23.2 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

Vladimir Socor, despre jaful miliardului în contextul ultimelor dezvăluiri: „Intervenţia UE e mai urgentă decât oricând; Plahotniuc manevrează cu informaţii secrete pe care numai el le deţine”

Must read

Comentarii recente

socor 1Intervenţia Uniunii Europene în Republica Moldova, mai ales în contextul dezvăluirilor care au zguduit opinia publică săptămâna aceasta, legate de jaful bancar, este mai necesară şi mai urgentă decât oricând, afirmă analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor. 

„Se confirmă că Republica Moldova este stat capturat, şi nu de oligarhie, ci de o singură persoană. O persoană care nu are echivalent în RM ca bogăţie şi influenţă şi care poate să manipuleze justiţia şi alte sisteme în propriul interes”, a menţionat Socor, referindu-se la Vladimir Plahotniuc, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

Mai mult, cunoscutul comentator politic crede că, în primul rând, Interpol şi alte instituţii internaţionale specializate trebuie să investigheze averea oligarhului.

„Este necesară o investigaţie internaţională în ceea ce ţine de originea averilor lui Plahotniuc. Nu ştim unde se află averea sa şi care este aceasta în realitate. Nu a făcut investiţii mari în RM, deci nu ştim nici unde-i este averea, nici în ce o investeşte, nici care este provenienţa acesteia. Este inadmisibil pentru un stat să fie dominat de o persoană cu o avere necunoscută ţinută nu ştiu unde. Fie Interpol, fie alte instituţii internaţionale, trebuie să investigheze provenienţa averii lui Plahotniuc, iar evenimentele din ultimul timp de la Chişinău trebuie să impulsioneze o asemenea anchetă”, a menţionat analistul de la Jamestown.

Totodată, Vladimir Socor spune că ceea ce se întâmplă la ora actuală în Republica Moldova este show, numai nu justiţie şi luptă cu corupţia.

„Ceea ce oferă acum Plahotniuc este un show distractiv, un „show-shor”. Am asistat la un linşaj juridic fără precedent împotriva lui Filat. I s-a făcut un proces teatral. Acuzaţiile lui Gurin, făcute în Parlament, în baza cărora Filat a fost lipsit de imunitate şi arestat, nu s-au adeverit. Nu ştiu dacă Filat este inocent sau nu, dar linşajul juridic în cazul său a fost o violare nemaipomenită a ceea ce se cheamă justiţie. Societatea civilă trebuia să intervină. Înţeleg că Filat nu era prea agreat de oameni, de aceea lumea nu a ieşit la proteste, deşi ar fi trebuit să ia atitudine”, afirmă Socor.

Potrivit analistului politic, scopul acestui dosar a fost abaterea atenţiei de la adevăraţii autori ai jafului din sectorul bancar. „Abia acum văd că apar în opinia publică declaraţii de genul: nu cumva show-ul cu Filat a avut scopul abaterii atenţiei de la vinovaţii reali? Or, eu cred că anume acesta a fost scopul”, a conchis Vladimir Socor.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri