-0 C
Chișinău
sâmbătă, 4 februarie, 2023

Violonista Alexandra Conunova nu şi-a recuperat nici acum vioara: Se petrece o hărţuire a vieţii mele profesionale

Must read

Comentarii recente

Violonista Alexandra Conunova nu şi-a recuperat nici acum vioara de două milioane de euro, care i-a fost confiscată de vameşii moldoveni, în 22 octombrie.

Asta deşi tânăra a pus la dispoziţia organelor competente toate actele de provenienţă a instrumentului muzical. Procurorul de caz, Sergiu Petruşca, ne-a spus că vioara nu poate fi returnată, deoarece investigațiile nu sunt încheiate, relatează Publika.md.

”Domnul procuror, procuratura a mai făcut o cerere la organele elveţiene ca să ştie dacă statul elvețian mi-a dat autorizaţie ca să pot călători cu acest document”, a declarat Alexandra Conunova, violonistă.

Anterior, pentru a face lumină în acest caz, procurorii moldoveni au trimis o solicitare către serviciul Interpol.

”Ne-au răspuns doar că au vorbit cu presupusul proprietar, la nivel de discuţii şi care a confirmat că este vioara dumnealui. Am solicitat nu numai de la autorităţile elveţiene, dar şi de la toate statele părţi la Convenţia de la Paris ceea ce ţine de o eventuală apartenență, dacă prezintă a cuiva valoare naţională pentru statul de origine”, a declarat Sergiu Petruşca, procuror PCCOCS.

În acest caz a fost pornit un proces penal pentru tentativă de contrabandă cu valori culturale. Alexandra este dezamăgită de modul în care autorităţile de la Chişinău abordează acest caz. Violonista povesteşte că a călătorit în zeci de ţări cu vioara sa, însă doar acasă a avut parte de o astfel de situaţie.

”Ceea ce se petrece este pentru mine absolut ilegal, se petrece o hărţuire a vieţii mele profesionale”, a declarat Alexandra Conunova.

Alexandra spune că toată neînţelegerea a pornit de la paşaportul viorii, care a fost eliberat de un lutier din Moldova. Deşi instrumentul muzical este proprietate privată a unui cetăţean elveţian şi dat în folosinţă Alexandrei, în act era scris că acesta prezintă interes cultural şi istoric pentru patrimoniul ţării noastre. Singura greşeală pe care şi-o asumă Alexandra este că nu a verificat actul.

”Lutierul în cauză a lucrat la liceul pe care l-am absolvit, este un lutier care mă cunoaşte de când am şase ani şi niciodată nu mi-aş fi închipuit că un om care cunoaşte meseria ar putea să-mi pună aşa o bombă fără să-mi spună”, a declarat Alexandra Conunova.

Alexandra e îngrijorată de condiţiile în care este păstrată vioara. Instrumentista spune că mai mulţi colegi de breaslă au sfătuit-o să renunţe la titlurile primite din partea statului şi chiar să nu mai urce pe scenele din ţară.

”Absolut, evident, nu o voi face pentru că aici sunt rădăcinile mele, aici este familia mea, aici este fundaţia mea de caritate. Eu îmi iubesc ţara”, a declarat Alexandra Conunova.

Iniţial, vameşii au declarat că vioara ar fi fost creată de Antonio Stradivari. Ulterior, s-a stabilit că instrumentul datează din 1785 şi a fost realizat de lutierul Giovanni Battista Guadagnini din Torino.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri