14.2 C
Chișinău
duminică, septembrie 26, 2021

Vitalie Ciobanu, în presa română: „Politicienii unionişti de la Chişinău nu trebuie să facă alianţe reprobabile cu cei care au capturat statul”

Must read

Comentarii recente

Politicienii unionişti de la Chişinău ar trebui să-şi asume, clar, un discurs anticorupţie şi să nu facă alianţe reprobabile cu cei care au capturat statul. Declaraţiile aparţin publicistului Vitalie Ciobanu şi au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Caţavencii, cel mai important săptămânal de satiră din România.

Vitalie Ciobanu a fost întrebat ce ar fi trebui să facă politicienii unionişti din Republica Moldova şi n-au făcut. „Să nu facă alianţe reprobabile cu cei care au capturat statul – asta are un efect devastator şi asupra imaginii României şi este speculat cu promptitudine de inamicii noştri. Vreau mai multă responsabilitate din partea moldovenilor, să arătăm că suntem şi noi buni de ceva, că Unirea va aduce plusvaloare întregii ţări, nu doar o taxă în plus pe umerii cetăţenilor români. Politicienii unionişti ar trebui să-şi asume, clar, un discurs anticorupţie şi o viziune cu adevărat europeană. România este parte a Occidentului, nu o putem izola, nu o putem privi exclusiv romantic şi protocronist, ci ca pe un factor de civilizaţie şi modernizare”, a fost răspunsul scriitorului.

Potrivit lui Vitalie Ciobanu, România trebuie să pună presiune pe guvernanţii de la Chişinău şi să nu să le cânte în strună, atunci când aceştia subminează democraţia.

„Clasa politică de la Chişinău a jucat mereu la două capete – lipsită de viziune, de anvergură, bolnavă de un egoism feroce, cinică şi complet imorală. Cum putem apropia, în aceste condiţii, idealul Unirii, care pentru mine este inseparabil de opţiunea pro-occidentală? România trebuie să pună presiune pe guvernanţii de la Chişinău, nu să le cânte în strună, atunci cînd aceştia subminează democraţia (cum e cazul cu adoptarea votului mixt). Trebuie să investească în Moldova, să „exporte” inteligenţă şi expertiză românească, să devină o piaţă de muncă pentru basarabenii care, altfel, se duc să lucreze în Rusia. Şi mai ales trebuie să fie un model de ţară europeană către care să tindem”, a menţionat publicistul.

Vitalie Ciobanu a mai ţinut să le explice jurnaliştilor români despre modul fraudulos prin care, cu ajutorul oligarhului Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon a devenit preşedintele Republicii Moldova.

„Doi factori, în special, au contribuit la ascensiunea lui. Primul: sprijinul Rusiei, care a pompat bani cu nemiluita în campania sa electorală, inclusiv prin offshore-uri din insulele Bahamas, şi desantul electoral din Transnistria – alegători foarte pasivi şi dezinteresaţi de viaţa politică din Moldova, pe care de data aceasta cineva a avut grijă să-i aducă la vot cu autobuzul în dreapta Nistrului. Al doilea factor a fost oligarhul Vladimir Plahotniuc. Acesta, cu resursele sale mediatice şi financiare, l-a preferat pe filorusul Dodon în locul Maiei Sandu – o politiciană reformistă, pro-română şi pro-occidentală, cu un discurs radical anticorupţie, cu care Plahotniuc şi camarila sa cleptocrată ar fi avut probleme, de aceea au denigrat-o în fel şi chip, spunînd, de pildă, că dacă Maia Sandu ar deveni preşedinte, ne-ar invada 30.000 de sirieni (!). Guvernarea a făcut totul pentru a crea obstacole diasporei care a votat într-o proporţie covîrşitoare pentru Maia Sandu – Comisia Electorală Centrală, Ministerul de Externe au refuzat să deschidă secţii de vot suplimentare în străinătate şi au limitat drastic numărul de buletine, în timp ce „spiritul civic” al alegătorilor din Transnistria a fost încurajat cu câte 100-200 de lei de căciulă”, a spus scriitorul.

„Cei doi, Plahotniuc şi Dodon, mimează un conflict geopolitic, dar în fapt colaborează fructuos. Ultima lor înţelegere: au schimbat sistemul electoral, adoptând votul mixt, în locul celui proporţional. Asta îl va ajuta pe „coordonator” (cum îşi zice oligarhul) să-i cumpere pe deputaţi cu bucata, încă înaintea alegerilor, şi să decapiteze forţa de vot a diasporei”, a adăugat Vitalie Ciobanu.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. ÎNCĂ O DATĂ DESPRE „VILASIPED” (1)

  Unii năuci de la noi, continuă să repete ca niște papagali mecanici, că
  votul mixt a fost propus, încă de „marele telefonist” Vlad Filat. Oameni
  buni, oare sunteți atât de mărginiți la minte și nu înțelegeți în ce
  condiții telefonistul pușcăriaș Vlad Filat propusese acest lucru? Atunci,
  când pușcăriașul a propus acest lucru, el se afla în culmea puterii sale
  politice și financiare. PLDM avea unul din rolurile principale în
  Parlament, avea primari în multe localități din țară, fluxurile de bani
  cugeau fără opreliști, etc. Pușcăriașul Vlad Filat se pregătea să culeagă
  roada votului mixt.

  ÎNCĂ O DATĂ DESPRE „VILASIPED” (2)

  Acum este cu totul altă situație. Banditul oligarh Vlad Plahotniuc,
  folosindu-se de mijloacele financiare enorme, dobândite în mod ilicit,
  și-a supus justiția prin mită și șantaj, la băgat la pușcărie pe
  nenorocitul amator de tehnică de comunicație Vlad Filat, prin mită și
  șantaj și-a supus Parlamentul, asigurându-și majoritatea, prin mită și
  șantaj și-a atras de partea sa majoritatea primarilor din localitățile
  Republicii și acum vrea el să culeagă „poama” la viitoarele alegeri
  parlamentare cu ajutorul votului mixt.

  ÎNCĂ O DATĂ DESPRE „VILASIPED” (3)

  Nocivitatea votului mixt în țările cu oligarhi, baroni locali, mari
  moșieri și fabricanți s-a dovedit în România, Ucraina și alte țări
  europene. România de mai mulți ani s-a întors la sistemul de vot pe
  liste de partid, sistem care era și la noi până acum câteva săptămâni.
  Pe năucii, care continuă să urle „votul mixt” îi chem să nu mai caute
  să inventeze „vilasipedul”, deoarece în condițiile noastre, pentru noi,
  altceva mai bun în natură nu există!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri