Plahotniuc, Voronin, FilatTupeul guvernării minoritare cu năravuri comuniste nu are nicio limită. După mai multe încercări de a suprima libertatea de exprimare, de a închide cîteva posturi de televiziune, printre care și Jurnal TV, oligarhii prostiei primitive au mai născocit o metodă de a strangula media liberă și independentă.

Cum? De a repartaja politic Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Adică să treacă, formal, din custodia pedeului în cea a lui Voronin, prin propulsarea lui Artur Cozma la cîrma instituției.

Ce scop ar avea o asemenea mutare, în afara faptului că unge orgoliul de treucă al comuniștilor?

Simplu! Scopul e unul cît se poate de previzibil, acela de scoatere a castanelor din foc cu ajutorul unui partid care, oficial, nu se află la guvernare. Tentativele anterioare ale slugilor lui Plahotniuc de a închide JTV s-au soldat cu o săpuneală zdravănă din partea instituțiilor internaționale creditoare. În cazul în care la șefia CCA se va afla omul lui Voronin, abuzurile vor deveni incontrolabile și practic imposibil de contracarat, pentru că oligarhii vor răspunde că nu dețin controlul asupra CCA, că acesta e al… comuniștilor.

Iată de ce comunitatea internațională trebuie să cunoască din start ce stă în spatele acestui troc imoral și ilegal dintre Plahotniuc, Filat și Voronin.

Inserăm, mai jos, Declarația Asociației pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe APOLLO, care trage un semnal de alarmă vizînd dubla capturare a autorității de reglementare a audiovizualului.

Către:
Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova
Oficiul Consiliului Europei
Ambasada SUA
Ambasada Germaniei
Ambasada Franței
Ambasada Suediei
Ambasada Lituaniei
Mass-media naţională
Consiliului de presă
Asociației Presei Independente
Centrului de Jurnalism Independent
Asociației Presei Electronice
Copia:Autorităţilor din Republica Moldova

DECLARAŢIE
cu privire la repartajarea și subordonarea politică a CCA Partidului Comuniștilor în vederea suprimării libertăţii de exprimare şi a posturilor de televiziune incomode

Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe APOLLO, exercitînd activitatea de supraveghere şi monitorizare a respectării legislaţiei în domeniul audiovizualului, conducîndu-se de prevederile Codului Audiovizualului şi legislației în vigoare, reprezentînd interesele membrilor asociaţiei în calitate de consumatori de programe, constată cu o deosedită îngrijorare că situația presei independente, inclusiv a celei audiovizuale, a devenit insuportabilă.

Indicele libertăţii presei în Republica Moldova este în scădere dramatică. Raportul World Press Freedom 2015 arată că dacă în 2013 RM se afla pe locul 55 în lume, în 2014 a scăzut cu o poziţie, clasându-se pe locul 56, iar anul acesta RM a căzut în gol 16 trepte, ocupând rușinosul loc 72 dintre cele 180 de ţări care intră în top.

Anul 2014, unul crucial pentru destinul european al Republicii Moldova a debutat cu un atac fără precedent asupra presei, în general, și asupra audiovizualului, în special, orchestrat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc prin intermediul unor instituții fundamentale ale statului, inclusiv prin acțiunile ilegale ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului (în continuare CCA) aflat în captivitatea și subordonarea acestuia. Atunci, pentru a scăpa de critica unor posturi incontrolabile politic, a fost făcută o tentativă insolentă de scoatere a acestora din rețelele de distribuire.

Datorită protestelor organizate de cetățeni, a intervenției prompte a misiunilor diplomatice din Republica Moldova, radiodifuzorii în cauză, printre care și Jurnal TV au revenit în portofoliile distribuitorilor de servicii.

Cu toate acestea, la 31 martie 2015, grupurile parlamentare PLDM şi PD, în colaborare cu PCRM, au făcut o nouă tentativă de strangulare a libertății de exprimare, înregistrînd o iniţiativă legislativă, prin care propuneau operarea unor amendamente conceptuale la Codul audiovizualului şi în Legea cu privire la libertatea de exprimare. Deşi proiectul în cauză prevede modificări esențiale în domeniul libertăţii de exprimare, a fost promovat în regim de urgenţă, fără a fi avizat sau dezbătut de către specialişti din domeniul media, fără expertizarea obligatorie a Consiliului Europei.

Printr-o declarație publică, ONG-urile de media au dezaprobat secretomania și graba de care au dat dovadă legiuitorii la elaborarea și la înregistrarea ca inițiativă legislativă a unor noi modificări la Codul audiovizualului și la legea cu privire la libertatea de exprimare.
În afara amendamentelor privind interzicerea propagandei străine, după paravanul cărora s-au ascuns autorii, proiectul de lege mai conţine o serie de prevederi, care, în principal, vizează:

– Interdicţia de a difuza informaţii neoficiale sau pe surse;
– Obligativitatea prezentării probelor la emisiunile televizate, în cazul în care sunt aduse acuzații altor persoane;
– Interdicţia prezentării/moderării emisiunilor de ştiri/analitice/dezbateri de către politicieni, persoane cu funcţii de demnitate publică;
– Interdicţia enunţării ipotezelor cu privire la producerea unor evenimente sau a difuzării informaţiei cu privire la activitatea unei instituţii publice fără a solicita comentariul autorităţii;
– Interdicţia radiodifuzorilor publici de a difuza publicitate, cu excepţia celei sociale şi electorale;
– Înăsprirea sancţiunilor şi acordarea unor superputeri CCA.

În speță, articolul 6 (prim) este unul extrem de nociv pentru libertatea de exprimare, introduce cenzura și autocenzura, atentează flagrant la integritatea meseriei de jurnalist, protejează politicienii, demnitarii și funcționarii corupți, descurajează critica și dezvăluirile presei libere.

Toate aceste înăspriri a legislației sunt făcute la adăpostul unei inițiative propagandistice și de lustruire a propriei imagini de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, despre care presa pe care o controlează a declarat că stă în spatele acestui act rușinos și antidemocratic.
În urma unor reacții categorice din partea mass-media, societății civile, a partenerilor noștri de dezvoltare, guvernanții și-au retras, temporar, proiectul de pe ordinea de zi, ceea ce înseamnă că nu au renunțat la ideea propriu-zisă de a-l promova mai tîrziu.
Și pentru că toate acestea nu ar fi fost îndeajuns, guvernarea oligarhică a decis să repartajeze politic mai multe instituții de reglementare, inclusiv Consiliul Coordonator al Audiovizualului, conform unei înțelegeri secrete, Partidului Comuniștilor în schimbul unei așa-numite susțineri parlamentare.

Astfel, un prim pas în acest sens a și fost făcut, cînd fostul ministru comunist al Culturii, Artur Cozma, și-a depus actele pentru a “deveni” inițial membru în Consiliul Coordonator al Audiovizualului, iar apoi președinte al acestuia, în locul democratului Ciocan.
Predarea funcției de președinte CCA de la PD către un reprezentant marcant al Partidului Comuniștilor are drept scop “spălarea pe mîini” a guvernării minoritare în cazul în care libertatea de exprimare va fi suprimată, iar posturile indezirabile puterii oligarhice vor fi interzise.

Este absolut evident că beneficiarii și arhitecții acestei scheme criminale sunt controversații afaceriști Vladimir Plahotniuc și Vladimir Filat cu scopul de a elimina de pe piața audiovizualului o televiziune concurentă urmărită și îndrăgită de consumatorii de programe, și anume Jurnal TV.

Ținînd cont de această situație ieșită din comun, foarte gravă, de continuare a atacurilor dure asupra libertății presei și a statului de drept, a supremației legii și a democrației, care pune în pericol parcursul european al Republicii Moldova, cerem tuturor instituțiilor internaționale, societății civile să intervină cu promptitudine şi fermitate pentru a opri coruperea și capturarea instituțiilor statului, inclusiv a CCA, prin partajarea lor politică, de sorginte criminală, avînd drept scop monopolizarea mediei aservite și ostracizarea de pe piață a presei libere și independente, în primul rînd a postului de televiziune Jurnal TV.

Vasile Năstase,
Preşedinte,
Asociația pentru Dezvoltarea Culturii și Protecția
Drepturilor de Autor și Conexe APOLLO

Chişinău, 15 aprilie 2015

(522 accesari)