29.4 C
Chișinău
joi, septembrie 16, 2021

UNIREA LUI CUZA. Astăzi, SĂRBĂTORIM 155 de ani de la „MICA UNIRE”

Must read

images (3)Se împlinesc, astăzi, 155 de ani de la Unirea principatelor române Moldova şi Ţara Românească, act înfăptuit de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi care a pus bazele statului român modern.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi sub denumirea de „Mica Unire”, este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza care a fost ales domnitor în ambele principate: la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

În ciuda aparentei simplităţii acestei uniri, ea a reprezentat un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări, iar Cuza a avut un rol important de asemenea în acest proces, domnia sa influenţând desfăşurarea lucrurilor, scrie libertatea.ro.

Marele merit al lui Cuza a fost că a reuşit să aducă recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor Române şi, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Noua ţară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituţie.

În tot acest timp, în care două dintre principatele române au reuşit să se unească, Transilvania se afla sub stăpânire austriacă, iar din 1867, sub dominaţie austro – ungară, până în 1918, când a avut loc Marea Unire de la Alba Iulia.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri