20 C
Chișinău
sâmbătă, 1 octombrie, 2022

Va fi nasol!

Must read

Comentarii recente

val butnaru 7Aflându-se la Bruxelles, preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru, a hotărât să se dea tare şi să trimită un semnal la Chişinău. Ca să ştie toată lumea cine face politică al ‘’dreacului’’ de deşteaptă pe Bâc. În felul acesta Viorel a declarat că PLDM, nu el ca persoană fizică, atenţie!, ci partidul pe care-l conduce, a decis s-o susţină pe Maia Sandu în alegerile prezidenţiale, în defavoarea lui Andrei Năstatse. Maia, zicea Viorel, este cea mai, cea mai şi aşa mai departe.

Oare ce l-o fi apucat pe nou-născutul lider peledemist să apuce primul prăjina politica? Păi, nu zicea tot el, la televizor, acum două săptămâni, că procedura de desemnare a candidatului unic se va produce după realizarea unor sondaje şi după consultări comune? Şi atunci, ce să însemne declaraţia asta a lui? (Nu vreau să cred că declaraţia a fost făcută cu acordul Maiei Sandu, fiindcă nu cred că Maia e în stare să coboare atât de jos.)

După ce a realizat ce reacţii a provocat această decizie, şeful peledemist a încercat să dreagă busuiocul. Într-o postare pe fb, el ne îndeamnă să păstrăm energia pentru luptele cu regimul. Exact asta aşteptăm de la tine, Viorele, – să-ţi păstrezi forţele. Dar tu ce faci? Te dai în stambă?

Pe urmă, PLDM n-a luat încă o decizie în acest sens, zice Viorel. Şi dacă n-a luat o decizie, tu de ce te bagi în vorbă? Ca să intensifici şi mai mut starea de nervozitate între cei doi?

Finalul mesajului constituie o mostră de cinism şi fariseism. Nu tulburaţi apele în care urmează să pescuiţi, ne îndeamnă senin Viorel. Asta după ce a dat cu bâta în baltă! După ce a stricat ‘’atmasfera’’ cu declaraţiile lui, acum mai are tupeul să dea vina pe cei care l-a catalogat drept trădător!

Bine, chiar dacă mă îndoiesc că cineva îl va mai lua în serios la eventuale negocieri, acum nu despre acest personaj este vorba. Problema rămâne cea pe care, cu excepţia PAS-ului, nimeni nu ştie cum s-o rezolve. Biroul politic al PAS a declarat că singura soluţie de identificare a candidatului unic o reprezintă sondajele. Ceilalţi actori implicaţi în această ecuaţie politică spun că sondajele sunt ok, dar ar mai fi nevoie şi de dezbateri publice, şi de consultări cu societatea civilă, etc.

Pe de altă parte, mă tem că nu mai avem timp nici măcar pentru realizarea sondajelor şi că vom intra în campanie cu ambii candidaţi. Bine, dar toată lumea bună care stă pe tuşă şi urmăreşte spectacolul cu o privire uşor plictisită, îi îndeamnă pe Maia şi Andrei să cedeze unul în favoarea celuilalt. (Analiştii lui Plahotniuc îl îndeamnă pe Andrei Năstase să cedeze.)

Şi acum, vine partea cea mai interesantă: cine, cu adevărat va ceda? Nu vorbim despre faptul cine trebuie să cedeze, fiindcă discuţia nu are sens. Ambii se cred suficient de buni pentru a ajunge în turul doi.

Judecând după declaraţia Biroului politic al PAS, dar şi rememorând declaraţiile Maiei Sandu în apariţiile ei publice, este limpede că ea nu are de gând să cedeze în favoarea lui Andrei Năstase.

În acest sens, situaţia preşedintelui Partidului DA este similară cu cea a mielului sacrificat. Spre deosebire de colega sa, el declarat că este gata să cedeze în favoarea ei. Spre deosebire de Maia Sandu, el a spus răspicat ca la alegeri va participa un singur candidat şi că îşi va respecta promisiunea. Nu-i aşa că pentru Andrei Năstase e o situaţie fără de ieşire, de parcă ar fi nimerit într-o cursă?

Mi-aş dori să greşesc si, săptămâna viitoare, să apară acele sondaje credibile care să desemneze candidatul unic. Că dacă în sondaje va învinge unul care nu va trece în turul, va fi nasol! Va fi un alt subiect de discuţii.

Val Butnaru

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri