obama nigeriaMarea Britanie şi Statele Unite au depus un efort considerabil pentru a sprijini preşedintele nigerian Muhammadu Buhari în recuperarea miliardelor de dolari furate de unii compatrioţi de-ai săi, care ulterior s-au ascuns în alte ţări, scrie Wall Street Journal.

Noul preşedinte al Nigeriei a efectuat o vizită la Casa Albă pentru a cere ajutor, iar doar peste câteva săptămâni anchetatorii britanici au perchiziţionat casa de lux din Marea Britanie a fostului ministru al Petrolului din Nigeria. Astfel, una dintre cele mai de vază personalităţi din Nigeria, Deziani Alison-Madueke şi partenerii acestuia au fost suspectaţi de corupţie şi spălare de bani prin intermediul unor bănci britanice şi americane.

O mare parte din banii furaţi din Nigeria au ajuns în Vest, astfel noul preşedinte, care a decis să lupte cu fenomenul corupţiei, a declarat că va colabora în continuare cu Occidentul pentru a face lumină în situaţia creată.

Pe lângă aceasta, anchetatorii nigerieni au arestat trei directori ai unei companii petroliere.

Deoarece judecătorii din Nigeria au luptat cu nedreptatea din ţară fără a obţine vreun rezultat lăudabil, aceştia au apelat la colegii lor din Europa şi din America, pentru ca aceştia să-i reprezinte în acest crâncen război.

Astfel, figuri politice majore din Gabon, Guineea Ecuatorială şi Republica Congo şi-au văzut toate activele congelate sau vizate de instanţele de judecată din SUA sau Franţa.

Investigaţiile au decurs foarte lent, în unele cazuri chiar au stagnat, însă procurorii au reuşit să demonstreze că maşinile, casele, operele de artă au fost achiziţionate din banii furaţi.

La momentul respectiv, la curtea din West London, fostului ministru al Petrolului, Deziani Alison-Madueke, i-a fost îngheţat un cont cu 41,4 mii de dolari, iar de la familia acestuia au fost sechestrate încă două mii de dolari şi cinci mii de lire sterline. Cu toate că suma este nesemnificativă , aceşti bani sunt o primă dovadă de jefuire a statului.

După acest incident, preşedintele Buhari s-a întâlnit cu prim-ministrul britanic David Cameron, iar în timp ce revenea acasă, demnitarul a zburat alături de fostul ministru al Petrolului, refuzând să discute cu aceasta, chiar dacă zborul a durat ore întregi.

Amintim în context că preşedintele Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, le-a sugerat preşedintelui Nicolae Timofti şi premierului Valeriu Streleţ de la Chişinău să preia experienţa Nigeriei, apelând la ajutorul instituţiilor internaţionale abilitate pentru a recupera miliardele furate.

„D-ule preşedinte Timofti, d-le prim-ministru Streleţ încercaţi să faceţi apel către preşedintele Obama, către preşedinţii statelor UE să se implice în investigarea acestui caz şi să ne recuperăm miliardele, să nu mai umblăm cerşind credite”, a precizat Andrei Năstase.

Sugestia a fost făcută ieri în cadrul forumului public al guvernanţilor şi reprezentanţilor societăţii civile după prezentarea planului de acţiuni al Consiliului Marii Adunări Naţionale privind eliberarea Republicii Moldova din captivitatea oligarhiei şi corupţiei.

(35 accesari)