Timp de un an, Republica Moldova a rămas fără aproape 47 mii de locuitori. Toți atâția cât constituie populația orașului Râbnița, spre exemplu. Cel puțin acestea sunt datele prezentate recent de către Biroul Național de Statistică. Expertul Veaceslav Ioniță susține că acest lucru se întâmplă din cauza migrației. Potrivit lui, în ultimii cinci ani țara noastră a înregistrat cel mai mare val de migrație, iar statisticile arată că 30 la sută din cetățenii plecați niciodată nu vor mai reveni acasă. Ce cred chișinăuienii despre migrație, din ce cauză are loc acest fenomen și dacă s-au gândit măcar o dată să plece peste hotare, vedeți în cele ce urmează.

Între timp, potrivit expertului Veaceslav Ioniță, Republica Moldova înregistrează, în ultimii cinci ani, cel mai mare val de migrație. Acum câteva zile, în cadrul emisiunii Politica de la tv8 acesta a precizat că „natalitatea este un factor secundar. Principalul factor este migrația. În ultimii cinci ani am avut cea mai mare migrație din istoria Moldovei”.

Potrivit datelor prezentate recent de Biorul Național de Statistică, timp de un an, Republica Moldova a rămas fără aproape 46 800 de locuitori. Toți atâția cât populația orașului Râbnița, spre exemplu. Potrivit informațiilor, numărul populației cu reședință obișnuită pe 1 ianuarie 2020 a constituit circa 2,7 milioane de persoane, iar la începutul acestui an era de 1,6 milioane, adică cu 46 800 mai puțini cetățeni, decât acum un an. Numărul populației s-a micșorat din cauza natalității reduse, numărului în creștere a deceselor și a migrației. În 2019, peste 38 de mii de cetățeni au plecat din țară. Majoritatea au fost tineri, cu vârstele cuprinse între 20 și 29 de ani.


(5 accesari)