Cine şi cum anume, ce scheme a utilizat şi pe conturile cui a ajuns miliardul furat. La acestea şi alte întrebări răspunde o investigaţie jurnalistică plasată recent pe Youtube. Investigaţia intitulată „Adevărul despre furtul miliardului” descrie schemele cu toate companiile care au participat la transferurile de bani fictive în urma cărora statul a fost sărăcit de un miliard de dolari.

Potrivit investigaţiei, în cazul creditului de 40 de milioane de dolari oferit în 2011 pentru patru companii din Moldova, oamenii legii au investigat doar calea până când banii au fost transferaţi pe conturile unor companii nerezidente, refuzând să cerceteze şi drumul de mai departe a acestora şi cine este beneficiarul final al banilor.

„Dacă oamenii legii ar fi continuat să investigheze schema, ar fi constatat cine este beneficiarul creditelor de 40 de milioane de dolari, eliberat de către VictoriaBank, bani ajunşi la OTIV Prime Holding, iar de aici e şi mai interesant. Dacă procurorii nu s-ar fi oprit, ar fi dat peste tranzacţia de vânzare-cumpărare a acţiunilor VictoriaBank şi acţiunilor companiei Victoria Asigurări şi clădirii hotelului „Naţional” – contract între Vladmir Plahotniuc şi investitorii reprezentaţi de către Veaceslav Platon”, se arată în investigaţie.

Potrivit unei scheme similare s-a procedat şi în 2014, atunci când Banca de Economii a oferit credite în valoare totală de 13 miliarde de lei sau, conform cursului de atunci, circa un miliard de dolari, către patru companii moldoveneşti care fac parte din „grupul Shor”.

Cum anume s-a întâmplat totulu, vedeţi mai jos:

Sursa:independent.md

(578 accesari)