-3.8 C
Chișinău
vineri, 3 februarie, 2023

Va fi modificată Constituția? Dinu Plîngău: modificările pot fi susținute și de socialiști

Must read

Comentarii recente

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, afirmă că nu există premise ca proiectul de modificare a Constituției, aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului, să nu fie susținut și de deputații PSRM.

Potrivit lui Dinu Plîngău, proiectul a fost convenit cu partenerii externi ai țării și este în beneficiul sistemului judiciar din Republica Moldova.

Proiectul de modificare a Constituției propune excluderea termenului inițial de 5 ani la numirea judecătorilor, aceștia fiind numiți în funcție de către președintele țării la propunerea CSM, până la atingerea plafonului de vârstă. De asemenea, potrivit noilor modificări, judecătorii vor beneficia exclusiv de imunitate funcțională, care nu se referă la cazurile comiterii actelor de  trafic de influență sau luare de mită.

„Încă în legislatura trecută a fost creat un grup de lucru pe lângă Ministerul Justiției cu sprijinul unor experți de la Consiliul Europei, acest proiect este consultat cu Comisia de la Veneția. Nu cred că va fi o problemă să fie votat și de deputații opoziției, mai ales că în grupul de lucru a participat și ministrul Justiției de atunci din partea PSRM”, a spus  Dinu Plîngău în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit modificărilor ce urmează a fi operate în Constituție, judecătorii Curții Supreme de Justiție vor fi numiți în funcție de președintele Republicii Moldova la propunerea CSM, Parlamentul fiind exclus din acest proces, ceea ce, potrivit autorilor proiectului, va reduce influența politicului în cadrul numirii judecătorilor.

„Factorul decisiv este CSM, iar factorul formal, tehnic, este șeful statului. Acum, dacă Parlamentul refuză să numească un judecător la Curtea Supremă de Justiție, nu se întâmplă nimic, pentru că e organ politic, de asta avem judecători care așteaptă câte 3-4 ani ca să fie numiți. Respectiv, s-a delegat această prerogativă, după modelul instanțelor judecătorești, către președintele țării”, a mai spus Plîngău.

Amintim că proiectele de lege pentru modificarea Constituției se adoptă cu votul majorității constituționale, adică cu sprijinul a cel puțin 68 de deputați. Fracțiunea parlamentară PAS are 63 de mandate în Parlament, iar pentru modificarea Legii Supreme mai are nevoie de voturile a cel puțin 5 deputați din opoziție.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri