-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Violonista Alexandra Conunova a lansat o petiție după ce a rămas fără vioară: „Mă simt hărțuită de propria-mi țară”

Must read

Comentarii recente

Violonista Alexandra Conunova a lansat o petiție după ce acum o lună a rămas fără vioară în timp ce pleca într-o deplasare în Rusia.

Vioara Guadagnini „Ida Levin” a fost confiscată de oamenii legii pe Aeroportul din Chișinău, după ce a fost depistată în bagajul artistei, instrumentul valoros fiind nedeclarat. Renumita violonistă spune că deși a trecut mai bine de o lună de la acel incident, instrumentul muzical nu i-a fost returnat.

Alexandra Conunova susține că asupra ei s-a comis un abuz, iar viața și activitatea ei profesională este dată peste cap. „De mai bine de o lună suntem cu toții într-o neclaritate și suportăm un dezmăț total din partea Procuraturii”, afirmă artista.

Publicăm mai jos petiția integrală a violonistei.

„Dragi prieteni, admiratori și colegi, cu mare speranță că mă puteți ajuta, pornesc această petiție pentru a bate alarma asupra unui abuz comis asupra mea și a instrumentului meu de lucru.

Este vorba despre trista poveste a sechestrării viorii mele Guadagnini “Ida Levin” , care, în urma unor întâmplări și circumstanțe nefaste,la distanță de peste o lună din ziua incidentului așa și nu mi-a fost returnată.

Folosesc acest instrument de mai bine de 4 ani, drept urmare a faptului că mi-a fost oferit în folosință de către un generos mecenat din Elveția. Juridic vorbind, folosesc acest instrument și călătoresc cu el în baza unui contract cu sponsorul, oficializat de un birou de avocați din Elveția. Cu această vioară am călătorit până acum în zeci de destinații, fără impedimente sau situații ieșite din comun. Ajungând pe data de 16 octombrie 2021 cu vioara mea Guadagnini pe aeroportul din Chișinău, ca de obicei, am trecut prin coridorul verde, fară să declar instrumentul.

Peste câteva zile urma să am un spectacol la Moscova/Rusia și, fiind informată că aceasta este unica țară în care declararea bunurilor de valoare este obligatorie atât la intrare, cât și la ieșirea din țară, mi s-a recomandat un expert autorizat, un lutier de la Chișinău, ca să-mi elibereze un pașaport standard pentru vioară.

În ziua plecării, pe data de 22.10. 2021,la ieșirea din țară, pe aeroportul Chișinău, pentru prima dată în mai mult de 10 ani, mi-a fost solicitat de către serviciul vamal controlul viorii.

La verificarea pașaportului eliberat de lutier, am descoperit o mențiune eronat scrisă, din propria inițiativă a lutierului, precum că vioara Guadagnini “Ida Levin” ar reprezinta valoare istorică și culturală pentru Rep. Moldova, ceea ce este un fals.

Am prezentat vameșilor contractul digital de folosință a instrumentului, încheiat între mine și proprietarul viorii, în baza căruia călătoream cu vioara mereu, fapt ce nu a fost suficient de credibil pentru serviciul nostru vamal, așa că mi-au solicitat originalul, tradus și legalizat notarial.

Astfel, din cauza acelei mențiuni eronate, vioara a fost sigilată și sechestrată de către serviciul vamal și a fost initiat pe numele meu un dosar penal pentru tentativă de contrabandă.

Peste 3 zile, în data de 25 octombrie am solicitat Ministerului Culturii al RM, care mi-a eliberat autorizația de ieșire din țară cu acest instrument, o confirmare că el nu există în registrul instrumentelor sau bunurilor de valoare ale patrimoniului RM.

Acest document a fost prezentat la Procuratură. Peste alte 3 zile, în data de 28 octombrie 2021 a fost efectuată o expertiză a viorii de către un criminalist legist, ce a durat 4 ore de examinări migăloase, fotografiat și documentare a instrumentului, după care tot în aceeași seară, Doamnei Președinte a RM, Maia Sandu, i-a fost oferită confirmarea precum că vioara mea Guadagnini ar fi un Stradivarius! Închipuiți-vă doar nivelul de profesionalism al expertului, dacă acesta dă o asemenea concluzie.

În aceeași săptămână, Procuratura a primit documentul original al contractului de folosință a viorii, tradus și legalizat, de asemenea le-am oferit certificatele de autenticitate a instrumentului, cu descriere. Deci, am pus la dispoziția procurorului absolut toate documentele solicitate de organele de urmărire penală .

În data de 02.11. 2011 avocatul meu a depus o petiție la Procuratură cu cererea de eliberare a viorii. Tot în acest timp, Procurorul de caz – Sergiu Petrușca a făcut o interpelare la Interpol pentru ca să verifice dacă acest instrument nu este în căutare sau furat. Interpolul, prin intermediul poliției elvețiene, le-a dat răspuns în data de 11.11. 2021, precum că instrumentul nu este furat și nici nu e dat în căutare. Poliția moldovenească a confirmat recepționarea acestui răspuns de la Interpol doar în data de 15.11, 2021,pe motiv că nu puteau găsi e-mailul cu răspunsul. Adică ei timp de 4 zile nu puteau găsi un mail!

Pe data de 17.11.2021 au expirat cele două săptămâni legale, în care Procuratura urma să examineze cazul și, dat fiind faptul că dispuneau de toate documentele solicitate, ar fi trebuit să restituie instrumentul. Fiind sigură că recuperez vioara, eu m-am deplasat special la Chișinău din Eleveția, unde sunt stabilită. În aceeași dimineața am aflat că anchetatorul Furtună refuză restituirea acestuia, pe motiv că nu ajung elemente și că Procuratura a refacut o alta interpelare la Interpol, ca să afle dacă eu aveam autorizație de la Statul elvețian pentru scoaterea instrumentului în afara țării.

În săptămânile ce au urmat s-a mai făcut o expertiza în prezența avocatului meu, pentru a re-fotografia vioara, deoarece pe pozele anterioare, făcute de expertul legist, nu puteau fi folosite pentru o eventuala comparație . Drept urmare, cei de la Interpol au răspuns că două viori aproximativ tot din această perioadă sunt în căutare .

Avocații reprezentanți ai proprietarului elvețian au trimis în Moldova originalele fotografiilor făcute de experții elvețieni la momentul procurării viorii de către proprietar pentru o eventuală comparație. Aceste fotografii au ajuns la procuror în data de 02.12. 2021 în format electronic.

Avocații elvețieni au luat legatura cu procurorul Petrușca pentru a clarifica ce le mai lipsește pentru a elibera instrumentul. Acesta a menționat că urmează să fie făcută expertiză de către un expert internațional. În același timp, Procuratura a început să verifice în ce bază Ministerul Culturii a eliberat autorizația de scoatere a instrumentului din țară în data de 25.10. 2021.

Deci după toate, urmează un șir de investigații fără temei, care îmi dau peste cap viața și activitatea profesională!

De mai bine de o lună suntem cu toții într-o neclaritate și suportăm un dezmăț total din partea Procuraturii, care la fiecare solicitare de informații din partea avocatului meu, prezintă tot mai multe informații diferite, iar în loc să grăbească și să faciliteze procesul îl tergiversează!

Din conversațiile recente cu proprietarul viorii, care este foarte furios, nu mai sunt sigură că voi putea beneficia de acest instrument după recuperare .

Sunt îngrijorată enorm, în acest răstimp nu numai că am pierdut concerte, a trebuit să-mi schimb orarul , să-mi neglijez copilul meu, să închiriez o altă vioară, să debutez în țări ca Spania și Ungaria cu un instrument care nu corespunde cerințelor și la care am avut nevoie să mă adaptez, nemaivorbind deja de starea mea psihologică și sănătatea mea mintală.

Sunt demoralizată și dezamăgită pentru că mă simt hărțuită de propria-mi țară, a cărei faimă o duc în toată lumea de mai bine de 20 de ani. Îmi este știrbită imaginea, îmi sunt compromise numele și activitatea profesională, îmi sunt aduse prejudicii morale și materiale!

Este crud și absolut nedrept. Sunt artistă și menirea mea este să creez! Vreau să revin la normalitate, la viața mea firească – la Muzică!

Nu-mi rămâne decat să fac apel la solidaritatea colegilor mei de breaslă , personalități notorii din domeniul artelor, dar și a întregii societăți.

Poate o VOCE COMUNĂ care să facă apel la profesionalism și să fie oprit abuzul ar face minunea, ca să se înțeleagă o dată și pentru totdeauna că nu pot și nu sunt în drept ei să abuzeze de puterea lor, să rețină o proprietate privată străină aici în Moldova, că nu pot să hărțuiască în așa mod viața și activitatea mea profesională !

OPRITIȚI ABUZUL!

Conunova Alexandra”.

Petiția poate fi semnată aici.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri