7.2 C
Chișinău
luni, 20 martie, 2023

Un român vinde flori grădinarilor olandezi

Must read

Comentarii recente

floriUn român din Lehliu le vinde flori grădinarilor olandezi, adică celor mai mari producători de profil din lume. Bujorii crescuţi în apropiere de Bucureşti ajung pe bursa din Amsterdam, iar acolo sunt licitaţi, după care sunt trimişi în Brazilia şi Japonia. De multe ori, florile sunt importate în România, însă la preţuri duble faţă de bursa din Olanda.

50.000 de euro au intrat în buzunarul lui Gheorghe Teodorescu la începutul lunii mai, după ce a vândut pe bursa de flori din Olanda 140.000 de fire de bujori crescuţi la Lehliu.

„E necesar doar prima foliolă să se desprindă pentru a fi percepută culoarea”, spune el despre stadiul de recoltare pentru export.

Printre miliardele de flori care sunt licitate la cea mai mare bursă de profil din lume, bujorii din România au obţinut un preţ de 1,46 de euro bucata.

„Ştiu caz concret când bujorii noştri reîntorşi s-au vândut cu opt lei firul en gros. Deci, la piaţă, probabil 10-12 lei”, mai spune Gheorghe Teodorescu.

Preţurile mari puse de intermediarii din pieţe au scăzut vânzările, spune producătorul.

„Cultivatorii au ca ţintă sărbătorile religioase sau pe cele legate de începutul sau sfârşitul şcolii. Cumpărarea florilor pentru familie este ceva mai rar în România decât în alte ţări”, mai spune florarul.

Culoarea florilor crescute în România i-a cucerit pe olandezi. Clima şi solul ajută florile din seră să intre pe piaţă cu trei săptămâni mai devreme decât bujorii olandezi, iar culoarea lor să fie mult mai aprinsă.

„În Olanda, pe majoritatea suprafeţelor, este sol greu, cu pânza freatică la un metru sau mai puţin sau soluri nisipoase. În Olanda, florile se cultivă în lădiţe în apă. Bineînţeles că nu se comportă ca o floare crescută în sol”, mai spune el.

Tocmai de aceea, producătorul român se pregăteşte să-i concureze pe olandezi şi la capitolul lalele, după ce a cucerit piaţa autohtonă cu cele 1,5 milioane de fire cultivate în serele sale.

În acest moment, în România există mai puţin de cinci hectare de sere încălzite, o suprafaţă de zece ori mai mică decât înainte de Revoluţie.

Sursa:digi24.ro

 

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri