2.2 C
Chișinău
miercuri, 1 februarie, 2023

Uniunea Europeană cere autorităților ucrainene să-și onoreze promisiunile făcute opoziției

Must read

Comentarii recente

images (1)„Cerem Guvernului să-şi îndeplinească promisiunile şi anunţurile făcute la negocierile cu opoziţia”, a declarat Delegaţia UE la Kiev, într-un comunicat, citat de mediafax.ro.

La finalul negocierilor de sâmbătă, preşedintele Viktor Ianukovici a propus postul de premier opozantului Arseni Iaţeniuk şi pe cel de vicepremier fostului boxer Vitali Kliciko.

Totodată Ianukovici s-a declarat pregătit să discute o revizuire a Constituţiei în contextul cedării Guvernului o parte a puterilor preşedintelui.

Liderii opoziţiei, care reclamă alegeri prezidenţiale anticipate, s-au declarat hotărâţi să continue mişcarea de protest atât timp cât cererile lor nu sunt acceptate.

În plus, Uniunea Europeană și-a exprimat „îngrijorarea faţă de deteriorarea situaţiei drepturilor omului”, denunţând „arestări ale unor persoane rănite în faţa unor clinici, mai multe cazuri de dispariţie şi tortură”. „Încetarea acestor practici este o condiţie preliminară în vederea restabilirii încrederii între Guvern şi societate”, a subliniat Delegaţia.

UE s-a adresat şi opoziţiei, îndemnând-o să „menţină caracterul paşnic al manifestaţiilor şi să se disocieze în mod clar de toţi cei care au recurs la violenţă”.

Bruxelles-ul îşi multiplică contactele în dosarul ucrainean. Comisarul european pentru Extindere Stefan Füle s-a întâlnit vineri cu preşedintele şi reprezentanţi ai opoziţiei. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, este aşteptată la Kiev joi şi vineri.

În altă ordine de idei, menționăm că mîine va avea loc o sesiune de urgență a Parlamentului Ucrainei, în cadrul căruia va fi discutată inițiativa grupului din 17 membri ai Partidului Regiunilor de a demite Guvernul Azarov.

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri