar încă din primul tur.

Și chiar dacă Andrei Năstase nu a devenit primar de Chișinău și pornește cu șansa a doua în acest moment, infuzia extraordinară de moral pe care a primit-o dreapta unită după acest rezultat se poate dovedi decisivă, atât pentru turul 2, cât și pentru parlamentarele din toamnă.

Dreapta unită, venită dintr-o postură extrem de incomodă în ajunul scrutinului, lovită din toate părțile și creditată fără șanse, a obținut un scor care se poate transforma într-o locomotivă performantă nu doar pentru Năstase și partidele care îl susțin, dar în special pentru alegători.

Pentru că s-a demonstrat că se poate. După ce două luni de zile li s-a spus cetățenilor că votul lor nu va mai conta, că pot ei nici să nu mai participe la scrutin, că oricum Ceban și Radu sunt în turul 2, iată că ei, prin mobilizare, au demonstrat contrariul. Și încă de ce manieră.

Sigur că e mai mult până departe. Dar bazele, și unele foarte solide, s-au pus. Iar aici nu pot să nu trec cu vederea implicarea absolut exemplară de care a dat dovadă Maia Sandu în această campanie. A pus suflet, a muncit, și-a depus practic toată dăruirea pentru a se ajunge la acest rezultat. Este încă un exemplu că atunci când oameni buni își unesc eforturile și se dăruiesc sincer, chiar se poate.

Alex Cozer

Sursa:cotidianul.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri