14.4 C
Chișinău
luni, septembrie 20, 2021

Victor Ciobanu: „Guvernarea va declanşa cât mai rapid modificarea legislaţiei electorale; Trecerea la sistemul mixt – unica posibilitate pentru gaşca PD să-şi păstreze puterea”

Must read

Comentarii recente

victor ciobanuGuvernarea va declanşa modificarea sistemului electoral doar pentru a putea rămâne la putere cât mai mult timp. Or, în condiţiile sistemului actual nu are nicio şansă, pentru că alegerile locale din 2015 au arătat clar că PD nu are rating politic şi nu va putea să-l majoreze.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Tribuna de către analistul politic Victor Ciobanu, care a precizat că modificarea legislaţiei electorale ar putea fi operată în primăvara acestui an.

„În condiţiile sistemului actual, nu au nicio şansă să rămână la guvernare. Am remarcat anterior, după alegerile locale din 2015, că PD nu are rating politic şi nu va putea să-l majoreze, indiferent de sumele investite. E mai degrabă o gaşcă, decât partid, bazată pe interese, şi nu pe ideologie. Majoritatea parlamentară actuală e o dovadă în acest sens. De aceea unica modalitate de a-şi păstra puterea este trecerea la sistemul mixt. Cred că primăvara acesta va fi votat. Cred că şi preşedintele CC deja e pro”, susţine Victor Ciobanu.

Totodată, analistul politic a menţionat că, după modificarea sistemului electoral, alegerile parlamentare ar putea fi declanşate în toamnă. „Din moment ce se va adopta trecerea la sistemul mixt, nu mai are niciun sens să aştepţi până în 2018. Alegerile se pot declanşa în toamnă. Cum? E o problemă tehnică, mult mai simplă decât modificarea Constituţiei de CC. Oricum, guvernarea are capacităţi de organizare mult mai bune decât opoziţia. De aceea va forţa alegerile anticipate”, crede observatorul politic.

Referindu-se la evoluţiile politice din 2017, Victor Ciobanu a menţionat: „Cred că va fi un an decisiv pentru destinele RM, în care fie vom asista la o turnură spectaculoasă şi o revenire la normalitate, fie la consolidarea regimului actual, autocrat în esenţă, cu monopolizarea tuturor domeniilor – politic, economic, mediatic etc. Acest regim numai democraţie nu este”.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri