-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Ziua Națională a României, sărbătorită de aromânii din Selenița, Albania

Must read

Comentarii recente

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și de aromânii din Selenița, Albania, în cadrul unui eveniment cu genericul „La mulți ani România!”.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Culturală Aromână „Nicolae Iorga”, Societatea de Cultură Macedo-Română și primăria din Selenița, regiunea Vlora din Albania și a adunat un public minunat, scrie infoprut.ro

Astfel, profesorul Ilia Bombaj și Pano Bakali, președintele Fundației „Nicloae Iorga” din Albania, au ținut câteva discursuri. Totodată, în cadrul evenimentului s-a cântat imnul României, dar și imnul Albaniei.

Amintim că în Albania trăiesc peste 300.000 de aromâni/români. Parlamentul Albaniei le-a recunoscut, în octombrie 2017, aromânilor statutul oficial de minoritate națională, prin adoptarea Legii privind protecția minorităților naționale. Acest statut le conferă aromânilor dreptul la școli, biserici, presă în limba maternă, precum și sprijin cultural din partea statului înrudit România.

Înainte de 1946, românii din Grecia, Albania și actuala Macedonie de Nord, populația masivă de aromâni din această zonă avea circa 117 școli (printre care și licee). Acestea au fost desființate printr-un acord semnat de comunista Ana Pauker și un reprezentant al guvernului grec.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri