victor-chirilaStatul de drept este inexistent în RM, corupţia sistemică, birocraţia bazată pe nepotism, cumătrism, loialitate faţă de partid sau faţă de grupuri de interese tenebre, iar principalele instituţii, Guvernul şi Parlamentul, nu sunt suverane în luarea deciziilor. Este opinia directorului Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, care subliniază că o eventuală denunţare a Acordului de Asociere va aduce pagube de sute de milioane de euro pentru Moldova.

„Vectorul european este ameninţat de o serie de factori de ordin intern şi extern. Republica Moldova este un stat slab, cu o suveranitate limitată, nu-şi controlează propriul teritoriu şi este incapabil să-şi asigure propria securitate. Legitimitatea statului este tot mai şubredă, autoritatea sa este sfidată constant la Tiraspol, Comrat, Taraclia şi Bălţi, economia sa este la pământ – 40% din cetăţeni trăiesc sub limita sărăciei regionale de 5 USD/zi, statul de drept este inexistent, clasa politică nu mai este reprezentativă, corupţia este sistemică, societatea este profund dezbinată, birocraţia este ineficientă şi bazată pe nepotism, cumătrism, loialitate faţă de partid sau faţă de grupuri de interese tenebre, iar principalele instituţii, Guvernul şi Parlamentul, nu sunt suverane în luarea deciziilor. Un astfel de stat este o pradă uşoară pentru politică revizionist-revanşardă a Federaţiei Ruse”, a declarat Chirilă în cadrul unui interviu pentru Report.md.

Directorul APE, de asemenea, constată că rezilierea Acordului de Asociere va fi urmată de suspendarea asistenţei financiare şi ar putea fi revizuit şi regimul liberalizat de vize cu UE.

„O eventuală denunţare a Acordului de Asociere va duce practic la îngheţarea, pentru o perioadă nedefinită, a relaţiilor politice, economice şi comerciale cu UE, precum şi la suspendarea asistenţei financiare acordată de UE prin diverse instrumente. Republica Moldova va fi suspendată de la mai multe programe ale UE de cercetare, inovaţie, educaţie, cultură etc. Fără îndoială, va fi revizuit, inclusiv, regimul liberalizat de vize cu UE. Pagubele economice cauzate de suspendarea Acordului de Asociere se vor ridica la sute de milioane de euro, iar daunele politice vor fi imense”, spune expertul.

Chirilă remarcă că un şir de ilegalităţi au fost comise chiar sub ochii societăţii, iar instituţiiile importante precum CNA, SIS, PG au eşuat în a-şi îndeplini sarcinile.

„Instituţii importante, precum Banca Naţională, Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, SIS, Guvernul şi Parlamentul au eşuat în a-şi îndeplini sarcinile. Prin urmare, miza nu este reabilitarea UE, ci mai curând, reabilitarea statului Republica Moldova în faţa cetăţenilor şi ai comunităţii internaţionale, în general. Cât priveşte UE, aceasta şi-a învăţat lecţia din această tristă experienţă şi de acum încolo va condiţiona dur asistenţa financiară directă acordată Moldovei de realizarea unor reforme concrete care aduc schimbări palpabile”, remarcă directorului Asociaţiei pentru Politică Externă.

În această ordine de idei Victor Chirilă accentuează că în 2017 autorităţile ar trebui să se axeze pe un şir de priorităţi printre care demonopolizarea mass-mediei, curăţirea sistemului judecătoresc, dar şi investigarea furtului bancar.

„Prin urmare, din punctul meu de vedere, în 2017, autorităţile ar trebui să se concentreze pe următoarele priorităţi: 1) reforma administraţiei publice centrale şi locale;  2) demonopolizarea reală a mass-mediei; 3) curăţirea sistemului judecătoresc de judecătorii corupţi; 4) depolitizarea procuraturii; 5) aplicarea integrală a pachetului de integritate; şi, nu în ultimul rând, 6) investigarea completă şi transparentă a furtului bancar, precum şi condamnarea tuturor persoanelor responsabile de această masivă delapidare”, a opiniat Chirilă.

Surrsa:jurnal.md

(39 accesari)