30 C
Chișinău
vineri, septembrie 17, 2021

(VIDEO) Critici dure la adresa lui Plahotniuc, în Parlamentul European: Un agent al corupției din cauza căruia țara suferă

Must read

Critici dure luni, în Parlamentul European, la adresa oligarhului Vladimir Plahotniuc, în cadrul dezbaterilor privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Majoritatea eurodeputaților au declarat că Republica Moldova trebuie susținută în continuare de către Bruxelles, dar doar cu condiția ca autoritățile de la Chișinău să respecte o serie de condiționalități, printre care respectarea avizului Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral, precum și lupta reală împotriva corupției.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, coordonatorul alianței de guvernare, a fost ținta discursurilor mai multor deputați europeni, care l-au numit un „agent al corupției” din cauza căruia „toată țara suferă”.

„De la revoltele din 2009, la guvernare în Republica Moldova a fost o succesiune de majorităţi. În rezultat, Filat – închis, Plahotniuc – principalul oligarh şi agent de corupţie din ţară. Împreună au furat un miliard de dolari. S-a acordat autorizaţie de a fura pentru această mafie care se proclamă drept promotoare a UE şi acum vreţi să le mai daţi 100 de milioane de euro în plus?”, a declarat eurodeputatul francez Jean-Luc Schaffhauser.

https://youtu.be/TRyPwBs1B8k

„Cele mai recente evoluţii din Republica Moldova au oare trăsături necesare pentru un stat de drept de încredere? Ştim cu toţii că populaţia, economia, țara suferă din cauza lui Plahotniuc. Înainte să viraţi un cent acestui guvern, trebuie să ne asigurăm că sunt respectate drepturile omului şi normele democratice”, a declarat și europarlamentarul german Helmut Scholz.

Eurodeputații au atras din nou atenția autorităților de la Chișinău să respecte avizul Comisiei de la Veneția dacă își doresc să primească asistența în valoare de 100 de milioane de euro.

„Partidele de opoziţie şi societatea civilă protestează faţă de modificarea sistemului electoral, iar guvernarea ignoră acest lucru. Este crucial ca recomandările Comisiei de la Veneţia să fie respectate pe deplin şi să ne asigurăm că transmitem un mesaj clar. Da, RM are privilegii, dar are şi obligaţii foarte serioase”, a declarat Petras Auštrevičius.

„Indiscutabil, Republica Moldova are nevoie de asistenţă, dar când spun mă refer la cetăţenii acestei ţări, nu la Plahotniuc şi Dodon care, în loc să susţină reformele, au decis că prioritatea absolută e modificarea sistemului electoral în unul care să le asigure alegerea eternă în funcţie. Comisia de la Veneţia a explicat clar lipsa de oportunitate a acestei legi. Reiterez ceea ce le-am spus celor din PD la Bruxelles. Retrageţi acest proiect de lege electorală, el nu are de a face cu urgenţele cetăţenilor. Niciun contribuabil nu e dispus să plătească aventurile lui Plahotniuc şi Dodon”, a menționat Cristian Preda.

https://youtu.be/OJ0v2nJdRLA

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. Le Justicier

  „Plahotniuc” – unitatea de măsură internațională pentru criminalitate

  În toată lumea criminalitatea, inclusiv mita și șantajul, face ravagii
  foarte mari. Republica Moldova poate avea un rol impotant în lupta
  împotriva acestui flagel, propunând ca unitatea de măsură internațională
  pentru criminalitate să fie aprobată în cadrul ONU ca fiind „Plahotniuc”,
  prescurtat (ploho). De exemplu, uzurparea puterii în stat este cea mai
  gravă crimă la noi în republică va putea fi apreciată cu 10 ploho, sau
  zece plahotniuci. Furtul unei sticle de coniac din magazin 1 ploho, adică
  un plahotniuc, iar furtul unei sticle de bere 0,l ploho, adică a zecea
  parte de plahotniuc.

  Măsurarea precisă a criminalității va duce la extirparea ei treptată
  până la cel mai neînsemnat nivel. Prestigiul Moldovei în lume va crește
  foarte mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri