sturza 1Unii dintre liderii de la Chişinău care s-au declarat pentru integrarea în UE sînt profund ancoraţi în Rusia. Aceştia au acceptat scheme economice dubioase oferite de Kremlin şi sînt proprietarii televiziunilor care retransmit propaganda agresivă rusească.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de fostul premier Ion Sturza la postul romînesc Digi24. În aceste condiţii, avertizează omul de afaceri, nu este exclusă o rebeliune a intelectualităţii din Republica Moldova împotriva actualei guvernări.

Ion Sturza a remarcat că Rusia nu a avut în Republica Moldova o abordare politico-militară. „Ei s-au infiltrat, inclusiv acaparînd minţile liderilor politici de dreapta de la Chişinău. Au fost multiple operaţiuni speciale de compromitere a liderilor de la Chişinău, inclusiv prin oferirea unor scheme dubioase economice. Eu le-am spus din start: fiţi atenţi că aici n-o să vină cu tancurile, o să vină cu oferte generoase, să faceţi un „deal”, să faceţi ceva bani din energetică. Eu cred că unii din liderii de la Chişinău de astăzi, de dreapta, naţionali, proeuropeni, sînt profund ancoraţi în Rusia. Şi ăsta e pericolul, pentru că ei şi fac ce vor”, a declarat Ion Sturza.

În aceste condiţii, relaţia dintre electoratul de dreapta, proeuropean, şi partidele aflate la guvernare la Chişinău e foarte fragedă şi tensionată, avertizează Ion Sturza. „În Moldova nu vorbim despre un Maidan, dar vorbim despre o posibilă rebeliune a părţii inteligente, a părţii civilizate a societăţii, care poate să nu mai tolereze o parte a guvernării sau un comportament indiferent şi arogant”, a adăugat Sturza.

Potrivit fostului premier, Republica Moldova continuă să trăiască în mare măsură cu fantomele Uniunii Sovietice, în acea iluzie că „atunci a fost mai bine” şi în mare măsură aceste fantome sînt asociate cu Federaţia Rusă. Este şi rezultatul unei propagande agresive făcute prin intermediul televiziunii, spune Ion Sturza.

„Cinismul situaţiei este că aceste canale sînt în proprietatea unor lideri politici proeuropeni de la Chişinău. În goana după audienţă, ei retransmit semnalul rusesc integral şi mai pun şi emisiunile lor propagandistice locale. Deci proprietari ai canalelor de televiziune de la Chişinău care retransmit semnalul rusesc sînt liderii politici de orientare de dreapta”, a subliniat fostul premier Ion Sturza.

Precizăm că posturile ruseşti Pervîi Kanal şi NTV sînt retransmise în Republica Moldova de televiziunile care aparţin oligarhului Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al PD şi lui Chiril Lucinschi, membru PLDM, preşedinte al Comisiei Parlamentare cultură, educaţie, tineret, cercetare sport şi mass-media.

Sursa: jurnal.md

(115 accesari)