TastaturaLa 12 martie, este marcată Ziua mondială împotriva cenzurii pe Internet, prin care se urmărește mobilizarea pentru a asigura un internet liber și accesibil tuturor.

Această zi a fost lansată în anul 2008 de organizația Reporteri Fără Frontiere (RFF), ce are ca obiectiv apărarea drepturilor și libertății presei. Reporteri Fără Frontiere a fost fondată în 1985 de către patru jurnaliști, Robert Ménard, Rémy Loury, Jacques Molénat și Emilien Jubineau. Are statut de consultant în cadrul Organizației Națiunilor Unite și al UNESCO.
Ziua mondială împotriva cenzurii pe Internet este marcată prin atribuirea unui premiu (Premiul Netizen). În 2010, Google a încheiat un parteneriat cu Reporteri Fără Frontiere pentru a acorda anual un premiu (2.500 de euro) unui utilizator de internet sau blogger care a adus o contribuție notabilă la apărarea libertății de exprimare on-line. În 2010, a fost acordat sitului iranian www.we-change.org, care luptă pentru drepturile femeilor; în 2011, blogului tunisian Nawaat.org Blog; în 2012, Centrului Media al Comitetelor de Coordonare Locală (Siria). În 2013, câștigătorul a fost ales pentru prima dată de către internauți și a fost acordat bloggerului vietnamez Huynh Ngoc Chenh, potrivit site-ului Reporteri Fără Frontiere.

Cu prilejul acestei zile, Reporteri Fără Frontiere publică un raport privind libertatea de informare în spațiul virtual și o listă denumită „Inamicii internetului”, ce cuprinde acele țări care practică cenzura pe Internet și hărțuiesc utilizatorii de internet. Prima listă a fost publicată în 2006 și includea 13 țări. În 2013, cu prilejul marcării acestei zile, RFF a publicat două liste a „dușmanilor internetului”. Una cuprinde cinci țări Siria, China, Iran, Vietnam și Bahrain iar cealaltă listă cuprinde cinci companii din sectorul privat, numite „mercenarii erei digitale” Gamma, Trovicor, Hacking Team, Amesys și Blue Coat.

Represiunea utilizatorilor de internet, inclusiv a bloggerilor din întreaga lume, este în creștere, precum și numărul site-urilor închise. De asemenea, mulți utilizatori ai internetului sunt în spatele gratiilor pentru exercitarea dreptului lor la libertatea de exprimare. În acest sens, potrivit RFF, anul 2011 „va rămâne un an al violenței fără precedent” împotriva cetățenilor activi pe internet, dintre care cinci au fost uciși și peste 200 au fost arestați.

Sursa:agerpres.ro

(71 accesari)