downloadReferendumul din UTA Găgăuzia urmărește destabilizarea situației din Republica Moldova, iar guvernarea, care oficial deține controlul politic asupra Găgăuziei nu are nicio influență. Părerile au fost expuse în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Viorica Țîcu: După referendumul din 2 februarie, autoritățile de la Chișinău declarase că s-au autosesizat, iar Procuratura Generală a intentat niște dosare penale. Astăzi nu se aude nimic despre ele. Presupun că scenariul pentru acest referendum are mai multe părți. au avut succes în prima etapă și acum trec la următoarea.

​Cert este că se dorește destabilizarea situației în Republica Moldova și dacă analizăm care sunt componentele Adunării din Găgăuzia vedem că sunt membri ai Partidului Democrat și Liberal – Democrat. Și atunci ajungem la concluzia că o există disensiune la nivel de partid privind promovarea intereselor sale. Există o mare dilemă în ceea ce se promovează la Chișinău și ceea ce se promovează în Găgăuzia, pentru că cei care sunt majoritari în Adunarea Găgăuziei doresc integrarea în Uniunea Vamală, iar cei de la Chișinău în Uniunea Europeană. Problema este una de ordin intern, dar influențată și de factori externi. Bineînțeles că nu putem să omitem factorul rusesc, factorul ucrainean. Avem sintagma „dezbină și stăpînește” și se pare că asta se dorește acum și în consecință să fim destabilizați.

Vasile Năstase: Să nu uităm că Autonomia Găgăuză este condusă politic de Coaliția Pro – Europeană. Partidul Democrat are 19 membri în Adunarea Populară, la fel are partidul lui Filat. Guvernarea de la Chișinău însă nu are nici un impact de autoritate asupra UTA Găgăuzia. De ce? Pentru că cei care au ajuns în Adunarea Populară au fost cumpărați de democrați. Încearcă ei să acrediteze ideea că un oarecare Platon a cumpărat deputații din Parlamentul Republicii Moldova pentru a deturna starea reală de lucruri în favoarea lor.

Statele din Găgăuzia sunt la fel de sărace ca și cele din restul republicii. Majoritatea locuitorilor sunt plecați la muncă în Turcia sau Rusia. Ei într-adevăr nu au parte de niște politici integraționiste, naționale, sociale. Din cauza imoralității, a conduitei perverse a guvernării au dus la destabilizarea situației, iar acești oameni să nu mai creadă în nimic și să meargă pe propriul drum, care este unul eminomente greșit.

​Găgăuzii ar putea să organizeze un referendum la nivel local, la nivel de raioane, dar pe teme de interes local. Consider că partidele care dețin controlul politic în sudul republicii au un rol duplicitar. M-am convins de ipoteza mea că partidele de la guvernare de fapt nu vor nici în Uniunea Vamală, nici în cea Europeană. Pe ei îi interesează hoțiile, să controlează instituțiile statului captive. Ei sunt un feld e angajați de lux ai Republicii Moldova, ne jupoaie și după ce vor lua tot, vor pleca la familiile lor din Geneva.

Aurelian Lavric: Trebuie să găsim cauzele care au condus la acest referendum. Înțeleg că adunarea de mîine va fi una care urmează să acopere rezultatele acelui referendum. Pot să spun că e un eșec al unei politici de integrare a minorităților etnice din Republica Moldova. Actuala guvernare a eșuat lamentabil.

Șefa Biroului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului ar trebui să fie un factor important care să întrețină acest dialog cu administrația locală din UTA Găgăuzia, dar vedem că nu-și asumă acest dialog. Este ciudat că guvernarea cu încearcă să găsească o înțelegere cu colegii găgăuzi.

​Totuși nu sunt rușii cei care au organizat referendumul, nu sunt rușii cei care organizează și adunarea de mîine de toate nivelurile, mă gîndesc că trebuie căutate aceste cauze în interior. Este nevoie să înțelegem care sunt necesitățile, dincolo de poziția administrativă de acolo.Totuși dețin informații sigure că există relații foarte bune între moldoveni și găgăuzi.

 

(218 accesari)