12.7 C
Chișinău
miercuri, 28 septembrie, 2022

Vladimir Socor: „Guvernarea va recurge la dialog doar când se va simţi ameninţată; Plahotniuc exercită o dictatură nedeclarată în Moldova”

Must read

Comentarii recente

Vladimir-SocorGuvernarea va recurge la un dialog cu protestatarii doar în momentul în care se va simţi ameninţată din punct de vedere politic, însă pentru că acum actuala guvernare se simte totalmente stăpână pe situaţie, lucrurile vor rămâne neschimbate. Această opinie aparţine analistului politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor.

Totodată, Socor a mărturisit în cadrul emisiunii Ora Expertizei că la momentul de faţă Plahotniuc exercită o dictatură nedeclarată, astfel oligarhul controlează practic toate domeniile din ţară. „Plahotniuc exercită o dictatură nedeclarată în Moldova. El controlează şi economia, şi sistemul politic, şi sistemul de ocrotire a legii şi mass-media. De asemenea, el a înfiinţat un aparat politic în toată Republica, deci dictatura nedeclarată se simte în siguranţă”, a spus Socor.

Analistul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aşa numitele „tituşte”, care au putut fi observate astăzi în cadrul protestului. „Mă nelinişteşte faptul că azi au apărut pentru prima dată un fel de „tituşki”. Erau şi „tituşki” în timpul maidanului – tineri cu constituţie atletică, angajaţi de autorităţi ca să-i intimideze sau chiar să-i bată pe protestatari. Astăzi am văzut nişte grupări de tineri care erau lângă GBC şi hotelul Codru, care semănau a „tituşki”. E o tendinţă deosebit de îngrijorătoare şi periculoasă, iar partidele de opoziţie şi ambasadele ar trebui să atragă atenţia asupra acestei tendinţe”, a declarat Socor.

Reputatul analist politic de talie internaţională a anunţat că nu se mai poate miza pe integrare europeană într-o eventuală programă electorală, deoarece forţa Uniunii Europene şi-a pierdut din magnetism, iar pentru a merge în alegeri anticipate, noile partide au nevoie de un program forte, care se va axa pe lupta împotriva corupţiei, dar şi pe un front comun anti-Plahotniuc. „E nevoie de un program de consens care va fi înţeles de toată lumea. Aici putem vorbi despre lupta împotriva corupţiei, împotriva oligarhiei, despre domnia legii, despre un front comun anti-Plahotniuc”, a precizat Socor.

Pe lângă acestea, Vladimir Socor a subliniat faptul că avântul protestatar s-a diminuat în comparaţie cu această iarnă. „Din păcate s-a pierdut avântul protestatar din această iarnă când în PMAN se regăseau susţinătorii diferitor partide. Am văzut că Usatîi şi Dodon au chemat la proteste separate, probabil acest fapt se datorează alegerilor prezidenţiale, poate şi parlamentare care vor avea loc peste câteva luni. Atunci fiecare partid va încerca să motiveze susţinătorii intrând în concurenţă cu ceilalţi protestatari. Din acest punct de vedere Plahotniuc încearcă să pune liderii din opoziţie unii împotriva celorlalţi. În realitate nu există divergenţe între protestatarii de stânga, de dreapta sau unionişti, acum toţi cetăţenii au de suferit în egală măsură”, a conchis Vladimir Socor.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri