30.2 C
Chișinău
luni, 27 iunie, 2022

Visul unei moldovence de la Londra

Must read

Comentarii recente

704055_2529352569308_1779477979_oAla Turculeţ a împlinit majoratul. Cadoul perfect pentru ea a fost împlinirea visului de a studia la Londra. A făcut un an de liceu în Germania. S-a întors la Chișinău și a susținut Bacalaureatul cu brio, iar mai târziu a plecat să studieze și în Albion. La doar un an de aflare în capitala Marii Britaniia învățat limba engleză, ba chiar a prins şi cochetul accent britanic.

N-a fost dominată de frica de schimbare a locului de trai. Cu atît mai mult că orașul Chișinău este mult mai liniștit decît megapolisul englez. „La Londra mă  simt ca și acasă. A fost alegerea mea să locuiesc aici şi iată că ceea ce văd aici corespunde întru totul așteptărilor mele. Auzisem multe stereotipuri despre Marea Britanie înainte să vin aici, dar am fost plăcut surprinsă să descopăr un mediu plăcut şi oameni interesanţi”, mărturiseşte tȃnăra.

Viaţa în centrul financiar al Europei nu este tocmai uşoară. Deşi este ticsită cu zgȃrȃie-nori impunători, este extrem de complicat să găseşti o locuinţă aici. Totuşi, Ala spune că nimic nu o poate opri atunci cȃnd îşi doreşte ceva, iar obstacolele nu fac decȃt să-i îndulcească gustul succesului. „În plus, oraşul este excelent conectat cu alte locuri şi, cum eu ador turismul, îmi oferă posibilitatea să călătoresc atȃt în Europa, cȃt şi peste Ocean”, spune Ala.

Impresiile studentei basarabene

Londra e una dintre destinaţiile de top nu doar pentru turişti, ci şi pentru cei care vor o educaţie excepţională. „Anglia este „crème de la crème” în materie de studii, iar eu sunt genul de persoană care mă mișc dintr-o extremă în alta – totul sau nimic. Am muncit din răsputeri ca să ajung aici”, spune basarabeanca.  Succesul este evident. Primul an de licenţă la Middlesex University din Londra unde studiază Informatica în Afaceri l-a încheiat cu note maxime.

858308_2873918303236_372085918_oPotrivit ei, Ţara lui Shakespeare oferă tot ce e mai bun tinerilor cu personalitate, numărîndu-se printre cei care au ştiut să se remarce în acest mediu. „Sistemul de învăţămȃnt britanic identifică şi cultivă talentele, ceea ce din păcate, nu se practică în Republica Moldova”, crede tȃnăra.

Prioritatea de bază este de a absolvi facultatea în Marea Britanie şi de a obţine experienţă într-o multinaţională în SUA, iar în viitor vrea să activeze în domeniul Tehnologiilor Informaționale. De menționat că tînăra a fost angajată în timpul vacanței de vară de la Chișinău la o firmă germană. „După un interviu cu managerul unei companii străine în Moldova, am fost angajată imediat”, spune Ala.

„Am ales să locuiesc în cel mai mare oraş din Uniunea Europeană, întrucît aici sunt oferite o gamă largă de opțiuni pentru a petrece util timpul liber. Cu un procent semnificativ de străini şi miriada de limbi vorbite, în capitala Regatului Unit se găseşte întotdeauna ceva pe gustul fiecăruia”, spune studenta moldoveancă.

Ala se simte ca peștele în apă în centrul istoric, printre vechile castele, ca şi în Canary Wharf – unul dintre cartierele financiare ale oraşului de pe Tamisa. „Pe lȃngă tradiţionalele locuri de vizitat, cum ar fi Palatul Westminster, National Gallery, British Museum sau Catedrala Sf. Paul, uneori, în zilele însorite merg în parc, să împart alune cu veveriţele.”, zȃmbeşte fata.

Domnișoara a prins gustul modei britanice. „Ei ştiu să se îmbrace cu mult gust, iar marile case de modă sunt prezente aici, bineînţeles. Cu alte cuvinte, e un paradis pentru cei care iubesc să facă shopping”, spune zîmbind moldoveanca.

882702_2929943983843_252700722_oCu Moldova în suflet

Deşi Londra arată şi mai spectaculos în timpul sărbătorilor, tȃnăra preferă să le petreacă acasă, în sȃnul familiei: „Merg la Chişinău ori de cȃte ori am posibilitate. Din păcate, mijloacele de comunicare moderne şi tehnologia avansată nu pot înlocui o îmbrăţişare a părinţilor, cărora le mulţumesc pentru sprijinul necondiţionat”.

Chiar dacă este mereu prinsă în diferite activităţi, Ala nu uită nici de prietenii din Moldova. „Ţin legătura cu ei şi le simt lipsa aici, evident. Totuşi îmi place să folosesc timpul la maxim şi să comunic cu cei care mă înconjoară, astfel încît nu reușesc să mă plictisesc”

„The world is mine” ( Lumea este a mea )

Dezinvoltă, tȃnăra știe ce va face în următorii ani: „Vreau să mă stabilesc la Londra. Oraşul îmi place la fel de mult ca în prima zi, iar atȃta timp cȃt sunt tȃnără şi ambiţioasă, nu văd de ce nu aş reuşi în scopurile propuse.”

Accentuează că aspectul financiar o impulsionează să rămînă în Marea Britanie. „Ce mă atrage în această ţară este felul în care sunt organizate lucrurile şi oamenii: sistemul îţi oferă stabilitate, iar societatea te tratează după merit. Pur şi simplu nu vreau să-mi irosesc tinereţea aşteptȃnd ca lucrurile să se schimbe cȃndva în ţară. Voi reveni acasă atunci cȃnd noi, tinerii, vom avea condiţii propice pentru a ne realiza pe deplin potenţialul”, mărturiseşte Ala.

Maria Jomir-Flores,

pentru glasul.md

 

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri