volnitchi igorIdeea unei opoziţii unite, indiferent de viziuni politice şi geopolitice, despre care se vorbea mult în ultimul timp, a început să capete contur real în RM, afirmă comentatorul politic Igor Volniţchi ştirea despre declaraţia privind Consensul politic naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional, semnată de cinci mari partide de opoziţie PPDA, PAS, PN, PLDM şi PCRM.

„De fapt, sistemul electoral proporţional sau mai bine zis intenţia modificării lui de către Partidul Democrat s-a dovedit a fi acea idee (poate unica posibilă) ce a unit cele mai importante forţe de opoziţie (cu excepţia PSRM). Şi faptul că anume ideea respectivă a unit cinci importante partide de opoziţie nu trebuie să ne mire, or în joc este pusă viitoarea guvernare a Republicii Moldova. Modificarea sistemului electoral (fie că se va implementa sistemul mixt sau uninominal) va însemna că PD nu doar va supravieţui politic, ci şi va avea cele mai mari şanse de a conduce ţara şi după următoarele alegeri parlamentare. În acelaşi timp, păstrarea sistemului electoral proporţional va însemna aproape la sigur înlăturarea PD de la guvernare, indiferent de culoarea politică a viitoarei puteri. Deci putem concluziona că, în premieră absolută pentru RM, lupta pentru putere se va da nu în cadrul alegerilor, ci cu mai mult de un an înainte de acestea”, se spune într-un editorial semnat de Volniţchi.

Potrivit autorului, deşi PD porneşte în această luptă cu prima şansă, nu trebuie subestimate nici capacităţile opoziţiei unite. „Reprezentanţii unora din cele cinci partide menţionate mai sus vorbesc deschis despre acţiuni de protest de amploare, care e greu de spus la această etapă cu ce se pot termina. Putem intui că cele cinci partide nu pur şi simplu au semnat documentul menţionat mai sus, ci au şi prevăzut acţiunile comune pe care le vor întreprinde mai departe. Dacă e aşa, PD ar trebui să-şi pună unele întrebări, or cele cinci partide de opoziţie împreună reprezintă o forţă ce nu poate fi ignorată. Mai ales că nemulţumirea societăţii faţă de actuala guvernare este una mare”, continuă autorul.

„La această etapă, cu siguranţă putem spune că lunile următoare vor fi decisive pentru partidele din Moldova, pentru ţară în general. Cine va câştiga bătălia ce se anunţă una foarte grea, de facto va câştiga şi puterea în Moldova. Chiar dacă alegerile vor avea loc abia la finele lui 2018”, conchide Igor Volniţchi.

Amintim că ieri a fost dată publicităţii o declaraţie semnată de cinci partide de opoziţie în favoarea menţinerii sistemului electoral actual. Documentul a fost semnat de două partide parlamentare, PLDM şi PCRM, şi de principalele partide extraparlamentare – Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi formaţiunea „Partidul Nostru”. Socialiştii NU au semnat declaraţia.

În declaraţie se spune că modificarea sistemului electoral va avea consecinţe grave asupra democraţiei reprezentative din RM şi că tentativa de modificare a legislaţiei electorale reprezintă un pericol de „oligarhizare absolută a sistemului politic”, iar schimbareaa legislaţiei electorale de către o guvernare cu grave probleme de legitimitate poate fi catalogată ca o tentativă directă de a masca uzurparea puterii în stat.

Totodată, semnatarii atenţionează că, în caz de neacceptare a solicitării de retragere a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral actual şi a continuării tentativelor de dinamitare a sistemului politic existent, vor fi organizate „ample acţiuni în vederea neadmiterii modificării sistemului electoral actual”.

Sursa:jurnal.md

(42 accesari)