Miting ambasada FranteiVictimele atacului sângeros comis ieri la Paris au fost comemorate astăzi la Chişinău. Mai mulţi jurnalişti, bloggeri, caricaturişti şi tineri au depus flori şi au aprins lumânări în faţa ambasadei Franţei din capitală.

„Şi Eu sunt Charlie” a fost mesajul tuturor oamenilor care au adus un omagiu celor 12 persoane care au murit.

Manifestanţii au depus flori, au aprins lumânări şi au ţinut în mâini pancarte cu diferite mesaje de solidaritate.

„Credem că nimeni nu poate fi omorât pentru că scrie sau desenează. Am venit pentru că suntem jurnalişti şi trebuie să ne apărăm libertăţile atunci când riscurile sunt într-o stare incipientă, decât să aşteptăm răul cel mare”, susţine directorul publicaţiei „Ziarul de Gardă” Alina Radu.

„Nu am putut fi indiferent la acest eveniment tragic care s-a petrecut în Franţa. Aduc compasiuni poporului francez pentru ceea ce s-a întâmplat. Libertatea de exprimare este un drept fundamental al cetăţenilor, este un pilon de bază pe care construieşte o societate civilizată şi democratică”, a menţionat membrul CCA, Nicolae Damaschin.

„Mă întristez pentru că în ziua de astăzi trebuie să plăteşti scump preţul libertăţii, este foarte mare, inclusiv cu viaţa omului. Aceşti colegi de la Paris şi-au făcut cinstit datoria. Riscul e mare dar asta nu trebuie să ne sperie, riscul e mare dar trebuie să avem curaj, asta e arma noastră”, a reiterat jurnalista din cadrul Radio „Europa Liberă”, Valentina Ursu.

„Pe lozinca mea scrie în engleză că ura e o religie rea, nu e acceptabil să faci nici infracţiuni, nici crime bazate pe ură şi am impresia că atacul sângeros de ieri de la Paris a fost bazat pe religie. Cei doi, trei atacatori strigau de fiecare dată trăiască zeitatea lor şi asta mi se pare periculos. Nu cred că în numele unui zeu a unei cărţi considerate sfinte e permis să agresezi oameni sau chiar să-i omori. Sunt solidar cu artiştii, caricaturiştii, jurnaliştii, continuă să se exprime chiar dacă există atâtea pericole în lume şi de-a lungul istoriei”, a adăugat şi activistul Oleg Brega.

„În aceste clipe nu ne putem gândi la nimic altceva decât la solidaritatea umană. Oamenii care au murit nevinovaţi, colegii noştri de breaslă, toţi acei care au avut de pătimit în urma acestui act sângeros şi terorist. Suntem cu inimile însângerate şi noi toţi jurnaliştii care au venit aici. Transmitem sincere condoleanţe familiilor jurnaliştilor care au dispărut, ambasadei Franţei la Chişinău, tuturor francezilor, pentru că în aceste momente Franţa este o ţară însângerată, o ţară atacată. Trebuie să ne solidarizăm, să înţelegem că nimic mai sfânt decât libertatea de exprimare nu poate exista şi aceste lucruri trebuie să ne întărească, să ne facă şi mai puternici şi în permanenţă să promovăm adevărul, libertatea de exprimare, democraţia. O altă cale, o altă soluţie nu avem”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Apollo”, Vasile Năstase.

„Să curgă mai departe cerneală în judecată şi nu sânge, sunt metode democratice, mai ales în Franţa, de a lua anumite măsuri în instanţă, dar nu a sancţiona o redacţie întreagă”, a menţionat şi expertul CREDO, Olga Bîtcă.

Amintim că sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo din Paris a fost, miercuri, ţinta unui atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi.

În acest sens, liderii mondiali şi-au exprimat susţinerea faţă de Franţa. Australia, Japonia, Turcia, dar şi Italia se numără printre ţările care au condamnat astăzi atacul terorist.

Sursa:jurnal.md

(112 accesari)