30.2 C
Chișinău
luni, 27 iunie, 2022

Vitalie Marinuța: RM trebuie să aibă o armată de două ori mai mare

Must read

Comentarii recente

Vitalie-MarinutaRepublica Moldova ar trebui să aibă o armată de două ori mai mare decât permite Constituția. Cel puțin așa consideră fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța.

„Parlamentul a aprobat un efectiv militar de 6500 și 1500 de civili. La momentul actual cifra este mai mică. Consider că armata trebuie să fie mai mare. O țară care are un conflict înghețat pe teritoriul său trebuie să dețină o armată de cel puțin un procent din numărul populației. Dacă te declari stat neutru, trebuie să poți să te aperi”, a declarat Vitalie Marinuța la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Fostul ministru al Apărării a declarat că șeful statului trebuia să convoace Consiliul Suprem de Securitate încă acum câteva săptămâni.

„Consiliul este puțin întârziat. Ar fi fost necesar să se fi desfășurat acum câteva săptămâni, imediat după referendumul din Crimeea sau înainte ca ministrul de Externe să plece la Moscova, pentru a transmite un mesaj pregătit în domeniul securității și apărării. Faptul că Consiliul a avut loc după vizita de la Moscova denotă că probabil au existat unele discuții în culise. După Consiliu președintele a spus că armata trebuie să fie vigilentă, iar ministrul a primit ordin să pregătească echipamentul militar”, a mai spus Vitalie Marinuța.

Fostul oficial a menționat că soldații din Armata Națională au pregătirea necesară pentru a face față unui eventual conflict, dar echipamentul și tehnica militară sunt învechite.

„Armata noastră este pregătită în funcție de resursele alocate. Nu sunt de acord că armata este într-o situație deplorabilă. Armata este într-o stare destul de bună. Ministrul (n.r. – noul ministru al Apărării, Valeriu Troenco) a spus că tehnica este destul de bună, pentru că a fost făcută de ruși. Nu sunt de acord. Poate a fost cândva bună, dar orice tehnică are un termen de exploatare. Marea majoritate a tehnicii militare a Republicii Moldova este moștenită din perioada Uniunii Sovietice. Dar în ceea ce ține de efectiv, soldați și ofițeri, aceasta este bogăția noastră națională. De multe ori au demonstrat că pot face față. În prezent, în jur la 50 la sută din soldații din Armata Națională pot să-și îndeplinească misiunea”, a mai spus Marinuța.

Amintim că preşedintele Nicolae Timofti a cerut armatei să fie pregătită în caz de provocări, ce ar putea avea loc înainte de semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb. Anunțul a fost făcut de noul ministru al Apărării, Valeriu Troenco, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, la care s-a discutat situația tensionată din Ucraina şi impactul acesteia asupra Moldovei.

Valeriu Troenco a declarat că arsenalul sovietic pe care armata îl are în dotare va fi pregătit. Şi asta pentru că Moldova nu dispune de resurse financiare pentru a achiziţiona echipament modern. Chiar dacă a dat asigurări că în ţară va fi pace, președintele Nicolae Timofti spune că trebuie să facem faţă tuturor greutăților care pot apărea pe parcurs.

sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Este evindet ca cu chit armata e mai mare si m ai dotata cu atit e mai puternica ,dar mi se pare banal s-o aud de la un Ministru in mandatul caruia mai multi cetateni ce-si indeplineau serviciul militar au fost omoriti fara ilucidarea cauzelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri