Ponta-PlahaKlaus Iohannis a câştigat detaşat în Republica Moldova alegerile prezidenţiale, obţinând 78,59.

„Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din România. De fapt, mai bine spus, românii au câştigat alegerile prezidenţiale din România, pentru că votul de duminică, al românilor de pe tot mapamondul, a fost unul al raţiunii împotriva corupţiei şi demagogiei”, scrie Alex Cozer pentru Independent.md.

„Îmbucurător a fost şi rezultatul din Republica Moldova, acolo unde aproape 80% dintre cei 35 de mii de moldoveni prezenţi la vot au optat pentru Iohannis. Cu atât mai îmbucurătoare este această victorie, cu cât în primul tur, spre stupoarea generală, Ponta câştigase în Moldova, cu 38%. Atunci premierul României obţinuse peste 8 mii de voturi, acum abia 7 mii.

A fost o demonstraţie de patriotism a românilor din Republica Moldova. Pentru că de data aceasta Iohannis a câştigat în toate cele 21 de secţii de votare. Chiar şi la Leova sau Nisporeni, acolo unde turismul şi mita electorală a lui Plahotniuc au funcţionat din plin în primul tur, Ponta fiind votat de peste 60%, s-a înregistrat o răsturnare de scor.

Atunci câteva slugi politice de pe la Chişinău m-au atacat foarte dur. Au încercat să justifice gestul lui Leancă prin faptul că „Ponta e ca şi preşedinte” şi ar trebui să ne dăm bine pe lângă el. Aceleaşi slugi, care i-au cântat în strună lui Ponta până duminică, aseară schimbaseră macazul, transformându-se în aplaudaci ai lui Iohannis.

Plahotniuc, cel care în luna septembrie îi promitea lui Ponta, la Bucureşti, un scor comparabil cu cel pe care-l obţinea Băsescu. Desigur, acest Al Capone de Grozeşti credea la acea vreme că toţi basarabenii se vând pe banii şi cadourile sale electorale.

Doar că moldovenii i-au dat calculele peste cap. Românii dintre Prut şi Nistru au demonstrat că sunt mult mai demni şi raţionali decât i-a considerat Plahotniuc şi amicii săi corupţi de la Bucureşti. Chiar dacă în primul tur, pe fondul unui absenteism al românilor dintre Prut şi Nistru, scenariul le-a ieşit puţin, la 16 noiembrie, adevăraţii români din Republica Moldova le-au dat o lecţie.

Să nu credeţi că Plahotniuc a pus în joc mai puţini bani sau microbuze în turul II. Pur şi simplu voinţa basarabenilor, înrăiţi de rezultatul umilitor din primul tur, au spulberat orice încercare de fraudă. Vorba aia: „Nu puteţi fura cât putem noi vota”.Ba mai mult chiar, spre exemplu la Nisporeni, raionul de baştină al lui Plahotniuc, mulţi cetăţeni au venit cu microbuzele sale, i-au luat şi banii şi ceasurile şi-au votat cu Iohannis. O umilinţă supremă.

Chiar dacă mita electorală a adus vreo 900 de voturi pentru Ponta, totuşi Iohannis a acumulat peste 1.400. Aşa s-a întâmplat şi pe la Leova, Cimişlia, Făleşti şi alte localităţi în care mita triumfase în primul tur.Votul de ieri a fost o lecţie. O lecţie din care trebuie să învăţăm şi pe care să o punem în aplicare şi la 30 noiembrie, la alegerile de aici.

Ştiu că la 30 noiembrie nu vor vota 35 de mii de oameni, ci peste 1,5 milioane. Dar dacă cei 30 de mii de oameni care au stat 6 ore în picioare, care au făcut sute de km pentru a demonstra că în Moldova mai există demnitate, vor convinge câte 10 oameni rătăciţi să fie demni la 30 noiembrie, atunci putem să producem o surpriză la fel de mare precum cea de ieri.”

O lecţie pentru alegerile de pe 30 noiembrie
În Republica Moldova, pe 30 noiembrie, vor avea loc alegeri parlamentare cruciale pentru parcursul european al ţării. Sondajele arată că partidele prooccidentale pot rămâne la guvernare, însă în condiţiile unei mobilizări precum cea de la prezidenţialele din România.
Pentru Partidul Comuniştilor ar vota 21,2%, pentru Partidul Liberal Democrat al premierului Iurie Leancă – 17,8%, pentru Partidul Democrat – 12,9%, pentru Partidul Patria – 9,6% şi pentru Partidul Liberal – 7,3%. Partidul Socialist nu ar trece pragul electoral, acumulând doar 3,9%, iar blocul electoral „Alegerea Moldovei- Uniunea Vamală” -1,1%.
Vladimir Phahotniuc este unul dintre cei mai controversaţi politicieni şi oameni de afaceri din Republica Moldova. A fost numit „cardinalul din umbră” al fostului preşedintele Vladimir Voronin, iar acum presa ostilă îl numeşte “Voiculescu al Republicii Moldova”.
În spatele ascensiunii politice a lui Plahotniuc stă averea, dobandită nu întodeauna în urma unor afaceri transparente. Acesta deţine holdingul General Media Grup, din care fac parte unele dintre cele mai urmărite televiziuni în limba română din Republica Moldova: Prime, 2 Plus, Canal 3 şi Publika. Este motivul pentru care Plahotniuc a fost numit “Voiculescu al Republicii Moldova”. Sunt televiziuni cu mare impact asupra cetăţenilor si care pot fi folosite eficient în campaniile elctorale, fie ele din stânga sau din dreapta Prutului.
Plahotniuc a demisionat din fruntea Parlamentului în februarie 2013. A fost o perioadă a “cuţitelor lungi”. Atunci a fost demis şi premierul Vlad Filat. Motivul – un conflict intern intre Filat, liderul PLDM, si Plahotniuc, mogulul si finanţatorul PD. Cei doi, despre care se spune că, împreuna cu familia Voronin, controlează parte bună din economie, au devenit rivali în afaceri şi politică. Cine a câştigat? Nimeni altul decât aparent inocentul Iurie Leancă, membru al partidului lui Filat, care a fost numit premier. Spre deosebire de şeful său pe linie politică, Leancă nu s-a aruncat în braţele lui Traian Băsescu, preferând o apropiere de PSD şi Victor Ponta.

Sursa: cotidianul.ro

(122 accesari)