victor-rebengiuc-gopoVictor Rebengiuc îşi serbează ziua astăzi, 10 februarie, când împlineşte vârsta de 81 de ani. Actorul este îndrăgit pentru numeroasele filme şi spectacole de teatru în care a fost distribuit, printre care „O scrisoare pierdută“ (1982), „Moromeţii“ (1987) sau mai noul „Medalia de onoare“ (2009).

Televiziunea Română îl omagiază pe marele actor difuzând, în această seară, spectacolul „O scrisoare pierdută“, regizat în 1982 de către Liviu Ciulei, în care Rebengiuc îl întruchipează pe Ştefan Tipătescu. Totodată, TVR 2 îl aniversează pe actor prin difuzarea unui spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, preluat de la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“.

Cel mai recent film în care a jucat Victor Rebengiuc se numeşte „Câinele japonez“ (2013) şi aparţine regizorului Tudor Cristian Jurgiu. Actorul a precizat că acceptat rolul pentru că „era al unui om în vârstă, deci corespundea semnalmentelor lui, şi era o poveste care îl interesa, o poveste frumoasă a unui om care se luptă cu dificultăţile vieţii şi încearcă să le învingă“.

Premiul pentru întreaga carieră în 2004

Născut pe 10 februarie 1933 la Bucureşti, Victor Rebengiuc a absolvit studiile la UNATC în 1956, iar din 1957 face parte din trupa Teatrului Bulandra din Bucureşti. El joacă, totodată, în spectacolele altor teatre din ţară, precum Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Naţional din Cluj Napoca sau Teatrul Arca.

Printre primele filme în care a fost distribuit se numără „Pădurea spânzuraţilor“ (1964), în regia lui Liviu Ciulei, unde l-a interpretat pe Bologa. Filmul a fost premiat la Cannes în 1965. Au urmat multe alte producţii memorabile, printre care „De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), „O scrisoare pierdută“ (1982), „Moromeţii (1987), „Balanţa“ (1992), „Nunta mută“ (2008), „Medalia de onoare“ (2009), „Câinele japonez“ (2013). În 2012, actorul Rebengiuc a jucat de asemenea în drama psihologică „În derivă“, difuzată în serial de HBO

Actorul Victor Rebengiuc a primit în 2004, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră. În acelaşi an a fost declarat de către criticii de film din România cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie.

Cu ocazia cele de-a 75-a aniversări a actorului, Editura Humanitas a lansat volumul „Victor Rebengiuc – omul şi actorul“, semnată de criticul Mihaela Michailov şi jurnalista Simona Chiţan. Cartea cuprinde interviuri cu actorul, cu soţia sa, actriţa Mariana Mihuţ, şi fiul, Tudor Rebengiuc.

Sursa: adevărul.ro

(176 accesari)