-1.8 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Un judecător, supranumit „din iad”, a fost promovat de CSM

Must read

Comentarii recente

start_1165613Unul dintre cei opt judecători supranumiţi de presă „din iad„ a fost promovat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Este vorba despre Mihail Diaconu, care în aprilie 2009 a condamnat, contrar legii, mai mulţi tineri în comisariatul de poliţie şi care acum aspiră la un fotoliu la Curtea de Apel Chişinău.

CSM-ul i-a acceptat candidatura şi l-a propus şefului statului.

La rândul său, nici Diaconu nu s-a jenat să recunoască în faţa Consiliului că a examinat tinerii în comisariat şi a declarat că îşi susţinte cererea de avansare în funcţie.

În raportul comisiei care a investigat evenimentele din 2009 se arată că Mihail Diaconu s-a deplasat în incinta Comisariatului General de Poliţie, unde a admis demersurile înaintate de către procuror privind aplicarea arestului preventiv asupra tinerilor reținuți de poliție.

Întrebat la şedinţa CSM-ului dacă a judecat tinerii în astfel de condiţii, Mihail Diaconu şi-a recunoscut, din nou, fapta şi a găsit şi o explicaţie.

„Am executat demersul procurorului”, a spus magistratul.

Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, consideră, însă că judecarea în comisariatele de poliţie nu constituie un temei categoric pentru neadmiterea la concurs.

Ele au fost obiectul dezbaterilor încă în anul 2010 și pe parcursul evaluării, dacă ar fi fost un astfel de temei categoric, s-ar fi decis. Este o poziție care durează în timp și care nu doar de noi a fost cercetată. A fost cercetata și de alții și se cercetează și până în ziua de astăzi și nu ne mai spun nici da, nici ba. Așa că aici nu văd o problemă”, a spus Dumitru Visternicean.

CSM-ul a acceptat candidatura lui Diaconu, deşi comisia a recomandat anterior Consiliului să verifice legalitatea acţiunilor fiecărui magistrat care a judecat în comisariate.

Mai mult, consiliul a validat astăzi şi hotărârea Colegiului Disciplinar privind sistarea unei proceduri disciplinare pe numele lui Mihail Diaconu. Asta după ce ministrul Justiţiei i-a intentat procedura şi l-a acuzat pe judecător de încălcărea normelor imperative ale legislaţiei în examinarea unui caz. Candidatura urmează să fie evaluată de preşedintele ţării.

Precizăm că Mihail Diaconu este şi unul dintre judecătorii care se face responsabil de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. Potrivit declaraţiei sale de avere din 2012, magistratul deţine două apartamente, dintre care unul l-a moştenit şi o maşină BMW, procurată în 2011.

sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri