0.5 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Veste bună! Au început lucrările de reconstrucție la Sinagoga Țirilson/Vor dura circa doi ani

Must read

Comentarii recente

Sinagoga Țirilson, lăcașul de cult a comunității evreiești din Moldova, care în ultimele trei decenii este în ruine, a intrat în reparaţii. Deși suma necesară încă nu a fost colectată, din puținul adunat s-a început restaurarea clădirii. Pentru reabilitarea sinagogii, situată pe strada Rabbi Țirilson din centrul Capitalei, este nevoie de doi ani, susțin specialiştii.

Comunitatea evreiască din Moldova a cumpărat sinagoga în 2010 de la stat pentru circa 5 milioane de lei. Ulterior, rabinul Comunității Evreiești din Moldova a inițiat o campanie de colectare de fonduri pe rețelele de socializare.

„După doi ani de şantier, va fi imaginea autentică de altădată a acestui obiectiv de istorie.”, a declarat Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Restaurare a Monumentelor.

Deja de o lună, complexul sinagogii Ţirilson s-a transformat într-un şantier, efectuându-se acum lucrările de consolidare metalică care vor ţine faţada în poziţie verticală, în cazul lucrărilor mai intense. Lucrările prevăd reconstituirea nivelului parter cu toate funcționalitățile care sunt prevăzute, bibliotecă, sală de citire, spaţiu expoziţional, sală de audienţă, spaţiu pentru rugăciune, spaţiul rabinului.

Ulterior, se va proceda la restaurarea fațadei clădirii. Potrivit șefului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, vor fi păstrate și restaurate toate elementele originale. Pentru restaurarea sinagogii, sunt necesari peste 68 de milioane de lei. Până acum, rabinul Comunității Evreiești din Moldova, Shimshon Daniel Izakson, a colectat aproape 620 de mii de lei.

Sinagoga Țirilson a fost inclusă în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chișinău în anul 1993, cu statutul de monument de însemnătate locală. Complexul este format din două clădiri – sinagogă şi un azil pentru bătrâni şi a fost construit în al doilea deceniu al secolului trecut.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri