20.2 C
Chișinău
duminică, 14 august, 2022

Vom achita peste 62 de milioane de lei în calitate de cotizații la organizaţiile internaţionale şi regionale din care face parte Republica Moldova

Must read

Comentarii recente

Peste 62 de milioane de lei vor fi alocaţi din bugetul de stat pentru achitarea cotizațiilor Republicii Moldova la organizaţiile internaţionale şi regionale din care face parte. O hotărâre de Guvern în acest sens urmează să fie aprobată la şedinţa de miercuri.

În timp ce unii experţi susţin că participarea în structurile internaţionale este stringentă pentru ţara noastră, alţii afirmă că trebuie evaluată eficienţa încadrării în toate cele 69 de organizaţii, unele dintre care nu ar aduce beneficii Moldovei, transmite publika.md.

Potrivit proiectului de hotărâre a Guvernului,  Republica Moldova urmează să plătească în acest an 62,4 milioane de lei drept cote în calitate de membru la 57 de organizaţii internaţionale, şapte structuri din cadrul CSI şi cinci structuri parlamentare.

Printre cele mai mari contribuţii urmează să fie plătite Consiliului Europei – 9,39 milioane de lei, Organizaţiei Naţiunilor Unite – 4,7 milioane de lei, Adunării Interparlamentare a CSI – 4,22 milioane de lei şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – 269 de mii de lei.

Din lista structurilor internaţionale şi regionale din care face parte Republica Moldova se numără şi organizaţii precum Conferinţa privind Regimul Navigat pe Dunăre, căreia vom plăti 3,28 milioane de lei, Institutul Unit de Cercetări Nucleare care prevede o contribuţie de 3,71 milioane de lei, precum şi Coridorul de Transport Europa-Caucaz-Asia, care ne va costa 1,32 milioane de lei.

Contribuții mai modeste necesită participarea în organizaţii precum Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării – 25 de mii de lei şi Autoritatea Internaţională pentru Fundul Mării – 7.000 de lei.

Unii experţi susţin că Republica Moldova a ratificat unele tratate de aderare la pachet, chiar dacă nu participă la activităţile mai multor organizaţii.

„Cred că mai mult de jumătate nu aduc beneficii Republicii Moldova din simplu motiv că Republica Moldova nu exercită asemenea activităţi. Pragmatismul unui stat, mai ales atât de sărac cum este Republica Moldova, trebuie să triumfe. De a-l denunţa un protocol nu este chiar atât de uşor”, a declarat Victor Juc, expert în politica externă.

Alţi analişti cred că Moldova ar putea să renunţe la participarea sa în unele organizaţii, însă deciziile în acest sens trebuie bine calculate.

„Într-o anumită măsură am putea să renunţăm la anumite organisme internaţionale, care nu sunt stringent necesare pentru Republica Moldova, la aceasta etapă. Suntem pur şi simplu obligaţi să participăm la cooperare internaţională, dar de la caz la caz, aceste lucruri trebuie să fie evaluate şi apreciate după posibilităţile financiare ale Republicii Moldova”, a explicat Anatol Țăranu, analist politic.

„Participarea în aceste organizaţii este o necesitate obiectivă, reieşind din situaţia obiectivă, din toate procesele care au loc la nivel global. Părăsirea unei organizaţii la nivel demonstrativ trebuie să fie nişte motive destul de serioase, care de fapt arată vulnerabilitatea subiectului dreptului internaţional”, a spus Alexandtu Solcan, decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale a USM.

În nota informativă a proiectului de hotărâre se menţionează că onorarea angajamentelor financiare în cadrul organizațiilor internaționale va consolida semnificativ parteneriatele existente, precum și va contribui la promovarea politicilor statului în plan intern şi extern.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri